ARAD. Au învățat vreme de un semestru sau câțiva ani în spaniolă, italiană, germană, franceză, japoneză sau chiar turcă. Acum se întorc în școlile românești. Sunt elevii care au plecat în exod alături de părinții. Se întorc acasă pentru că adulții nu mai au locuri de muncă ca să își poată ține copiii prin Europa. Se reîntorc cu mic cu mare în localitatea de baștină, de obicei la o casă nouă, construită de la mare distanță. Se întorc la aceeași școală, uneori în colectivul din care au plecat și învață din nou în limba română. Gata cu străinătatea.
Spania, prima în top
Anul acesta au revenit în școlile din județul Arad peste 200 de elevi, potrivit informațiilor puse la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean. Cei mai mulți s-au întors din Spania, 127 de elevi, și din Italia, 59 elevi. Cele două țări dețin supremația în topul exodului forței de muncă, dar mai sunt nominalizate și ale state precum: Franța, Belgia, Anglia, Cipru, Portugalia, Turcia etc., de unde s-au întors câțiva elevi (27 elevi din 12 țări).
Conform statisticii Inspectoratului Școlar Județean Arad, majoritatea elevilor reintră în clase din ciclul gimnazial (V – VIII), urmaţi de cei din primar și ceva mai puțin liceeni. „Pentru a intra din nou în sistemul de învățământ românesc e nevoie, în primul rând, ca părinții să aducă la școală un document care să ateste studiile finalizate în străinătate. Acestea vor fi echivalate la nivelul ministerului iar elevii pot continua studiile în sistemul românesc de învățământ ”, a precizat Nicolae Pellegrini, inspector școlar general adjunct la IȘJ Arad.
Au rămas în străinătate
Peste 150 de elevi sunt încă integrați în școlile din Europa și în acest an școlar. Informațiile sunt primite din unitățile școlare din județ și sunt actualizate în măsura în care aparținătorii au informat conducerea școlilor de situația elevilor. Numărul acestora ar putea fi mult mai mare, dat fiind că în multe cazuri nimeni nu anunță plecarea elevilor și nici de destinația lor. Mai sunt și situații în care părinții își duc copiii doar pentru o perioadă mai scurtă și, în aceste cazuri, își pierd anul. Pentru a fi luată în calcul perioada petrecută la o școală din străinătate e nevoie de finalizarea a cel puțin un semestru pentru a avea o situație școlară încheiată. Cât vor rămâne în străinătate, depinde de succesul părinților pe câmpul muncii mai mult sau mai puțin europene.
Reintegrare
Atunci când se întorc din nou în școala de unde au plecat, în unele cazuri sunt probleme de integrare. Pentru rezolvarea acestora e nevoie de tact din partea profesorilor și a părinților, precum și de cunoașterea sistemului educativ în care au învățat în ultimii ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!