ARAD. În sala festivă a Consiliului Judeţean Arad a avut loc, astăzi, primul colocviu naţional al revistelor literare şi de cultură din România , la care au participat, directori și redactori șefi, poeți și prozatori din țară dar și din Republica Moldova și Serbia.
Deschiderea colocviului a fost făcută de poetul Vasile Dan, redactor șef al revistei „Arca” și președintele filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România. El a vorbit despre importanța revistelor de cultură, făcând un scurt istoric al publicațiilor de gen cu implicarea acestora în cultura română. „Cultura română este de neimaginat fără reviste”, spunea poetul apreciind că intrarea revistei „Arca” în cel de-al 25-lea an de apariție neîntreruptă, reprezintă „o mică glorie locală”. Iar, în final, ca bună gazdă, i-a prezentat toți invitații care au onorat această întâlnire.
În cuvintele de salut adresate participanților, Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad și Ana Maria Dragoș, directorul Centrului Cultural Județean au arătat că oficialitățile județene „încearcă să mențină în viață lucruri care sunt dragi”, așa cum se întâmplă și cu revista „Arca”, finanțată prin CCJ, care a pășit în al 25-lea an de existență.
Revistele, în trei timpi
Pe post de moderator, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, considera că revistele literare trebuie văzute în trei timpi: • De unde vin ele? Și arăta că aici (n.n. prezente la colocviu prin reprezentanții lor) sunt reviste care au trecut cu bine suta de ani și fără de care ar fi greu să ne imaginăm cultura românească. • Ce se întâmplă acum cu revistele? Toată viața culturală este reprezentată de aceste reviste. Cutia de rezonanță a editurilor o reprezintă revistele de cultură. Rolul acestor reviste este de a asigura spiritul critic, de selecție. „Noi nu ne adresăm celor care nu citesc – spunea Excelența Sa Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO. Revista de cultură trebuie făcută serios și profesional”. • Revistele de cultură, încotro? „Din păcate regimul publicațiilor nu este reglementat. Singurul domeniu care nu este subvenționat este literatura”. Ea este subvenționată, fără lege, doar de cei care vor să o facă . Și, din fericire, mai există autorități locale, ca la Arad, care sunt foarte angajate. „Lucrăm la o lege de subvenționare a revistelor culturale – spunea președintele U.S.R. Dacă nu există înțelegere din partea guvernanților, revistele dispar. Dacă banul contribuabilului se duce în tot felul de lucruri de ce nu s-ar duce și în cultura de elită?”
Probleme și idei diverse
Despre ceea ce se întâmplă acum cu revistele de cultură, care sunt diversele motive (educație, stare materială, etc.) în scăderea interesului față de literatură și implicit reviste, ori ce s-ar putea face pe viitor, au vorbit: Mircea Mihăieș (de la revista „Orizont”), Nicolae Prelipceanu („Viața Românească”), Al. Cistelecan („Discobolul”), George Vulturescu („Poesis”), Gheorghe Schwartz, Cornel Ungureanu (Orozont”), Adrian Popescu („Steaua”), Gabriel Chifu – vicepreședinte USR („România literară”), Lucian Vasiliu, Aurel Pantea („Discobolul”), Cassian Maria Spiridon („Convorbiri literare”), Robert Șerban, Pavel Gătăianțu („Europa”), Dogmar Anoka, Leo Butnaru („Contrafort”), Ioan Moldovan („Familia”).
După atâtea discuții, cu multe idei despre viitorul revistelor de cutură, președintele USR, Nicolae Manolescu, a concluzionat: „Ne vom folosi de argumentele d-voastră în mesajul pe care îl vom adresa Ministrului Culturii, Primului Ministru, și sperăm că la viitoarea întâlnire vom avea o lege”. Dar nu a uitat nici de sărbătoarea gazdelor: „Îl îmbrățișez pe Vasile Dan, cu «Arca» lui, cu «echipajul» lui”
Lansare de carte
Imediat după încheierea lucrărilor colocviului, au fost lansate două cărți excepţionale, în prezenţa autorilor lor. Este vorba de cartea Adrianei Babeţi, „Amazoanele. O poveste” (editura Polirom, 2013, desemnată recent de „România literară” „Cartea anului”), prezentarea ei fiind făcută de criticul literar Gheorghe Mocuţa. Și noul roman al lui Gabriel Chifu, „Punct şi de la capăt”, o carte intens dramatică despre ultima jumătate de veac românesc, pe care a prezentat-o poetul Vasile Dan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!