ARAD. Convocaţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali municipali au aprobat, luni, două proiecte de hotărâre pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi pe bani europeni, prin PNRR. A fost aprobat Studiul de fezabilitate „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” şi valoarea investiţiei: 618.660.740,11 de lei (cu TVA). Potrivit deciziei CLM, „finanțarea obiectivului de investiție se va realiza din fonduri ale bugetului general, din Programul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul I. Tranziția verde – Componenta 6 Energie, Investiția 3 și din alte surse atrase în condițiile legii.” Totodată, aleşii au aprobat „asigurarea fluxului financiar pentru implementarea proiectului și acoperirea contravalorii cheltuielilor neeligibile din bugetul general de venituri și cheltuieli al Municipiului Arad, precum și cofinanțarea proiectului, dacă este cazul”.
Detalii
„Conform Strategiei de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad 2020–2030, aprobată în formă actualizată, s-a propus implementarea unor investiții atât în capacitățile de producție, cât și în rețelele de transport și distribuție, alături de modernizarea punctelor termice. Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea factorilor de mediu, ca urmare a investițiilor în infrastructură, impuse de politica de coeziune a Uniunii Europene pentru atingerea obiectivului <Convergență>. Obiectivul specific al proiectului constă în stabilirea investițiilor necesare măsurilor de restructurare și reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Arad, care să asigure conformarea – la cel mai mic cost – cu obligațiile de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare, precum și cu obiectivele strategiilor și programelor naționale relevante pentru mediu (creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife suportabile pentru populație). Proiectul propune investiția astfel încât să poată fi aplicată solicitarea de finanțare în conformitate cu Ghidul de finanțare pentru Programul PNRR – Pilonul I. Tranziția verde – Componenta 6 Energie. Măsura de investiții 3 – Dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea atingerii unei decarbonizări profunde. (…) Depunerea cererilor de finanțare în cadrul acestei măsuri de investiție se face în cadrul Apelului de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în cogenerarea de înaltă eficienţă în sectorul încălzirii centralizate, deschis până la data de 15 septembrie 2022. Municipiul Arad intenționează să depună în cadrul acestui apel cererea de finanțare pentru proiectul <Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA>, pentru care a fost elaborată cererea de finanțare, în baza studiului de fezabilitate cu același titlu elaborat pentru Centrala Electrică de Termoficare Hidrocarburi Arad. Proiectul vizează construirea unei surse noi de producere a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, cu obiectivul general de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a Municipiului Arad, pentru creșterea eficienței energetice și conformarea la reglementările de mediu, respectiv pentru asigurarea continuității și creșterii calității serviciului public de alimentare cu energie termică a consumatorilor racordați” – arată reprezentanţii Primăriei Arad.
Primarul, speranţe la început de drum
L-am întrebat pe primarul Călin Bibarţ ce reprezintă aprobarea celor două proiecte de hotărâre pentru viitorul CET Hidrocarburi? „Un prim pas din mai mulţi paşi importanţi, dar e un pas esenţial pentru că e vorba de finanţare. E primul pas pe care îl facem pentru a obţine finanţare, sper să o obţinem, suntem optimişti. Sunt bani în PNRR pentru aşa ceva. Nu sunt foarte multe solicitări, nu foarte multe primării au reuşit să-şi termine documentaţiile, doar Constanţa – până acum – şi noi, în prelungiri pentru că în prima etapă, fiind termenul foarte scurt, nu s-a încadrat nimeni. Se închide <strigarea> în 15 septembrie, după care vom vedea din suma totală cât va aproba Ministerul. Sperăm noi într-un procent cât mai mare pentru a nu fi nevoiţi să cofinanţăm cu sume mari. Pentru CET şi pentru noi toţi este un pas mare în implementare, după aceea, pentru a obţine o sursă de energie cât mai ieftină. Respectiv să reuşeşti să produci şi să vinzi curent, ceea ce îţi aduce un plus în bani, şi să ai apă caldă în subsidiar, pe care o obţii la un preţ mult mai mic atunci. Nu e filozofie mare, dar tehnic nu e deloc simplu.”
Când se vor întâmpla toate aceste lucruri bune? „Dacă lucrurile curg în normalitate şi avem finanţarea în această toamnă spre iarnă, urmează licitaţia şi apoi implementarea… să spunem un an – un an şi ceva. Cu un pic de şansă ca lucrurile să nu se împiedice undeva şi să nu fie termene prea lungi, anul viitor s-ar putea lucra. Ceea ce ar însemna ca iarna viitoare sau cel puţin o parte din ea s-o avem cu un CET retehnologizat şi finanţat din bani europeni.”
USR: „PNRR, o armă cu două tăişuri”
Dat fiind că USR a adus în nenumărate rânduri în atenţia CLM problemele CET Hidrocarburi, l-am întrebat pe liderul de grup Florin Stana în ce măsura consideră că cele două hotărâri adoptate luni vor rezolva aceste probleme. „Reprezintă un prim pas pentru rezolvarea problemelor nu doar ale CET, ci ale termoficării şi ale bugetului local atât de afectat de criza energetică şi de costul pe care l-a adus această criză. Mă bucur că se iveşte o sursă de finanţare prin acest PNRR – care, să nu uităm, a fost făcut de ministrul USR – şi sper din tot sufletul să primim finanţarea. Legat de soluţia tehnică, întotdeauna am insistat şi am susţinut că avem nevoie de o capacitate cât mai mare de producţie în cogenerare, adică echipamente care să producă în paralel curent şi termoficare, căldură pentru populaţie, pentru că există nişte avantaje: poţi să vinzi curentul şi vedem că se obţin preţuri foarte bune; şi probabil preţul va creşte în viitor. Instalaţiile acestea sunt scutite de acele certificate pentru gaze cu efect de seră, care sunt foarte scumpe. Ar fi fost o investiţie poate mai eficientă. Acum… există o asemenea componentă, doar că ea este mai mică faţă de cât mi-aş fi dorit eu în mixul care s-a previzionat de administraţie. Sper să meargă lucrurile cât mai repede pentru că PNRR este o armă cu două tăişuri: primeşti nişte bani mulţi, dar dacă nu termini la timp – şi ştim că avem o problemă cu realizarea investiţiilor şi cu finalizarea lor, cu implementarea proiectelor – va trebui să îi plăteşti din propriul buzunar. Şi suma din acest proiect este atât de mare – 650 de milioane de lei –, aproape mai mare decât bugetul unui an al întregului municipiu, că nu ne-am putea permite să ratăm termenul pentru o astfel de investiţie”.
Hotărâri abrogate
Odată cu adoptarea celor două hotărâri privind retehnologizarea CET Hidrocarburi, CLM a decis abrogarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 478/2021 privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție SF – „Instalarea unei unități de producere combinată de căldură și energie la SC CET Hidrocarburi SA Arad” și a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 407/2020 privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție „D.A.L.I. – Înlocuire cazane pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad”.
Trimite articolul
XEu nu mai traiesc sa o vad pe asta…poate nepotii nepotilor sa prinda ceva…
CET hidrocarburi, sursa de poluare in mijlocul orasului. Cand a fost pus proiectul “la transparenta” de catre Agentia prntru Protectia Mediului ? Nu ar fi fost mai bine sa se scape de aceasta plaga din centru, si sa se puna la punct celalalt CET, lasat falimentat de catre “strategii” din Primarie ?
Cand ajungem sa traim si noi clipa fericita in care sa nu mai auzim absolut nimic de acest mare monstru hidos, ceaușist?
Ai pus-o pnl…. de aici nu poți să furi, doar lucrările mari să le facă firmele falkăkate.