2 LS (Lingură de supă) Korinthen (sunt mai
mici ca stafidele se pot înlocui cu stafide), 2
LS Rom, 6 ouă, 500 g caise proaspete (sau 1 cutie
mare compot caise)+Zeama de la o lămâie (se
marinează mai târziu caisele cu ea nu se
pune in aluat), 150g unt moale (merge şi
margarina), 100g zahăr, Jumătate
linguriţă coajă de lămâie, Un
praf sare, 200g mac măcinat, 50g migdale
tăiate marunt (sau nuci), 100g făină,
50g mondamin-amidon pentru prăjituri-gustin, 1 LC
(Linguriţă de ceai) rasă cu praf de
copt, 50 g pesmet (eu l-am făcut din
biscuiţi), Pt „la Sfârşit“
250g gem de caise sau jeleu, 2 LS Tarie de fructe (cine
nu are voie de alcool pune zeama de la compotul de
caise), Zahăr pudră, LS-lingură
supă; LC- linguriţă ceai
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 20 min,
complexitate: medie)
1. Korinthehle (stafidele) se înmoaie în
rom
2. Ouăle se „divorţează“
în „galben“ şi
„alb“
3. În cazul în care avem caise proaspete se
spale, se taie în jumătăţi; Cele
din compot se scurg de zeamă şi se stropesc
cu zeama de lămâie
4. Untul se pune într-un castron şi se
freacă cu zahărul, coaja de lămâie
şi sarea
5. Gălbenuşurile se adaugă treptat
6. Se bate bine până arată cremos;
Facem proba cu degetul daca se mai simte
zahărul
7. Se adaugă macul, korinthele (stafidele) şi
migdalele (nucile); Se încorporează cu o
paletă
8. Albuşurile se bat ţeapăne
9. Faceţi proba cu castronul răsturnat
dacă stă acolo liniştite şi nu curg
sunt gata
10. Cam acum a venit timpul să încălzim
cuptorul-electric 180 grade, ventilator (umluft) 160
grade, gaz-2; Se încorporează foarte
uşor cu o paletă o parte din albuş apoi
o parte din făină (pe care am amestecat-o
înainte cu amidonul şi praful de copt
şi am cernut-o) până se termină
compoziţia
11. Doamnele caise fac o baie în pesmetul de
biscuiţi şi se aşează frumos
în tavă, se bagă la bronzat in cuptor
pentru un timp de cca 35 minute
12. Se lasă la răcit, în acest timp se
amestecă tăria de fructe (sau zeama de la
compot) cu gemul de caise se încălzeşte
puţin şi dacă gemul are fructe în
el se piurează într-o sită
13. „Prăjitura fiind bronzată o ungem
cu crema“- adică cu gemul de caise, apoi se
pudrează dupa gust
Mod de servire
Poftă bună!
Retetasa pe forum www.culinar.ro de Camila
Citiți principiile noastre de moderare aici!