83.423.917 de lei, fonduri europene nerambursabile, este suma pe care cei de la Reţele Electrice, fostul Enel, o pun la bătaie pentru modernizarea a zeci de kilometri de reţele electrice în cartierul Aradul Nou. În cadrul unui program de finanţare europeană, care vizează expres modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, şi-a „găsit loc” şi proiectul referitor la oraşul nostru, iar proiectul a ajuns acum la faza de licitaţie. Lucrările ar urma să înceapă anul viitor, contractul urmând să aibă o valabilitate de trei ani de zile, iar firmele interesate vor putea depune oferte până în data de 1 octombrie. „Proiectul de față are ca scop reconfigurare rețelei de 20 kV prin trecerea Liniei Electrice Aeriene 20 kV Fântânele-Aradul Nou în Linie Electrică Subterană 20 kV, în lungime de 15,7 kilometri și reamenajarea a 23 de puncte de transformare în anvelope de beton cu racordurile în liniile electrice subterane aferente, respectiv trecerea Liniei Electrice Aeriană de Joasă Tensiune în Linie Electrică Subterană de Joasă Tensiune pe o lungime de circa 40,5 kilometri, cu montarea a aproximativ 610 firide stradale tip E şi cu refacerea branșamentelor și coloanelor aferente”, explică, foarte pe scurt, cei de la Reţele Electrice. În ceea ce priveşte punctele de transformare, sunt vizate cele de pe străzile: Steagului, Emil Monția, Frunzei, Zimbrului, Adam Muller Guttenbrunn, Ștefan cel Mare, Calea Timișorii, Memorandului, Cetății, Cezar, Achile, Radu de la Afumați, Posada, Diaconul Coresi, Gustav Augustini și Prislop.
Reprezentanţii de la Reţele Electrice spun că situaţia actuală a reţelei de distribuţie din Aradul Nou impun lucrări ample de modernizare. „După cum este prezentată situaţia actuală, în reţeaua de distribuţie a zonei aleasă drept zonă omogenă, la nivelurile de joasă și medie tensiune, în principal, datorită stării necorespunzătoare a instalațiilor din posturile de transformare, există un risc crescut de nerespectare a cerinţelor stabilite prin <Standardul de performanţă ANRE>, referitor la continuitate în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor, acest fapt având o influență directă și asupra consumului individual la nivelul locuințelor, precum și asupra pierderilor din reţea, toate acestea ducând la o amprentă locală mai ridicată de dioxid de carbon”, susţin cei de la compania electrică.
Două linii
LEA 20 kV Aradul Nou din stația 110/20 kV Fântânele alimentează cartierele Sânicolaul Mic, Aradul Nou, Subcetate și Mureșel ale municipiului Arad și are o lungime totală de 24,4 kilometri, din care 18,1 kilometri linie aeriană și 6,3 kilometri linie subterană. Pe LEA 20 kV Aradul Nou sunt racordate 41 de posturi de transformare ce deservesc un număr total de 4.530 de clienți pe joasă tensiune și 4 clienți pe medie tensiune. În mare parte a lungimii de 18,1 kilometri a liniei aeriene de medie tensiune, aceasta este comună cu linia electrică aeriană de joasă tensiune. LEA 20 kV Prefabricate din stația 110/20 kV Fântânele are traseu comun cu LEA 20 kV Aradul Nou între stația 110/20 kV Fântânele și intrarea în municipiul Arad, paralel cu DJ 682 pe o lungime de 700 de metri şi are o lungime totală de 16,1 kilometri. Pe LEA 20 kV Fântânele Prefabricate sunt racordate 18 posturi de transformare ce deservesc un număr total de 2.052 de clienți pe joasă tensiune și 7 clienți pe medie tensiune.
„O bună parte din instalațiile de distribuție a energiei electrice au fost construite în perioada cuprinsă între anii 1960 – 1985. Majoritatea echipamentelor au o vechime de peste 40 de ani, având performanțe modeste și uzură fizică și morală avansată. Pe parcursul exploatării au rezultat o serie de disfuncționalități, care au condus la cheltuieli ridicate și performanțe scăzute din punct de vedere tehnic. Uzura tehnică și morală se referă la echipamente, la concepția de ansamblu a instalațiilor precum și la: imposibilitatea depanării echipamentelor datorită faptului că pe piață nu mai există componente din generația acestora; timpii de eliminare a defectelor sunt ridicați; siguranță redusă la declanșare; datele obținute de sistemele de înregistrare și semnalizare, în cazul avariilor și incidentelor, sunt insuficiente și nu permit stabilirea cu exactitate a fenomenelor produse; volumul de informații pus la dispoziția operatorilor este insuficient pentru realizarea conducerii și monitorizării instalației la parametrii calitativi ridicați. Toate deficienţele analizate mai sus conduc la necesitatea găsirii unei soluții care să permită modernizarea rețelelor electrice, în vederea îmbunătățirii din punct de vedere operativ și al managementului rețelei de distribuție, cu impact în creșterea calității serviciului de distribuție”, explică, mai pe larg, reprezentanţii de la Reţele Electrice.
Ce lucrări se vor face?
Compania de energie electrică a detaliat şi lucrările care vor fi efectuate în cadrul acestui proiect: modernizarea Liniei 1 (15,7 kilometri) şi Liniei 2 (0,8 kilometri); buclarea noilor linii subterane Aradul Nou și Prefabricate; instalare a 22 de puncte de transformare, complet echipate, noi, relocate şi modernizarea unui punct de transformare; instalarea de fibră optică (plus tubulatură traseu) pentru integrare punctelor de transformare, conversie semnal, echipamente de joncționare la fibră; instalarea a 23 de contoare balanță, montaj semi-direct, supercapacitor pentru transmitere alarme în absența tensiunii de alimentare; montarea unui set de analizoare reţea pentru plecări de joasă tensiune din cele 23 de puncte de transformare; realizarea Liniei Electrice Subterane 0,4 kV rețea de distribuție publică în lungime totală de 40,5 kilometri; montarea a 610 bucăți cutii stradale pentru rețeaua de distribuție; realizarea de coloane de joasă tensiune între cutii stradale şi firide de distribuție si contorizarea și refacerea coloane de joasă tensiune între firidele de distribuție si contorizare, blocurile de măsură şi protecție şi tablourile electrice ale clienților; montarea a 300 de bucăți de firide de distribuție şi contorizare pe soclu, 1.040 de bucăți de blocuri de măsură şi protecție pe soclu şi 430 de bucăţi de blocuri de măsură şi protecție trifazate pe soclu pentru alimentarea rețelei de distribuție și preluarea clienților care urmează a fi alimentați din noul LES 0,4 kV; realizarea de coloane de joasă tensiune între cutii stradale şi firide de distribuție şi contorizare și refacerea coloanelor de joasă tensiune între firidele de distribuție şi contorizare, blocurile de măsură şi protecție şi tablourile electrice ale clienților.
Trimite articolul
XFoarte fain, si strada Constantin Ticu Dumitrescu, unde exista un PUZ aprobat pentru un cartier de 170 de case nu intra in proiect? Inca va trebui sa face ciorchine de contoare pe Constitutiei sa pe Ogorulu?
vedeți să nu contractăm cu totul alți furnizori de ultimă instanță pentru calitatea serviciilor furnizate în municipiu și prin județ .. #