Peste 50 de kilometri de conducte din reţeaua de apă de pe raza municipiului vor fi înlocuite în următorii ani, în cadrul masterplanului de apă – canal al judeţului, cel mai mare proiect de infrastructură al adminstraţiei judeţene, pentru care s-au atras fonduri europene de 139 milioane euro. Lucrarea este în procedură de licitaţie. „Pentru Municipiul Arad, dintr-o lungime totală de 540 km de reţea, a fost propusă pentru reabilitare o lungime de 52,93 km de reţea (9,45% din lungimea total a reţelelor de distribuţie şi a conductelor de aducţiune), din care: 30.73 km conducte din azbociment vechi, diametru mai mic de 150 mm; 22,20 km conducte din oţel moale vechi, diametru între 400 şi 600 mm”, se subliniază în studiul de fezabilitate al proiectului.
Proiectul propune reabilitarea reţelelor executate din conducte din azbociment cu o vechime de peste 25 de ani, care prezintă cele mai mari pierderi de apă. „O parte din conductele din azbociment, cele care au diametre mai mici de 150 mm, sunt corodate şi sunt vechi (25-30 ani), au pierderi de apă şi pun în pericol sănătatea populaţiei (pot cauza cancer)”, precizează specialiştii în documentaţia publicată.
Deşi urmează să fie înlocuite conducte de pe raza întregului municipiu, cele mai multe sunt situate în cartierele Vlaicu şi Micălaca. Nu mai puţin de 57 de conducte de azbociment, cu lungimi cuprinse între câteva zeci de metri şi câteva mii. În ceea ce priveşte reţelele de apă din oţel care necesită reabilitare, pe listă sunt 37 de conducte de pe tot atâtea străzi din municipiu. O mare parte din conductele de azbociment care vor fi înlocuite depăşesc lungimea de un kilometru. Este vorba despre cele de pe Dorobanţilor, Constituţiei, Libertăţii, Aleea Dezna, Zimbrului, Slănic, Petru Rareş, 6 Vânători. În ceea ce priveşte conductele vechi de oţel incluse în planul pentru înlocuire, cele mai importante sunt de pe străzile A.M.Guttenbrunn, Bulevardul Revoluţiei, Calea Radnei şi Bulevardul Iuliu Maniu.
La licitaţie
Aşa cum vă informam în Jurnal arădean, în cursul săptămânii trecute, autorităţile au făcut încă un pas pentru punerea în aplicare a masterplanului de apă şi canalizare în judeţul Arad. După ce Compania de Apă a anunţat de curând organizarea de licitaţii pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare din mai multe localităţi din judeţ, acum a venit rândul şi reţelei de pe raza municipiului Arad. Alături de reţelele din Arad au fost cuprinse, în lotul de lucrări, şi cele din localitatea Fântânele.
Compania de Apă pune la bătaie, pentru realizarea lucrării „Reabilitare reţele de canalizare în municipiul Arad şi în localitatea Fântânele, suma maximă de 9.117.235 euro”. Lucrările au termen maxim de realizare 24 de luni de la data semnării contractului. Lucrările se realizează în cadrul proiectului “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Arad”, finanţat prin POS Mediu 2007-2013.
Pierderi de 39,6%!
Pierderile în reţea sunt îngrijorătoare. „Conform rapoartelor Companiei de Apă Arad, bazate pe măsurătorile de apă distribuită şi facturată, pierderile de apă în anul 2007 au fost 34,7%, crescând la 39,6% în 2008”, se subliniază în Studiul de Fezabilitate al Masterplanului. Campania de măsuratori realizată a arătat că „pierderile curente medii pe an pe reţeaua de distribuţie a Municipiului Arad sunt de 36,28 m3/km pe zi”, se spune în studiu.
De menţionat, indicele pierderilor în infrastructură (raportul între pierderile reale în reţea şi pierderile inevitabile), a fost calculat, pentru municipiul Arad, la valoarea de 18. „Pentru comparaţie, raportul IWA (Asociaţia Internaţională a Apei), realizat pe baza datelor procesate pentru 27 de sisteme diferite de distribuţie a apei din 20 de ţări (incluzând Australia, Brazilia, Danemarca, Franţa, Germania, Gibraltar, Grecia, Islanda, Japonia, Malta, Olanda, Noua Zeelandă, Singapore, Spania, Elveţia, Suedia, Marea Britanie şi SUA), arată valori ale ILI între 0,70 şi 10,8 cu o valoare medie de 4,40”, se subliniază în documentaţie.
Azbociment – majoritatea
Majoritatea conductelor de apă din oraş sunt din azbociment. „Reţeaua de pe raza municipiului Arad este compusă dintr-un amestec de tipuri de materiale ale conductelor: azbociment (35%), fontă (14%), PREMO ţeavă (8%) şi PVC (21%)”, se precizează în studiu.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!