Arad. Rețeaua școlară a scos Consiliul Local din amorțeală. Pentru că, potrivit spuselor viceprimarului Levente Bognar, care a luat cuvântul chiar la începutul ședinței de luni, „trebuie să discutăm pe marginea situaţiei nou create”, fiind vorba despre degrevarea de sarcini a directorilor de grădiniţe. Viceprimarul a ţinut să sublinieze că „Noi trebuie să găsim soluţii ca acest sistem să servească copiilor, elevilor, părinţilor şi comunităţii. Trebuie să avem certitudinea că în urma votului de astăzi sistemul educaţional nu va funcţiona negativ”.
Proiectul de Hotărâre privind „organizarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar din Municipiul Arad care va funcţiona în anul şcolar 2015-2016” a venit cu câteva modificări la nivelul organizării, din punct de vedere juridic, al grădiniţelor, iar obligaţiile de serviciu care cad în sarcina directorilor acestor unităţi cu personalitate juridică formate din mai multe grădiniţe au intrat în atenţia aleşilor locali. De aici şi discuţiile din CLM.
Fiind un subiect delicat, aleşii municipali au solicitat reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean să aducă lămuriri pe subiect, iar dezbaterea s-a prelungit. Nicolae Pellegrini, inspectorul general şcolar adjunct, a ţinut să precizeze de la bun început că „Inspectoratul Şcolar se angajează să reducă, din toamnă, numărul grădiniţelor cu personalitate juridică, de la 18 la 10, iar persoanele care conduc aceste grădiniţe să fie degrevate de sarcini didactice, dacă reuşim. În al doilea rând, dumneavoastră aveţi responsabilitatea să alegeţi o reţea şcolară. Normarea este o altă problemă. Va trebui să stabilim o asemenea normare care să satisfacă toate cerinţele. În ceea ce priveşte dregrevarea sau nedegrevarea, nu depinde de noi şi nu o facem noi”.
Viceprimarul Bognar a cerut clarificări suplimentare: „Dacă apare un act normativ în acest sens, putem modifica decizia de acum?”, iar răspunsul primit a fost că „ministrul, prezent vineri la Arad, a afirmat că nu are asemenea intenţii” – n.r. să emită un nou act pe această problemă.
Mariana Cismaşiu a intervenit spunând că din 2012 există un Ordin de ministru care impune ca „directorii de grădiniţe să fie degrevaţi de sarcini didactice. În toată ţara s-a făcut acest lucru, la noi nu s-a reuşit. Prin această reţea şcolară vom încărca directorii cu mai multe şcoli şi grădiniţe!”
10 cazuri
„În Arad vom avea câteva cazuri în care grădiniţele vor aparţine de şcoli. Dar regula generală este ca grădiniţele să se grupeze, mai multe, în unităţi cu personalitate juridică, gestionate de un director. Director care ar trebui să fie degrevat de sarcini didactice. Avem intenţia să degrevăm aceste 10 persoane. Vom încerca din răsputeri să degrevăm directorii de grădiniţe”, a spus Nicolae Pellegrini. Cătălin Lazurcă a întrebat de ce această degrevare nu se face punctual, în funcţie de fiecare caz în parte. Şi a primit asigurări că în cazul celor 10 grupări de grădiniţe munca doamnelor directoare va fi aproximativ egală.
Garanţie în scris
Viceprimarul Levente Bognar a întrebat, la finalul discuţiilor, dacă ISJ poate să ofere Primăriei Municipiului, o garanţie în scris că se va rezolva această situaţie. Răpsunsul nu a fost chiar cel aşteptat. Nicolae Pellegrini a spus: „Nu putem… Acest lucru depinde de foarte multe lucruri… de numărul de clase, de care depinde numărul de posturi… Singura garanţie pe care v-o pot da este privind intenţia noastră de a degreva de sarcini didactice directorii respectivi”.
Unanimitate, cu speranţă
Proiectul privind reţeaua şcolară s-a aprobat, cu unanimitate de voturi, de către aleşii locali. Votul a fost exprimat, potrivit spuselor viceprimarului Bognar, „cu speranţa că luăm o decizie bună pentru sistemul educaţional arădean”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!