Pictorul Gheorghe Docmanov s-a născut, acum 85 de ani, într-o veche familie arădeană. Studiile începute la Arad au fost continuate la A.S.E. Bucureşti. A lucrat mulţi ani ca economist iar concediile le-a petrecut studiind marile muzee europene. Pasiunea pentru pictură a avut-o tot timpul dar a început să picteze doar de la 50 de ani, când a simţit „o adevărată pasiune creatoare”.
La stingerea prematură a pictorului Pavel Alassu, când cenaclul „I. Andreescu” ameninţa să se dizolve, a luat, pentru 10 ani, conducerea cenaclului artiştilor amatori arădeni şi i-a asigurat o demnă continuitate.
Gheorghe Docmanov are lucrări atât în importante colecţii din România şi Ungaria cât şi în colecţii particulare din Germania, SUA, Slovacia, Polonia, Rusia, Australia.
„Două portrete de copii, un băieţel cu o beretă roşie, membru al familiei, şi o fetiţă, ambii privindu-te direct, vorbesc de încredere, de o relaţie de la inimă la inimă cu privitorul. Autoportretul autorului, prezent doar pe coperta caietului-program, cu vagul său aer de Don Quijote, orientează privitorul în înţelegerea concepţiei despre artă, despre menirea ei şi a artistului. Se adaugă expozitiei o succesiune de vederi nocturne din Grecia, cu albul gălbui al clădirilor, străzilor, pe fundalul unui cer de un albastru închis: contrastul cromatic dă suflet caselor, omul rămâne o prezenţă marginală, fără importanţă”, prezenta expozitia, la vernisaj, prof. Dan Lăzărescu.
Expozitia deschisă, zilele trecute, la Waterhouse (Calea Bodrogului nr. 6), este compusă din piese puţine, sub 30, însă cu semnificaţie majoră în întreaga sa carieră plastică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!