ARAD. Revise de prestigiu din toată ţara, dar şi din Republica Moldova, reprezentate, majoritatea, la nivel înalt – prin directori ori redactori-şefi – s-au întâlnit, vineri dimineaţa (de la ora 10), în sala „Vasile Goldiş” a Consiliului Judeţean Arad, la cea de-a doua ediţie a „Colocviului Naţional al Revistelor de Cultură”, organizat de C.J.A., prin Centrul Cultural Judeţean.
În deschiderea colocviului, poetul Vasile Dan, preşedintele Filialei Arad a U.S.R., a mulţumit participanţilor, s-a arătat încântat de „atâtea personalităţi, atâtea condeie remarcabile, de la peste 20 de reviste de cultură, din Arad până la Chişinău şi mai departe”, a menţionat că acest eveniment „n-ar fost posibil fără sprijinul Consiliului Judeţean Arad şi al Centrului Cultural Judeţean” şi l-a invitat la microfon pe preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, „un mare prieten al scriitorilor”.
Aradul, în elita culturii
„Organizarea acestui coloviu, pentru a doua oară – a spus preşedintele Ioţcu – pune Aradul pe un loc important în ceea se priveşte cultura României. Este cunoscută revista «Arca» şi scriitorii care publică aici. Intelectualii pot şi trebuie să contribuie la dezvoltarea comunităţii. Avem nevoie de oameni educaţi şi credibili. Cred că este un loc potrivit pentru a invita elita arădeană la dezbatere în folosul tuturor”. Şi în final a lansat, pentru toţi „invitaţia de a participa la primul Festival «Ioan Slavici», care va avea loc, în vară, la Şiria”.
La rândul ei, în calitate de organizator, Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean, a adresat participanţilor mulţumiri pentru că au răspuns invitaţiei de a veni la Arad şi i-a asigurat că „aveţi în noi, în CCJA, un partener de nădejde”.
„Prin prezenţa mea aici, conducerea Uniunii Scriitorilor din România vrea să transmită un mesaj clar: preţuim foarte mult acest proiect al scriitorilor arădeni, sprijiniţi de C.J.A. – a precizat vicepreşedintele USR, poetul Gabriel Chifu. D-voastră, la Arad, arătaţi că lucrurile pot funcţiona normal şi bine. Să se reunească o dată pe an şi să-şi pună probleme legate de fiinţarea lor e foarte important. Faptul că, iată, la Arad, conducerile revistelor de cultură se întâlnesc pentru a doua oară este remarcabil. Aradul trece pe harta naţională prin evenimente care contează, colocviul acesta este un exemplu. Iar revista «Arca» arată cât bine pot face nişte scriitori. Ca să nu mai vorbim de performanţele Aradului la «Turnirurile de poezie» (a câştigat trei, din patru ediţii). Aproape s-a creat un mit al invincibilităţii Aradului”.
Revista, o instituţie
„Cred că revistele ar trebui scoase din zona aceasta a presei legată de cerere şi ofertă – crede Gabriel Chifu, redactor-şef la „România literară”. Revistele trebuie să fiinţeze ca nişte instituţii culturale, precum muzeele, teatrele…Trebuie să convingem autorităţile centrale că aceste reviste de prestigiu trebuie să se bucure de sprijinul financiar care să le asigure funcţionarea”.
Punctul de vedere al vicepreşedintelui USR, a făcut „pasul” spre dezbaterea propusă. Tema acestei ediţii a fost una care atinge, subtil, actualitatea culturală, (în special cea literară), imediată: „Afinităţi literare, alianţe legitime, coterii”. Participanţii au fost „provocaţi” la discuţii de cei doi moderatori: criticul literar Al. Cistelecan şi poetul Vasile Dan, redactor-şef al revistei „Arca” şi preşedinte al Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România. Iar problemele au vizat răspunsuri privitoare situaţia în care se află azi revistele de cultură şi, nu în ultimul rând, valorile care le promovează acestea: „de ce, cum se naşte, cum funcţionează o revistă literară astăzi?”; „cine sunt, ce afinităţi, ce compatibilităţi, ce direcţii comune au cei dintr-o redacţie literară autentică?”; „sunt redacţiile, ca structură internă, improvizate, decise de oferta locului unde apare revista? ”; „cum interreacţionează, polemic sau nu, prin solidarizare de idei, revistele? ; „pe baza unor afinităţi elective, sau alianţe legitime, sau coterii (găşti)?”; „mai există în România de astăzi realităţi culturale regionale, provinciale: ardeleneşti, moldoveneşti, basarabene, regăţene etc.?”
Cum era şi firesc, dezbaterile au fost aprinse, fiecare scriitor argumentându-şi cu înverşunare punctul de vedere (dar asupra acestor dialoguri vom mai reveni)
Poezia la…Şiria
În această după-amiază, scriitorii vor fi oaspeţii comunei Şiria, unde, de la ora 18, în noul Teatru de vară, va avea loc o seară de poezie în lectura unor autori proeminenţi. Aceştia vor dărui bibliotecii din Şiria câte o carte cu autograf şi ultima ediţie din revista de cultură pe care o conduc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!