Ingrediente:
200 g fasole boabe
1 ceapă
2 căţei de usturoi
2 linguri ulei alimentar
1 lingura de chimen
300 g varza acră tăiată
4 foi de dafin
250 g carne afumată
250 g cârnaţi uscaţi
1 lingură făină
4 chifle
200 ml smântână
Mod de preparare:
Prima dată punem 1 zi fasolea boabe la înmuiat. A doua zi se strecoară, se pune la fiert, peste 10 – 15 minute se aruncă prima apă şi se reia fierberea în apă curată şi sărată timp de 60 minute (daca nu sunt şi boabe negre), până se înmoaie pe jumătate. Se curăţă ceapa şi usturoiul, se taie marunt.
Se încinge o lingură de ulei în care se căleşte ceapa, se adaugă seminţele de chimen şi se stinge cu 2 – 2,5 l apă. În această compoziţie se fierbe varza acră, se adaugă foile de dafin, sarea şi fasolea scursă şi fiartă pe jumătate.
Carnea afumată se taie în cubuleţe, se adaugă la supă şi se fierbe încet, 60 – 80 de minute până se înmoaie fasolea, completând apa evaporată. Cârnaţul se taie în jumătăţi de rondele şi se adaugă la supă când fasolea este fiartă. Uleiul rămas se încălzeşte, se presără cu făină şi se rumeneşte. Se adaugă usturoiul zdrobit şi compoziţia lichidă se toarnă în supă. Va începe să fiarbă puternic. Se amestecă în supă şi se mai clocoteşte 10 minute. Între timp, chiflelor li se taie un capac, se scoate miezul şi se prăjesc uşor, în cuptor, la 180°C.
Mod de servire:
Când supa este gata, se umplu chiflele cu supaă, se pune smântâna deasupra şi se servesc imediat altfel, se înmoaie.
Alte reţete în imagini pe care vi le recomandăm:
Citiți principiile noastre de moderare aici!