Ingrediente reţetă:
Aluat 1: 3 părţi făină, 2 părţi margarină, 1 parte zahăr, 120 g făină, 80 g margarină, 40 g zahăr
Aluat 2: 4 ouă, 2 linguri făină (30 g), 2 linguri amidon de porumb / maizena (25 g ), 4 linguri de zahăr (60 g), 1 vârf cuţit sare, 3 g linguriţă praf de copt, vanilie, coajă de portocală (rasă)
Crema: 500 g mascarpone, 100 g ciocolată albă, 500-600 g căpşuni, 50 g zahăr
Glazura: 50 g ciocolată de lapte, 1 lingură smântână de frişcă, 2 linguri apă minerală.
Mod de preparare (timp estimat: 2 h, complexitate: mare)
Aluat 1: toate ingredientele se frământă puţin.
Se face o bilă şi se pune la frigider 30 minute.
Se întinde în tavă prin presare cu mâna.
Se dă la copt la 170 – 180 gradeC până devine auriu – foarte puţin maroniu.
Se lasă la răcit.
Aluat 2: se separă ouăle.
Se bat albuşurile spumă cu praful de sare, iar gălbenuşurile se freacă cu zahăr, vanilie, coajă rasă, apoi se amestecă.
Făina se amestecă cu amidonul şi praful de copt şi se adaugă puţin câte puţin la amestecul de ouă. Se toarnă în tava unsă şi tapetată cu făină. Cuptorul se încălzeşte în prealabil la 165 gradeC.
Se dă la cuptor până devine auriu circa 25-30 minute.
Crema: câteva căpşune se fac piure împreună cu zahărul
Se amestecă uşor până se topeşte zahărul.
Se păstrează puţin piure de căpşuni, iar restul de căpşune se taie cubuleţe (se lasă câteva şi pentru decorat)
Se topeşte ciocolata albă, se amestecă cu mascarpone.
Apoi se pune amestecul de mascarpone cu ciocolată albă în piureul de căpuni şi se amestecă.
Se începe montatul:
Primul blat (aluat 1) se unge cu ceva (1-2 linguri) marmeladă de căpşune încălzită.
Blatul pandişpan se taie în două felii.
Partea de jos a blatului se aşează peste blatul uns cu marmelada peste care punem 1/3 din crema de mascarpone, după care, împrăştiem frumos bucăţelele de căpşune.
Se acoperă cu 1/3 din cremă (cealaltă treime este pentru deasupra)
Se netezeşte puţin crema.
Apoi se acoperă cu jumătatea cealaltă de blat.
Se apasă uşor de tot cu palmele peste blat.
Cu restul de cremă se acoperă tortul pe deasupra şi puţin pe margini cât să fie uns.
Iar peste cremă se pune cu o lingură piureul de căpşuni.
Glazura:Feliuţele de migdale pentru marginea tortului se rumenesc foarte puţin într-o tigae teflonată, apoi se decorează marginea tortului cu ele.
Se topeşte ciocolata într-un castronel pe baie de aburi se adaugă smântâna şi se amestecă bine, apoi apă carbogazoasă.
Glazura, nu se va întări (asta e intenţia).
Se pune peste piureul de căpşuni şi se decorează cu căpşuni.
Poftă bună!
Reteta Tort de capsuni cu mascarpone a fost propusă de MAYA pe forum culinar.ro
Alte reţete:
Tort de ciocolata cu mousse de zmeura si ciocolata;
Tort de ciocolata cu iaurt si visine
Citiți principiile noastre de moderare aici!