ARAD. CJA ar aloca bani pentru reabilitarea Muzeului din Lipova, dacă acesta ar câştiga un proiect cu finanţare naţională. Anunţul a fost făcut chiar de Complexul Muzeal Arad care susţine într-un comunicat de presă că instituția județeană cofinanțează cu 550.000 de euro proiectul „Restaurare Muzeu Orășenesc Lipova” al Complexului Muzeal Arad, în cadrul Programul Ro-Cultura, parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021. „Consiliul Județean Arad, prin votul consilierilor județeni, în ședința din 31 octombrie 2019, susține și cofinanțează, cu suma de 550.000 de euro, Proiectul Restaurare Muzeu Orășenesc Lipova, proiect ce urmează a fi depus de Complexul Muzeal Arad în cadrul apelului de proiecte privind Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, finanțat prin Programul Ro-Cultura/ Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliul Județean Arad, citat de cei de la Muzeu.
Proiectul de reabilitare nu are încă finanţarea asigurată, ci va fi depus în cadrul apelului de proiecte de acum de la Ministerul Culturii. Potrivit celor de la muzeu, „demararea proiectului, în valoarea totală de 2.550.000,00 Euro, pentru restaurarea Muzeului Orășenesc Lipova este absolut necesară pentru revitalizarea acestui monument istoric printr-o serie de acțiuni de valorificare și promovare a patrimoniului muzeal în rândul publicului arădean și mai ales al celor care aleg Valea Mureșului drept destinație turistică”, citându-l pe Cristian Sălăjan, consilier județean.
Despre muzeu
De ce s-ar impune restaurarea acestui muzeu? Pentru că, de pildă, „cele cinci săli ale muzeului păstrează încă amenajările interioare fastuoase comandate de Sever Bocu: parchetul cu intarsii, sobele din faianţă vieneză, policandrele şi oglinzile din cristal, piese de mobilier, un şemineu realizat din marmură de Carrara, salonul «vienez»”. Iar despre valorile din interiorul acestei clădiri se ştiu de pildă următoarele: „În anul 1980, familia Eleonora Costescu – Vasile Varga a donat Muzeului din Lipova, o colecţie care cuprinde artă plastică şi decorativă (argintărie, porţelan, sticlărie). Sunt expuse lucrări de Nicolae Tonitza, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, precum şi lucrări care aparţin şcolilor italiană, flamandă, franceză, engleză şi extrem orientale.
Colecţia de artă bisericească «Ştefan Crişan», donată muzeului de clericul ortodox, cuprinde: icoane pe lemn, carte veche şi alte obiecte de cult datând din perioada secolelor XVII – XIX. În colecție, se află, între altele: Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia, 1648), Îndreptarea legii (Govora, 1652), Sf. Aer, brodat pe catifea neagră (secolele XVI-XVII), un engolpion episcopal (secolul XVII), un orar diaconesc (1606), o cruce sculptată în lemn (secolul XVII)”.
În grija complexului
În acest moment, Muzeul Orăşenesc din Lipova se află în grija Complexului Muzeal Arad care încearcă acum să atragă fonduri pentru restaurarea lui şi se bucură de joi de sprijinul celor de la CJA în acest demers. „Muzeul Orășenesc Lipova este parte a Complexului Muzeal Arad, casa fiind construită în secolul al XVIII-lea, iar printre proprietari s-au numărat familia Missici și Sever Bocu. În anul 1958, în Casa Sever Bocu se înființa Muzeul Oraşului Lipova. Revitalizarea acestui edificiu, cu o valoare istorică deosebită, face parte din strategia de modernizare a patrimoniului imobil al Complexului Muzeal Arad, cu scopul de a crește semnificativ numărul vizitatorilor interesați de patrimoniul cultural, tezaurizat în expozițiile muzeului nostru”, susţine, în comunicatul remis, Bogdan Blaga, managerul interimar al Complexului Muzeal Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!