Liderul revoluţiei arădene din 1989, Valentin Voicilă, protestează dur faţă modul în care este tratată revoluţia, atât de către procurorii care au redeschis dosarul, cât şi faţă de pedalarea exhaustivă a comentatorilor pe ideea loviturii de stat.
„Este regretabil faptul că analizele făcute asupra evenimentelor din decembrie 1989 se concretizează prin punerea accentului pe lovitura de stat. În oraşul Arad, al doilea oraş reşedinţă de judeţ după Timişoara, totul a început cu o revoltă populară spontană, concretizată prin ieşirea muncitorilor de la marile întreprinderi: Orologerie, Strungul, vagoane, IMAIA, Tricoul Roşi şi aşa mai departe” .
Revoluţie+diversiune
„Apoi, a fost vorba despre o revoluţie, pentru că a existat un program politic, stabilit la Timişoara de Frontul Democratic Român, citit la Arad în 21 decembrie 1989. Apoi, în noaptea de 22 a început diversiunea care a fost la nivel de ţară, cu uciderea a peste 900 de oameni. Asta a fost lovitura de stat, dată de cei care au avut instrumentele puterii în acel moment. Este regretabil că Procuratura Militară din Bucureşti şi cei care acum comentează evenimentele pun accentul pe lovitura de stat. Aruncă în derizoriu lupta noastră pentru libertate, lupta spontană , subliniez, spontană şi caută să arate că principalii vinovaţi sunt cei care au preluat puterea. Am fost şi sunt actor şi nu îmi este ruşine că am ieşit în stradă neavând vreo legătură cu cineva care a influenţat schimbarea în decembrie 1989, legătura mea a fost statornică, profundă şi puternică cu muncitorii de la marile întreprinderi, iar apoi cu cei din Timişoara şi, evident, legăturile care au fost discutabile cu nuanţele specifice dintre noi, cei din stradă şi armată, pentru că armata a avut un rol esenţial”.
Nuanţe…nuanţe
„Când spun nuanţe, mă refer la cei din armată care au refuzat să omoare oameni şi să execute ordinele, mă gândesc la Neculai Diaconescu şi la ceilalţi care au dat dovadă de zel în obţinerea de grade, cum a fost generalul Eugen Bădălan, care atunci era maior şi apoi a ajuns şeful armatei române. Sunt lucruri care ţin de nuanţe şi este regretabil că istoria României este aruncată în derizoriu de către cei care au preluat puterea acum, punctual vorbind de preşedintele Klaus Iohannis, care este evident că vrea să arate că ceea ce a fost în 1989 este condamnabil, iar ceea ce se întâmplă de acum încolo este lăudabil. Eu mă înscriu alături de cei care vor protesta pentru aflarea adevărului din decembrie 1989, nu hotărârile conjuncturale pentru istoria României. Trăiesc, sunt gata să răspund la orice întrebare, sunt gata să dau declaraţii, detalii şi să arăt rolul Aradului în revoluţie, alături de Timişoara, înainte ca în Bucureşti Ceauşescu să ordone mitingul din data de 21 decembrie, la orele 12,00, înainte de fuga lui. Aradul este un oraş minunat, cu oameni minunaţi, care au luptat cu adevărat pentru liberatate. Mulţumesc Bunului Dumnezeu că sunt cetăţean al acestui oraş. Trăiască revoluţia română din decembrie 1989 !”, încheie Valentin Voicilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!