Încet, încet oamenii de afaceri reîncep să investească în judeţul Arad, prin crearea de noi societăţi comerciale şi implicit oferindu-le arădenilor o nouă şansă la un loc de muncă. Tendinţele de pe piaţa economică din judeţ au fost sintetizate în ultimul raport al Oficiului pentru Registrul Comerţului. În cazul Aradului au fost raportate în luna iulie mai multe înmatriculări de societăţi decât radieri.
Plus 27
Concret, în luna iulie, în Arad au fost înmatriculate 205 societăţi, în timp ce 178 au fost radiate de pe scena economică. Astfel că, judeţul a reuşit să încheie încă o lună pe plus din punct de vedere economic. Dintre cele 205 înmatriculări, 97 au fost pentru înfiinţarea unor persoane fizice autorizate, 107 pentru noi societăţi cu răspundere limitată – SRL, iar într-un singur caz a fost vorba despre o societate pe acţiuni.
Capital vărsat în judeţ
Înfiinţarea unor noi societăţi economice atrage şi o infuzie de capital în judeţ. Totalul capitalului subscris de cele 107 SRL-uri şi 1 SA a depăşit un milion de lei, potrivit ONRC. În medie, fiecare societate nou înfiinţată a venit cu un aport financiar de 9.490 lei, totalizându-se 1.024.940 lei. Din acest punct de vedere, al mediei capitalului subscris per societate, Aradul este în top trei naţional. Prima poziţie este ocupată de municipiul Bucureşti, cu peste 11 mii lei per societate înmatriculată, urmat fiind de Dolj cu 10.970 lei, iar topul este completat de Arad.
Probleme în Est
Există şi judeţe unde situaţia economică nu este una tocmai îmbucurătoare. Fragilitatea mediului economic din zona de Est, în special, a ţării, în gerenal, se resimte, astfel încât numărul radierilor este mai mare decât cel al înmatriculărilor de noi societăţi. Judeţele în care balanţa a fost negativă sunt: Vaslui, Vrancea, Vâlcea, Sibiu, Iaşi şi Botoşani.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!