Deputatul PNL Glad Varga a vorbit despre sistemul garanţie-returnare şi despre cum acesta ar putea rezolva problema deşeurilor abandonate. „Suntem conştienţi cu toţii că, de la aderarea la Uniunea Europeană, România a încercat constant să îşi atingă obiectivele de mediu asumate, dar sunt încă o serie de domenii în care paşii făcuţi sunt deficitari, atrăgând situaţii de infringement. Un astfel de domeniu este cel al deşeurilor, pentru care, ce argument mai puternic să folosim decât faptul că ne lovim încă la tot pasul de depozite ilegale de deşeuri, de spaţii vaste ocupate de gunoaie abandonate, în care majoritatea sunt ambalaje. Pe de altă parte, în contextul actual al schimbărilor climatice şi al crizei generate de pandemie, statele membre UE şi-au asumat tranziţia la economia circulară, în care generarea de deşeuri este redusă la minimum, contribuind astfel la eforturile de dezvoltare a unei economii durabile, cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră şi cu valorificarea superioară a resurselor de care dispunem. Sistemul de garanţie-returnare capătă astfel un triplu rol, devenind instrumentul prin care România îşi poate diminua cantităţile de deşeuri ajunse la groapă, îşi poate atinge obiectivele de reciclare asumate şi poate contribui la implementarea rapidă a principiilor economiei circulare. Acest sistem simplu prin care deşeurile de ambalaje generate nu mai ajung la depozitele de deşeuri sau nu mai sunt aruncate aiurea generând poluare, trebuie pus în aplicare urgent, în aceeaşi manieră simplă de administrare şi cu informarea şi implicarea tuturor – producători, comercianţi, consumatori şi instituţii responsabile. Practic acesta se va aplica pentru ambalaje din sticlă, plastic sau metal, marcate corespunzător, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri – adică recipiente de băuturi alcoolice sau nealcoolice – pentru care vom plăti o garanţie, ce ne va fi restituită integral, atunci când vom returna ambalajul la centrele organizate în acest sens”, spune Varga.
Ministerul Mediului a elaborat deja actul normativ pentru reglementarea sistemului de garanţie-returnare, care, până în martie 2022, trebuie să fie funcţional în România.
„În noul mandat de membru al Parlamentului României, voi susţine orice demers care va spori beneficiile acestui sistem de garanţie-returnare şi va încuraja responsabilizarea noastră, a tuturor, faţă de gestionarea deşeurilor şi necesitatea reciclării, ca acţiune cu impact pozitiv asupra mediului şi sănătăţii noastre”, a mai spus deputatul PNL.
Trimite articolul
XDa…,dar ca orice lucru ” bine facut” si treaba asta nu o sa dea rezultate bune….,pentru bune rezultate , statul prin Min Mediului,trebuia sa vina cu un program bine pus la punct care sa se deruleze pe minim doi ani in paralel cu acest program ! Statul..,printr-un program guvernamental,ar trebuii sa infiinteze puncte de colectare,la un pret atractiv,in aceste puncte sa se colecteze toate peturile indifeent de vechimea acestora…,rezultatul va fi acelasi care la avut fierul vechi care nu mai poate fi gasit nici cu detectorul de metale…,dacase vrea se poate…!!
Ministerul Mediului a elaborat- deja? -actul normativ pentru reglementarea sistemului de garanţie-returnare, care, până în martie 2022, trebuie să fie funcţional în România.?????????????? senzational asa repede? da ce drak inventam apa calda?afara in curtea fiecarui cotet numit hipermarket,market, exista o masinarie unde bagi sticla si iei banii,de ce e nevoie de 2 ani?e rost de ceva sapguta cumva? sau nu stiti inca si sinteti prudenti?huoooooooooooooo puslamalelor,
Altul care ia salariu degeaba de la stat. Roaba de rahat !!!!!!
-
Foarte bună comparația cu o roabă de rahat! Sugestiv, realist și cu umor …
Fără o implicare serioasă a primarilor pentru ca fiecare gospodărie rurală să dețină contract de salubritate nu se va face mai nimic. Deșeurile se vor arunca la întâmplare în continuare și de toate felurile
Ba glad iesi in pwla mea pe teren ca bibart si mai viziteaza aradu ,sa vezi cei in oras,ca iei bani degeaba,numa stii sa te pozezi la cravata si freci pwla atita…si tu si restu
Plutesc pe ape nu numai sticle de plastic,mai plutesc folii plastic,bidoane ulei auto,multa ampora,spuma pt izolare geamuri,lighene,canistre carburant.Sticlele din plastic poate reprezintă 10%din ce plutește pe ape.Dacă mai punem ca unii le ard poluant masiv aerul,alții mai șmecheri aduna uleiul uzat și îl ard în centrale spre disperarea vecinilor și spre nepăsarea celor de la mediu.Avem organe de constatare a poluării mediului dar nu fac nimic.
Cine a impiedicat pana acum acest lucru ? In vest supermarkerturile o fac, la noi de ce nu o fac ?