Iniţiativa ministrului Agriculturii, de a descentraliza activitatea ministerului pe care îl conduce şi implicit a insitituţiilor din subordinea acestuia, este analizată foarte pragmatic de către şefii instituţiilor arădene. Prin propunerea legislativă, care cel mai probabil se va discuta mâine, în cadrul şedinţei de guvern, se doreşte ca Direcţiile Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Judeţene să treacă în subordinea consiliilor judeţene. Această modificare are atât puncte forte, cât şi puncte mai puţin bune, potrivit directorului D.A.D.R. Arad.
„În acest moment, singurele comentarii pe care le putem face sunt cele de opinie, pentru că încă nu avem un proiect aprobat de Guvern. Suntem în aşteptare, pentru a vedea care va fi forma definitivă a modificărilor”, a explicat Gheroghe Rus, director coordonat D.A.D.R. Arad. Acesta a subliniat că un punct slab pe care este posibil să îl aibă acest proiect este comunicarea: „sigur că situaţia cea mai fericită este aceea în care comunicarea deciziilor şi a tuturor actelor se face într-un mod cât mai direct. Dacă nu vom mai fi subordonaţi direct Ministerului s-ar putea să avem de suferit la acest capitol”.
Pe de altă parte, Gheorghe Rus a amintit că „în acest moment, instituţia noastră are 24 de inspectori în teritoriu, mult prea puţin faţă de necesarul nostru. Dacă vom fi preluaţi de Consiliul Judeţean, sperăm ca funcţionarii din primării să ne ajute pentru întocmirea situaţiilor şi controlul pe teren”.
Solicită specialişti
O altă modificare importantă care va surveni, dacă proiectul legislativ va fi adoptat în forma curentă, este înfiinţarea Camerelor Agricole Judeţene şi locale. În aceste condiţii, ar urma ca Oficiul Judeţean pentru Consultanţă Agricolă să dispară, iar personalul din cadrul aceastuia să formeze noua Cameră Agricolă a Judeţului Arad. „Ştim că urmează să ne reorganizăm, dar nu ştim în ce fel. Dacă se va merge cu acelaşi personal, este aproape imposibil să ne putem face treaba, ţinând cont de faptul că va trebui să asigurăm consultanţă, instruire şi cursuri pentru fermierii din tot judeţul”, spune Adam Alda, director coordonator OJCA Arad.
Necunoscuta ADS!
Soarta Agenţiei pentru Domeniile Statului nu este foarte clar reglementată în propunerea legislativă. „Într-un paragraf se spune că se desfiinţează, iar în altul se precizează că activitatea şi personalul ADS va fi preluat de către DADR. Aşteptăm să vedem care va fi concret situaţia: se va desfiinţa sau nu”, spune Gheorghe Rus. Potrivit unor surse, angajaţiilor de la ADS Arad li s-a transmis să îşi continue activitatea cu toate motoarele pornite.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!