Un pas extrem de important a fost făcut, în cele din urmă, de către Retim Ecologic Service, companie care a câștigat licitația și se ocupă de salubrizarea menajeră a municipiului Arad și a altor 24 de localități. Societatea a primit avizul Agenției pentru Protecția Mediului Arad în ceea ce privește autorizarea de la Arad a societății și va intra, astfel, în legalitate.
„În cadrul ședinței comisiei desfășurate miercuri, 13 iunie, a fost aprobat dosarul depus de societatea Retim Ecologic Service cu toate completările și actele pe care le-am solicitat. Astfel, autorizația de mediu va fi emisă, însă doar după aproximativ 45 de zile”, a punctat Dana Dănoiu, director APM Arad.
Aceasta a explicat că, din momentul în care dosarul a fost complet și avizat de comisie, urmează ca pentru 30 de zile lucrătoare autorizația de mediu să fie supusă procesului de transparență. Abia după aceea APM Arad va putea efectiv emite autorizația către Retim.
Trebuie menționat că autorizația de mediu este extrem de importantă pentru ca societatea să poată funcționa în legalitate. De asemenea, în autorizația de mediu sunt incluse și prevederi clare privind modul în care se va face colectarea deșeurilor, reciclarea acestora și procentul din totalul deșeurilor care trebuie reciclat.
Avertisment de la ANRSC
Pe de altă parte, însă, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a transmis săptămâna trecută un raport în urma cercetării făcute la Arad. Practic în documentele transmise de ANRSC, către Consiliul Județean și ADI Deșeuri, se reiau toate obligațiile pe care Retim le-a avut în cele 6 luni de mobilizare, care trebuiau să se concretizeze cu funcționarea în legalitate și fără probleme a societății de la momentul la care a început preluarea gunoiului menajer din municipiu. ANRSC mai menționează și că a acordat licența de operare către Retim chiar dacă timișorenii nu aveau autorizația de mediu întrucât „la data controlului procedura de eliberare se afla în lucru”. Mai mult, în raport se mai menționează și că „termenul de șase luni este unul maxim, iar Retim Ecologic Service, printr-o organizare bună, putea asigura toate condițiile necesare demarării prestării serviciului chiar mai devreme de data maximă”.
Totuși, dat fiind faptul că Aradul a fost într-o situație de criză, gunoaiele nefiind ridicate în mod corespunzător pentru aproximativ 2 săptămâni de la preluarea contractului, ANRSC spune că ADI Deșeuri trebuie să se ocupe mai bine de monitorizare. „ADI – SIGD nu a urmărit realizarea condițiilor impuse operatorului în Perioada de Mobilizare și nu a luat măsurile necesare pentru etapizarea acțiunilor necesare punerii în aplicare a prevederilor contractuale”. În final, ANRSC a decis să sancționeze Retim cu o suspendare a licenței pentru un termen de 14 zile dar, dat fiind faptul că serviciul prestat de Retim este unul de utilitate publică, timișorenii au colectat în continuare gunoiul.
Reciclarea?
De acum rămâne ca lucrurile să intre în normalitate, iar Retim să înceapă nu doar colectarea deșeurilor, ci și să pună în aplicare strategia de reciclare a gunoaielor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!