Ingrediente:
Pentru aluat:
500 gr făină albă
25 gr drojdie proaspătă
150 ml lapte
2 galbenuşuri
2 ouă
120 gr zahăr
1 pachet zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie
100 gr unt
100 gr stafide
3-4 lg rom
50 gr nuci/migdale tocate mărunt
Pentru crema de brânză dulce cu stafide:
500 gr brânză proaspată de vaci
4 ouă
150 gr zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 lg coajă rasă de lămâie
100 gr unt
1 lg griş
1 lg făină
1/2 linguriţă praf de copt
100 gr stafide
3-4 lg rom
Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia cu o linguriţă rasă de zahărşi un gălbenuşîn 2-3 linguri lapte călduţ. Se freacăpână se omogenizeazăşi apoi se amestecă cu 1-2 lg făinăpână se obţine o compoziţie de consistenţasmântânii.
Se acoperăşi se lasăîntr-un loc cald, la dospit 5-10 minute.
Între timp, zahărul se dizolvă cu laptele călduţşi se aromează cu zahărul vanilat, iar un albuş se bate spumă cu un praf de sare.
Maiaua crescută se amestecă cu restul de făinăcernută, laptele călduţ, 2 gălbenuşuri,jumătate din untul topit şi albuşulbătutspumă.
Se frământă energic sau se mixeazăpână se obţine un aluat omogen.
Se acoperă cu un şervet de bucătărieşi se lasă la crescut într-un loc cald, ferit de curent cca 30 minute, pânăîşi dublează volumul.
La aluatul crescut se adaugă coaja rasă de lămâie, stafidele macerate în rom şi migdalele tocate.
Se frământăadăugându-se şi câtepuţin unt până se distribuie uniform stafidele şi migdalele.
Se adaugăşi ultima parte de unt topit. Acum nu se mai frământă, ci se împătureşte,ridicând aluatul de la margine spre mijloc, bătând aluatul cu dosul mâiniipână se încorporează tot untul. Se repetă aceastăoperaţieşi se roteşte vasul în care frământăm astfel încât aluatul să se întindăîn toate părţile.
Se acoperă cu un şervet şi se lasă din nou la dospit. Aluatul va creşte mai repede în doar 15-20 minute.
Se bat spumăouăle cu zahărulşi zahărul vanilat, până se dizolvă tot zahărul. Se adaugă apoi coaja rasă de lămâieşi stafidele macerate în rom. Se amestecăuşor să nu se lase şi se pune deoparte.
Brânza dulce se paseazăşi se amestecă cu grişul, iar făina se amestecă cu praful de copt.
La crema de ou se adaugăbrânza dulce, făinaşi untul frecat spumă. Se amestecăuşor cu o lingură de lemn, până se obţine o cremăomogenă.
Aluatul crescut se împarte în două. Se întind apoi două foi rotunde după dimensiunea tăvii. Una dintre foi se aşeazăîn tava unsăşi tapetată cu hârtie de copt, iar cealaltă foaie se lasă pe planşeta presarată cu făină. Se lasă din nou la crescut 10 minute.
Crema de brânză se toarnăîn tavă,în strat uniform, având grijă să nu se apese pe aluatul crescut.
Se acoperă cu cealaltă foaie şi se presează pe margini să se unească cele 2 foi. Se unge cu ou, se presară cu migdale şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 55-60 minute.
Mod de servire:
Se lasă să se răcească. Apoi se scoate din tava şi se pudreaza cu zahăr pudră.
Poftăbună!
Reţeta Pasca cu branza dulce si stafide a fost propusă de raducristina pe forum culinar.ro
Alte reţete de pascăgăsiţi aici:
Pasca poloneza,
Pasca fara aluat,
Pasca cu ciocolata
Citiți principiile noastre de moderare aici!