Arad. Se fac totuşi câţiva paşi spre colectarea selectivă a deşeurilor. Cel puţin în municipiu şi cel puţin la nivel declarativ. În toiul scandalului legat de colectarea deşeurilor în judeţ, pe zonele 3 şi 4, acolo unde Prefectura a decalrat stare de uregnță, Retim – singura firma care încă mai colectează deşeuri în judeţul nostru, având în grijă zona 1, anunţă că începe colectarea deşeurilor biodegradabile.
Potrivit comunicatului remis de firmă, „din data de 4 martie anul curent, RETIM Ecologic Service SA începe activitatea de colectare separată a deşeurilor biodegradabile în municipiul Arad. Aceste deşeuri vor fi depozitate de către utilizatorii serviciului de salubritate în pubelele de culoare MARO, iar acestea vor fi colectate pe baza unui grafic separat de către echipele RETIM”. Tot în comunicat se face şi detalierea acestui tip de deşeuri: „Care sunt deşeurile biodegradabile şi cum se depozitează acestea în pubela MARO? Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile care se descompun în mod natural și care nu poluează mediul înconjurător. Resturi de fructe și legume proaspete sau gătite, resturi de pâine și cereale, zaț de la cafea / resturi de ceai, păr și blană, haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunțite, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), plante de casă, – resturi vegetale din curte (frunze, crengi și nuiele mărunțite, flori), rumeguş, fân şi paie, bucăți de lemn mărunțit, ziare, hârtie, carton umede şi murdare (nereciclabile) mărunţite”, se arată în comunicat.
Informare vine şi cu interdicţii şi ameninţări: „RETIM atrage atenția asupra faptului că nu este permisă depozitarea în pubela maro a deșeurilor verzi rezultate din toaletarea curților și grădinilor (crengi, iarbă). Atenție! Colectarea deşeurilor biodegradabile va fi efectuată doar din pubelele maro”.
Pubele lipsă?
La final de comunicat, aflăm și faptul că problema pubelelor nu a luat sfârșit: „Utilizatorii care nu dispun de pubela maro vor fi informaţi despre modalitatea de distribuire a acesteia, imediat ce va fi disponibilă în proiectul SMID. Mai multe detalii despre colectarea deşeurilor biodegradabile găsiţi pe https://retim.ro/biodegradabil-arad/”.
Rămâne de văzut care sunt pașii următori pe care Retim îi va face în direcția colectării selective a deșeurilor, în condițiile în care un singur comunicat de presă nu va face minuni, dar și cât de receptivi sunt arădenii la provocarea, uneori prea mare pentru ei, din lipsa educației pe temă, de a arunca gunoiul în mai multe containere, doar după ce le-au selectat. Din păcate, mediul nu este, încă, pe lista reală a preocupărilor arădenilor decât când e vorba de alții și când nu implică efort personal.
Trimite articolul
Xresturi vegetale din curte (frunze, crengi și nuiele mărunțite, flori), rumeguş, fân şi paie
interdicţii şi ameninţări: „RETIM atrage atenția asupra faptului că nu este permisă depozitarea în pubela maro a deșeurilor verzi rezultate din toaletarea curților și grădinilor (crengi, iarbă). Atenție! Colectarea deşeurilor biodegradabile va fi efectuată doar din pubelele maro”.
Deci, fratilor, hotariti-va o data, e voie sau nu e voie cu crengi in pubela maro???
Si totusi, revin a n…..-a oara cu intrebarea ce mama naibii facem cu iarba din curte ??
Care aveti vreo doua, trei oite de imprumut pe cind trebuie sa tund iarba ?
-
Seamana trifoi pitic in loc de gazon si nu mai trebuie sa tunzi gazonu.
Cineva sa cheme odata Polaris-ul acela inapoi. Ca ei nu se plangeau ca niste domnisoare. Stiau ca trebuie sa fie curat,era curat. Si macar aduna peturi cu peturi , carton cu carton etc. , pe cand la aceasta firma de 2 bani doar gura e de ea. Ce a reusit POLARIS-ul sa educe au desfiintat ei in cateva luni. Te si doare sufletul cand tu te chinui sa le pui in pubele cum trebuie si ei cand vin le iau la gramada, nu mai tin cont. Deci, despre ce vorbim aici? Atunci s-a putut, acuma cetateanul e prost si incapabil.
Da bună întrebare
Ce facem cu iarba tăiată?
Pentru ce plătim așa de mulți bani l retim?
Prima data cei care au aceasta responsabilitate ar trebui sa inceapa o campanie de informare pentru ca fiecare persoana sa stie cum sa recicleze selectiv . Inca nu toti au pubele pentru ca nu pot ajunge dupa ele pentru ca sunt batrani.Nu am primit pubela neagra doar maro si galbena si nici nu avem clopot pentru sticla pe strazi .
IARBA SI CRENGILE VERZI UNDE SA LE ARUNCAM PENTRU CA SUNT BIODEGRADABILE SI PUBELA MARO ESTE PENTRU DESEURI BIODEGRADABILE . LE ARUNCAM PE STRADA SAU IN FATA LA RETIM SAU PRIMARIE .
ASA COLECTARE SELECTIVA DOAR IN ROMANIA MAI GASESTI .
RETIM = dezastru
Mulțumim aleșilor că ne-ați băgat pe gât această companie căpușă, sperăm să vă stea comisinoul în gât!
Alo, retim, când ati distribuit tomberoane negre, ca noi în centru n-am primit, ba si din cele pe care le aveam, doua le-au luat cei de la retim când au ridicat gunoiul.
Domnilor, spuneti-le oamenilor vostri sa nu mai puna capacele pe containerele pt plasti /metal si pentru sticla. Exista obiecte din plastic sau metal ce depasestc marimea orificiului si atunci ce facem, le lasam pe unde apucam ?