ARAD. Primăria a organizat, joi, o conferinţă de presă la sediul CET Hidrocarburi, unde edilul Călin Bibarţ şi Victor Ciulean, directorul companiei, au prezentat detalii legate de retehnologizarea centralei de termoficare. Reamintim, municipalitatea arădeană a obţinut finanţare europeană prin PNRR pentru proiectul „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA”. Valoarea totală a proiectului este de 533.737.112,82 de lei, din care 62% reprezintă finanţare PNRR, iar 38% din sumă va fi suportată de Primărie. Potrivit contractului de finanţare, retehnologizarea CET Hidrocarburi trebuie să se realizeze în trei ani, astfel că „în următoarea lună se va da drumul la licitaţie”, susţine edilul Aradului.
Premieră
Încă din start, Victor Ciulean a subliniat că „este prima investiţie în instalaţii noi, în Arad, după 1989. Până acum, tot ce s-a construit – şi la CET Arad, şi la CET Hidrocarburi – au fost mici modernizări. De data asta, sunt instalaţii absolut noi de producere a energiei electrice şi termice.” Unele echipamente şi utilaje datează din 1964, având montate pe ele plăcuţe în limba rusă. Cele scrise în limba română aparţin fabricii Vulcan din Bucureşti şi datează din 1987, când au fost reparate (nu înlocuite) utilajele sovietice din anii ‘60. În mod evident, aceste echipamente sunt mult depăşite şi nu se mai putea continua prea mult cu ele.
„Să sperăm că lucrurile vor decurge normal şi în trei ani de zile vom avea o centrală nouă care va aduce şi rezultatele dorite pentru toată lumea, în sensul unui serviciu pentru populaţie mult îmbunătăţit, la preţuri reduse. Nu mai lipsit de importanţă este şi faptul că se vor reduce foare mult şi noxele de mediu, emisiile de carbon” – a punctat directorul CET Hidrocarburi.
Avantaje
În continuare, primarul Călin Bibarţ a evidenţiat principalele beneficii ale retehnologzării CET Hidrocarburi: „Contractul este semnat, s-au mai aşteptat ultimele ajustări de cifre din partea ministerului şi BEI-ului (Băncii Europene de Investiţii-n.r.) şi urmează să semnăm ultimele documente în maximum două săptămâni. După aceea va trebui să începem bătălia pentru licitaţie, execuţie şi încadrarea în termen. Într-adevăr, fiind vorba de sume mari, şi cel 38% al nostru nu e deloc mic – dacă privim aşa. Dacă privim pe ceea ce este în actulele calcule de pe piaţa energiei din acest moment, doar într-un an de zile s-ar încasa din producerea de energie 30 de milioane de euro. Noi, pe estimările noastre, va trebui să finanţăm sub 40 de milioane de euro. Să vedem cum va merge licitaţia, poate ajungem să dăm doar 30 de milioane. Să nu fie 30 de milioane recuperaţi într-un an, să fie în trei ani ulterior şi tot e un mare avantaj. Apoi, altă sumă pe care practic o câştigăm sunt banii pe care astăzi suntem nevoiţi să-i plătim pentru certificatele verzi. În momentul de faţă, 4,5 milioane de euro trebuie plătite anual pentru certificate verzi. La momentul la care va fi pe noul sistem, vom mai plăti certificate verzi până într-un milion de euro, deci suma se va reduce cu trei milioane şi ceva. În plus, acum avem cu peste 34 de mii de tone de dioxid de carbon mai mult decât vom obţine după retehnologizare.”
Edilul Aradului a mai precizat că „tot ce este gândit pe actualul model la acest CET nu este pe producere de energie electrică şi, în subsidiar, apă caldă. Este <pe sistem boiler>, ca să înţelegem fiecare: nişte cazane foarte mari pe care le bagi în priză acasă, aici le alimentezi cu gaz şi încălzeşte apa. Spre deosebire de celălalt concept în care produci energie electrică dintr-o materie care produce energie, cum este gazul, şi obţii în subsidiar apă caldă. Cu două avantaje: 1. vinzi energia electrică și îţi compensează din preţul la apa caldă; 2. nu mai ai acelaşi grad de poluare.”
Gigacalorie mai ieftină cu cel puţin 50%
Actuala capacitate a CET Hidrocarburi acoperă în proporţie de peste 70% necesarul oraşului, diferenţa venind dinspre CET Arad (de afară). Odată cu retehnologizarea, acoperirea va fi totală.
