Ingrediente:
10g de sare (aproximativ 2 linguriţe)
1 lingură de zahăr
1 ou
300 ml de lapte cald
115 g de unt (un baton de unt) topit în laptele cald
550-600 g făină
7 g de drojdie uscată obişnuită (la mine masoara doar 3 linguiţe) în puţină apă calduţă
separat: un ou + o lingură de ulei.
Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă din apă calduţă. Laptele şi untul se încălzesc, după care începem să punem în maşina de pâine ingredientele în ordinea listată în reţetă. La sfârşit se face un mic crater în făină şi se toarnă drojdia amestecând cu puţina făina de pe margine. E recomandat meniul de aluat al maşinii care are un timp de procesare de 2 h. În acest timp se încălzesc ingredientele, se malaxeaza şi aluatul dospeşte de 2 ori. De obicei nu se lasă pana la al doilea timp de malaxare şi dospire şi asta înseamnă o creştere a aluatului de doar 30 min. Dacă nu aveţi un astfel de aparat frământaţi aluatul şi lăsaţi-l să dospească 2 ore.
Aluatul se împarte în 4 şi apoi fiecare parte în alte 4 părţi. Se rulează fiecare bucăţică sub forma unor beţe de grosimea degetului gros şi lungime cam 30 cm, după care se lipesc la capăt prin răsucirea capetelor şi presare. Într-o oală se pune apă la fiert.Se iau covrigii cţte 4 şi se pun în apa clocotindă pentru circa 1-2 min. Se scot pe tava pregătită cu hârtie de copt şi se lasă puţin să se scurgă. Se ung cu ou şi ulei, se presară cu sare grunjoasa şi se coc aproximativ 30 de minute până s-au rumenit bine.
Mod de servire:
Sunt delicioşi calzi, proaspăt scoşi din cuptor, dar şi reci sunt foarte buni. Puteţi să mai puneţi peste covrigi mac sau seminţe de susan.
Sursa acestei reţete culinar.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!