Expoziţie inedită, săptămâna aceasta, la Liceul Naţional de Informatică (LNI) din Arad. Peste 1.300 de exponate care fac parte din cea mai mare colecţie de calculatoare şi procesoare vechi din ţară, au putut fi admirate de elevii liceului, în cadrul programului „Şcoala Altfel”. Pasionaţii de IT şi nu numai ei au avut ocazia de a face o incursiune în istoria tehnologiei informaţiei şi au descoperit adevărate comori care punctează evoluţia spectaculoasă a calculatoarelor în ultimele decenii.
Expoziţia RetroIT a adus în faţa elevilor procesoare rare sau chiar unicat, de la primul procesor comercial Intel C4004, apărut în anii ‘70 până la modernele „multi core”. Au fost expuse şi laptopuri din primele generaţii şi calculatoare care au făcut istorie, de la cele din seriile HC, CIP, aMic sau TimS până la Commodore, Amstrad şi Atari. În expoziţie au mai fost prezentate şi memorii RAM, plăci de bază, plăci video şi alte componente.
Colecţia expusă la Liceul Naţional de Informatică aparţine arădeanului Florin Mărcuş. „Toate componentele expuse au fost adunate în 10-12 ani, din toată lumea. Multe au fost luate de pe e-bay, multe din Obor, de la vechituri. Ele nu au o valoare mercantilă, ci doar o valoare sentimentală, o valoare de colecţionar. Aceasta a fost pasiunea lui dintotdeauna: să aibă istoria calculatorului la el acasă” – spune prof. Florin Popa, informatician la Liceul Naţional de Informatică.
Prin bunăvoinţa colecţionarului Florin Mărcuş, istoria calculatorului a ajuns şi acasă la LNI. Unde altundeva dacă nu la Liceul Naţional de Informatică era mai binevenită prezentarea unei istorii a informaticii?
Citiți principiile noastre de moderare aici!