ARAD. Procedura administrativă pentru orice retrocedare a fost suspendată, la nivelul judeţului Arad. Excepţie fac doar retrocedările impuse prin decizii ale instanţelor. Asta, până când se finalizează inventarierea, care la Arad este la 80%.
„Instituţia Prefectului a privit cu multă seriozitate aplicarea Legii 165/2013 privind inventarierea terenurilor retrocedabile la nivelul judeţului Arad în vederea încheierii legilor de retrocedare a proprietăţilor în termenele stabilite de Guvern. Activitatea principală a reprezentanţilor Prefecturii a fost şi este în continuare coordonarea comisiilor de inventariere de la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, o activitate extrem de laborioasă cu implicarea mai multor instituţii: administraţia locală, Agenţia Domeniului Statulului, marii deţinători de terenuri din domeniul public (C.F.R., C.N.A.D.R., ANIF, CJA, M.A.P.N. etc). Mulţumim tuturor reprezentanţilor administraţiilor locale şi instituţiilor care au participat în acest proces, judeţul Arad fiind în grafic”, a declarat ieri prefectul Cosmin Pribac.
Inventarierea s-a făcut prin determinare grafică a suprafeţelor de teren de către specialiştii autorizaţi din cadrul comisiilor de inventariere. „În acest moment procesul de inventariere a fost finalizat în proporţie de aproximativ 80%, existând unităţi administrativ-teritoriale unde procesul a fost finalizat în proporţie de aproape sută la sută”, a subliniat prefectul.
În curând vor intra în vigoare modificări substanţiale referitoare la această lege, prin care preşedinţia comisiilor va fi preluată de primari, acum preşedinţi fiind reprezentanţii Prefecturii. Legea este votată de ambele Camere, fiind din 3 decembrie înaintată spre promulgare la Preşedinţia României.
Stopate până în martie
Deocamdată nu există un centralizator al imobilelor şi terenurilor disponibile. Acest centralizator la nivel de judeţ va fi făcut conform legii de Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară până la data de 1 martie 2014. „Până la întocmirea situaţiei centralizatoare se suspendă orice proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar înafara hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile”, subliniază prefectul Cosmin Pribac.
Ce spune noua lege?
Legea 165/2013 stabileşte suprafaţa de teren disponibilă pentru retrocedare. „Un astfel de inventar serios şi general nu a mai fost întocmit niciodată. Legea are la bază unele principii precum cel al prevalenţei restituirii în natură, adică pe cât posibil restituirea în natură a terenurilor către cei îndreptăţiţi. De asemenea, a fost luat în vedere principiul menţinerii justului echilibru între interesul particular al foştilor proprietari şi interesul public în cazul unor imobile care prezintă interes public. Legea stabileşte o ordine clară cu privire la categoriile de terenuri şi imobile care se restituie şi ordinea în care se face acest lucru – noul proprietar urmând să beneficieze de plata unei chirii stabilite la valoarea de piaţă prin Hotărâre de Guvern. Referitor la imobilele care sunt de interes public, legea obligă menţinerea respectivului specific (şcoală, spital etc) pe o perioadă de 10 ani.
Imobile scoase la licitaţie
Pentru cei care optează pentru restituire în bani şi pentru cei care obţin dreptul de a le fi restituit un teren care nu mai este disponibil în natură, s-a stabilit compensarea prin puncte sau bunuri la schimb, informează Prefectura. Numărul punctelor se stabileşte după scăderea valorii actualizate a despăgubirilor încasate deja pentru imobil. Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi ulterior valorificate prin achiziţionarea de imobile din fondul naţional prin licitaţie publică naţională începând cu 1 ianuarie 2016. Aceste licitaţii de imobile se vor organiza săptămânal la sediul central al ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) şi se vor desfăşura în regim de videoconferinţă.
Citat: „Până la întocmirea situaţiei centralizatoare se suspendă orice proceduri administrative în domeniul restituirii fondului funciar” prefectul Cosmin Pribac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!