O lucrare care trebuia să însemne modernizarea unor străzi din Ineu pe care locuiesc, în principal, romi din oraşul de pe Crişul Alb, s-a transformat în subiect de revoltă. Oamenii spun că s-au săturat să „înoate” în noroaie şi cer intervenţia Primăriei cât se poate de repede.
Dar să vedem istoricul acestei probleme. Primăria Ineu a câştigat un proiect european în valoare de peste 16 milioane de lei în cadrul căruia, pe lângă modernizarea unei clădiri şi construirea unui centru cultural, era inclusă şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare şi, ulterior, asfaltarea străzilor pe care apăreau utilităţile. Numai că firma care a câştigat licitaţia s-a dovedit a fi una neserioasă, oamenii din zonă fiind cei care au avut de suferit de pe urma acestui fapt. Doi ani de zile s-a lucrat la introducerea reţelelor de utilităţi, iar lucrarea a ajuns la termen. Practic, în prezent, străzile trebuiau să fie asfaltate. Numai că situaţia din teren este departe de ceea ce ar fi trebuit să fie. De abia au fost terminate lucrările de introducere a conductelor în subteran, iar locuitorii din zonă sunt nevoiţi să circule prin bălţi şi noroaie. Luni dimineaţa, câteva persoane care locuiesc pe străzile aflate în lucru s-au prezentat la Primăria Ineu, solicitând o întrevedere cu primarul Călin Abrudan. Demersul a fost filmat de unul dintre locuitorii afectaţi de aceste lucrări, care a descris videoclipul astfel: „Romii au ajuns la limita răbdării”. În videoclip sunt surprinse momentele în care oamenii ajung în primărie, în care, ulterior, urcă în sala de şedinţe, după care poartă o discuţie cu primarul Ineului. „Am ajuns la limita răbdării, cuţitul ne-a ajuns la os. Am venit să stăm cu domnul primar să vedem când are de gând să ne facă drumurile”, spune cel care filmează acţiunea.
„Ne-am săturat de marginalizarea care se face”, a mai spus omul nemulţumit. „Dacă ar ţine de noi, ar fi foarte simplu de rezolvat. Dacă aş putea, aş merge cu utilajul şi ar fi fost rezolvată problema de mult. Din păcate, firma care a câştigat licitaţia a ieşit din termen, plăteşte penalităţi şi îşi asumă că în aceste zile rezolvă străzile până la nivel de piatră spartă. Este un lucru bun că vom trece sărbătorile aşa, nu este, însă, un lucru bun că nu au terminat lucrările până acum. Dar din perspectiva legii, ei sunt în penalităţi şi noi nu avem ce să le facem. Dacă nu vor finaliza până în primăvară, de abia atunci putem rezilia contractul şi organiza o nouă licitaţie. Am primit de la reprezentanţii firmei promisiuni că va veni încă o echipă care să lucreze pe străzi şi să le facem la nivel de piatră până la Crăciun”, le-a spus primarul Călin Abrudan celor nemulţumiţi.
„Legaţi” de lege
Contactat pe marginea acestei situaţii, edilul-şef al Ineului ne-a transmis aceleaşi lucruri, precizând faptul că legea îl ţine efectiv cu mâinile legate. „Lucrarea este ieşită din termen, dar constructorul nu renunţă la contract şi şi-a asumat penalizările. Drept urmare, legea ne face să fim legaţi de mâini şi să stăm la mâna constructorului. Doar în cazul în care, până în primăvară, nu finalizează lucrarea, putem rezilia unilateral contractul. Sperăm să nu fie cazul şi firma să finalizeze lucrarea. Pentru că, în final, pe noi asta ne interesează, să încheiem lucrarea şi să oferim oamenilor condiţii bune”, ne-a declarat Călin Abrudan.
Trimite articolul
Xdar texanii / țiganii respectivi lucrează undeva ? Contribuie cu ceva la bugetul local ?
S-au trezit cu gura mare, au început să croncăne și să dea din aripi că vor asfalt.
Să meargă la muncă nu vor ?
-
Ce legatura e intre tigani si statul Texas? Eu sincer nu vad absolut nicio asemanare culturala. Sau poate, pentru tine, doua cuvinte care incep cu aceeasi litera sunt sinonime.
-
Vezi ca cei din comentariile de mai jos au prins ideea.
Mai reciteste de vreo doua, trei ori comentariul si poate te prinzi. -
In statul Texas, tsiganii rroumeni au facut jafuri, furturi si inselaciuni de te doare capul!
-
Super. Si noi cerem ca Romi sa nu fure , sa nu mai ia ajutor social si sa meargă la munca . Străzile sunt asfaltate din banii contribuabililor, deci dacă nu contribui nu ai străzi asfaltate
-
Foarte bine punctat. Ce nu le dá primária niste lopeti si ceva bitum… dar no ei stau bine frumos pe social si le doare-n 14
Ca de obicei pe aici comentarii complet aiurea și hauriste. Aici putem vedea ce este analfabetismul funcțional în toată splendoarea la arădeni. Mai oameni buni aici nu este vorba numai de asfalt sau “bitum” cum ziceți voi hauristilor. Aici a fost vorba de bani europeni și nu de la buget sau heuropeni! Și primarul a făcut un lucru foarte bun ca le-a introdus și utilități acestor oameni (apă și canal) nu numai asfaltarea străzilor. Darrrr romanul ca și rromul doar atâta pricepe. Pai mai romanilor sau rromilor sau hauristilor ce sunteți din Arad sau Ineu. Păi este un lucru extraordinar ca s-au introdus utilități pe străzi înainte de asfaltare. Desigur ca ar fi fost bine ca înainte de venirea ploilor să fi fost și asfaltate străzile. Încă putintica răbdare și vor fi asfaltate și străzile afectate. Și atunci vreau sa va văd rumanilor și rromilor câți va veți racorda la canalizare ca doar suntem în UE fără hauristi!!!!!!
Sa prezinte fiecare contractul de munca si impozitele cu care contribuiesc la ,,bunastarea” comunitatii si dupa o sa vorbim de ce merita si ce nu.preferabil in scris sa fie asta ca sa vedem si cati stiu sa scrie si sa citeasca.aceste ,,minoritati” ar trebui integrate in primul rand prin munca
Stiu oare ineuanii ca tziganii care voteaza sunt cam 1100 de darabe?! Ei vedeti….pot schimba rezultatul votului!
Aici e vorba de coruptie de paraindarat asa lucreaza toata romania e o tara putreda de coruptie oamenii stau si admira coruptie nimeni nu face nimic
E greu acum cu străz… indecente. Nu vor rromii să se mai gîndească la prostii…i