Satele din zona Gurahonţului, care au fost lovite de năprasnicele viituri de duminică, vor fi, uşor-uşor, realimentate la reţeaua de apă potabilă. Vasile Borha, directorul Companiei de Apă Arad, anunţă că echipele de intervenţie lucrează de duminică seara fără oprire pentru a reface reţelele de apă, dar şi pentru a spăla reţelele afectate de apele murdare. „Estimăm că luni, până spre seară, finalizăm lucrările şi realimentăm cu apă satele Mădrigeşti şi parţial Iacobini, acolo unde a fost întreruptă. În ceea ce priveşte satul Buceva, aici situaţia este mai complicată. Viitura a distrus branşamente, o conductă metalică lungă de vreo 20 de metri, iar apa murdară a inundat un foraj. Efectuăm spălări ale forajului şi ale reţelelor, până ne asigurăm că apa este de calitate. Din păcate, cel mai probabil, alimentarea cu apă în Buceava va fi reluată în aproximativ două zile, potrivit estimărilor noastre”, ne-a declarat Borha.
DSP vine cu sfaturi
În paralel, Direcţia de Sănătate Publică Arad vine cu o serie de sfaturi pentru populaţia afectată de inundaţii. „Una dintre cele mai serioase consecinţe a inundaţiilor este contaminarea pe scară mare a apei de băut. În aceste condiţii, bolile cu transmitere hidrică, asociate de obicei condiţiilor precare de igienă şi salubritate, pot afecta un număr mare de persoane. Aceste boli sunt febra tifoidă, holera, dizenteria, hepatitele infecţioase şi gastroenteritele. După inundaţii este necesară supravegherea tuturor sistemelor publice de aprovizionare cu apă, acordându-se prioritate apei potabile.
Recomandari privind apa pentru băut şi gătit:
– Trebuie să utilizați numai apă sigură din punct de vedere al sănătății: apă îmbuteliată, apă fiartă sau apă tratată.
– Nu utilizați apă contaminată pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălarea și pregătirea hranei, producerea cuburilor de gheață.
– Consumați numai apa îmbuteliată, fiartă sau tratată până cănd sursa dumneavoastră de apă a fost testată, iar apa a fost găsită a fi sigură pentru sănătate.
– Fierbeți apa de fântână înainte de a o consuma pentru anihilarea bacteriilor și paraziților. Aduceți apa la fierbere în clocot și mentineți această fierbere pentru trei minute minim”, îi sfătuiesc cei de la DSP pe locuitorii satelor afectate de inundaţii.
Trimite articolul
XSi dau cei de la DSP bani pentru apa imbuteliata ?
Pana in 1989, dupa asemenea evenimente, sefii locali ai ANIF (pe vremea aceea IEELIF) si ai Apelor Romane, in colaborare cu primaria din zona, erau obligati sa prezinte un raport dataliat asupra fenomenelor petrecute, raport care dupa ce era analizat de intreprinderea judeteana respectiva (si aprobat), propunea un set de masuri pentru preintampinarea pe viitor a acestor fenomene nefaste. Unde mai pui ca pe atunci, existand paduri mari, multe din aceste fenomene negative erau estompate de aportul padurii (un copac retine 80 l/mp de apa). Astazi ?! Padurile au fost taiate (prin aportul criminal a lui Johannis), interventiile se fac doar de pompieri (fiindca IEELIF si Apele Romane, nu mai exista prin prisma actiunilor lor), iar fenomenele naturale sunt explozive! Vin tot felul de comisii (prefecti, ministri si alti gusteri incapabili), care nu numai habar nu au despre intelegerea si cauzele producerii fenomenelor), iar cei ce sufera puternic sunt sarmanii cetateni, care in final asteapta mila guvernului.Deci??!! Dezastru total! Dumnezeu cu mila, iar preotii se roaga sa nu mai ploaie asa mult…..