-
-
Ingrediente:
-
Blat: 200g ciocolată amăruie, 250g unt moale, 240g zahăr, 1 pacheţel zahăr vanilat, 1 vf. de sare, 6 ouă, 140g făină.
Altele: 450g jeleu de afine/gem de caise, 150g marzipan, 2 linguri zahăr pudră, 200g ciocolată amăruie, 150g ciocolată albă
-
-
Mod de preparare:
-
Ciocolata se rupe bucăţişi se topeşte pe bain-marie. Se lasă să se răcească. Untul, 80g zahăr, zahărul vanilat şi sarea se bat spumă.Ouăle se separă.Gălbenuşurile se adaugă unul câte unul în masă de unt. Apoi se adaugă ciocolată topităşi răcită.Albuşurile se bat spumă cu restul de zahăr – 160g (nu chiar spuma tare). Mai întâi se adaugă o treime în masa de ciocolată, apoi se cerne făina peste restul de albuşuri, se amestecăşi se adaugă masei de ciocolată.
O formă de 26cm se acoperă cu hârtie de copt. Se pune aluatul şi se coace în cuptorul preîncălzit circa 50-55’. Mare atenţie la blat – este foarte fragil. Se lasă să se răceascăîn formă pe un grătar circa ½ oră. Se dezlipeşte blatul de margine cu un cuţitascuţit, apoi se scoate din formăşi se lasă la răcit. Se dă jos hârtia de copt şi se taie în două. Partea de sus a tortului se pune invers. În mijloc se unge cu jeleu, se pune cealaltă foaie şi se unge tortul cu jeleu în jur.
Marzipanul se frământă cu zahărul pudrăşi se întinde între 2 folii (circa 30 cm). Folia de deasupra se ia jos, cu ajutorul celeilalte folii marzipanul se pune pe tort. Se apasăpuţin marzipanul pe tort şi se ia folia jos.
Ciocolata se taie grobier şi se topeşte. Tortul se îmbracăîn ciocolată.
Facultativ: Ciocolata albă se topeşteşi se întinde foarte subţire pe o suprafaţă rece şi se lasă să se întărească. Când e tare se ia cu un cuţit de metal astfel încât să se formeze rulouri şi se pune pe tort. Dupădorinţă se presară cu cacao.
Alte reţete de sărbătorigăsiţi aici:
Dobos in stil italian,
Tort Magic Moments,
Prajitura Victoria, cu nuca
Citiți principiile noastre de moderare aici!