În ceea ce priveşte evoluţia preţului gigacaloriei după implementarea proiectului retehnologizării, „din analizele cost-beneficiu şi ale SF-ului, cel puţin 50% va scădea preţul gigacaloriei” – spune Victor Ciulean. În acest context, primarul Bibarţ a ţinut să intervină: „Noi mai avem o a doua bătălie pentru că îţi scade o dată aici, deci îţi creşte rentabilitatea la producţie, dar mai avem problema cu pierderile pe reţele, unde de asemenea pregătim un proiect. Dacă în urmă cu doi, trei ani aveam pierderi de peste 50% pe reţele, acum sunt pierderi de peste 40%, iar când terminăm lucrările care au început anul trecut la cele şase puncte termice/ reţele secundare, vom avea între 35% şi 37% pierderile pe reţele.”
Se vor întoarce abonaţii casnici în sistemul centralizat?
În prezent, peste 20.000 de apartamente din municipiu se încălzesc cu energie termică de la CET Hidrocarburi, potrivit „aprecierilor şi inventarierilor” făcute de companie. Adică aproximativ jumătate din numărul abonaţilor casnici existenţi la începutul anilor ‘90 (când erau 43.000). În ceea ce priveşte „clienţii mari” de astăzi, sunt cei „din reţeaua de primar – cum sunt Vagoanele şi liceele –, vreo 25 de clienţi”, după spusele directorului Ciulean.
Va aduce retehnologizarea înapoi în sistemul centralizat pe acei arădeni care s-au debranşat de la CET? „Da. Dar lucrurile acestea nu se fac precum intrarea în CAP. Dacă vom avea un preţ competitiv, raport calitate-preţ cu preţul clar şi calitate însemnând temperatură la apă la robinet şi în calorifer mai mult decât OK, iar la celelalte oferte – vorbim în general de centralele de apartament – preţul va creşte, cu siguranţă oamenii vor veni în mod natural. Dacă ajungem în situaţia în care într-un cvartal, într-un condominiu, peste 90% din clienţi sunt ai companiei, atunci cred că poate veni administraţia să facă regulă, să spună <în această zonă nu se poate decât în sistem centralizat>” – spune primarul Călin Bibarţ.
Achiziţiile
Investiția de la CET Hidrocarburi presupune următoarele achiziții: 4 cazane cu funcționare pe gaz pentru producerea energiei termice, 3 motoare pe gaz ce formează instalația de cogenerare de înaltă eficiență hidrogen ready, o stație de pompare agent termic, o stație electrică și sistem de control, un acumulator de căldură, un degazor termic. Potrivit directorului Victor Ciulean „sunt motoare termice care funcţionează în cogenerare. Capacitatea lor maximă este de 10,4 megawaţi electrici şi 9 megawaţi termici.” Noile turbine vor funcţiona în amestec – gaz cu (până la 20%) hidrogen, pentru ardere.
Trimite articolul
Xsunt bani furati singurul sistem viabil e cu microcentrale individuale fara retele de apa sub pamant care distrug si soselele…e sitem falimentar
Doar intreb, vi se pare normal sa existe o centrala de genul asta chiar in mijlocul orasului? In tarile cu apa calda nu cumva acest tip de centrale sunt construite in afara oraselor?
Nu se va intoarce nimeni la regimul colectiv si colectivist. Sunt bani pierduti pentru oras.
matematic la 100 milioane euro pentru 20000 apartamente înseamnă 5000 euro de apartament. Sa pui o centrala proprie e maxim 2000 euro. La centrala proprie nu ai pierderi prin rețea de 35%.Felicitari pentru investiție. Sunt convins că studiul de fezabilitate e beton.
într-un condominiu, peste 90% din clienţi sunt ai companiei, atunci cred că poate veni administraţia să facă regulă, să spună ” – spune primarul Călin Bibarţ.
,,Istet,, baiat nenea pimar ,adica nu i-ai dat nimic omului ce s-a cheltuit sa-si monteze termoteca si acum il obligi sa renunte la ea ,asta desi celuilalt ce nici nu are cheltuiala de termoteca i-ai mai dat si 60% din cheltuieli anual cadou din …. banii nostrii ai tuturor !! Cate voturi crezi ca ies de aici nenea primar ??
Angajați oameni, stau ce stau și pleacă, 3000 RON nu este salar, veți ramane fără oameni
Cum ramane cu celalalt CET, reabilitat cu bani grei, in urma cu opt ani, si care a devenit , si el “centrala pe cogenerare, utilizand combustibil gaz metan”, adica exact ce se doreste sa se faca din centrala aflata in centrul municipiului ? Nu au fost bani aruncati in vant ? Raspunde cineva ? Cat despre mine – centrala individuala, cu condensatie, este cea sfanta.