ARAD. Consiliul Concurenței a emis miercuri, 25 august, un comunicat de presă referitor la un studiu preliminar realizat de autoritate referitor la „impactul prevederilor legale care obligă companiile din domeniul contabilității și cel al serviciilor medicale să fie deținute și/sau administrate de profesioniști în domeniu”. Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a anunțat, imediat, că „dezavuează opiniile Consiliului Concurenței referitoare la modificarea legislației privind înființarea firmelor de contabilitate/expertiză contabilă”.
Contre privind studiul realizat
„CECCAR a luat act cu îngrijorare cu privire la declarațiile președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, referitoare la schimbarea legislației privind înființarea firmelor de contabilitate. În calitate de organism profesional care reprezintă și gestionează profesia contabilă din România, CECCAR dezavuează opiniile Consiliului. Menționăm că CECCAR a furnizat Consiliului date și argumente care contrazic punctul de vedere al autorității bazat pe concluziile studiului realizat de aceasta. Varianta preliminară a studiului nu era publicată pe site-ul Consiliului Concurenței la ora emiterii comunicatului, motiv pentru care CECCAR a solicitat în mod oficial ca analiza să îi fie pusă la dispoziție. Ipoteza pe care s-au bazat analiza și concluziile acesteia este una eronată, având în vedere că într-un cabinet medical se pot presta servicii medicale ca angajat doar dacă persoana în cauză deține calificarea de medic, condiție impusă prin legislație, în timp ce pentru o societate de contabilitate/expertiză contabilă legea nu impune ca angajații care prestează servicii contabile să dețină calificarea de expert contabil/contabil autorizat. În concluzie, comparația celor două situații nu are relevanță raportat atât la legislația națională, cât și la cea europeană, concluziile raportului fiind, în consecință, viciate”, explică CECCAR într-un comunicat public.
Contabilii, pe piața concurențială
Mai mult, contabilii țin să sublinieze și că „piața serviciilor contabile este o piață concurențială, fapt relevat chiar de studiul realizat de Consiliul Concurenței și demonstrat de CECCAR pe baza datelor statistice, puse la dispoziția autorității”.
„În studiul realizat se precizează că «deși, potrivit datelor furnizate de CECCAR, piața este caracterizată de prezența unui număr mare de actori (…), trebuie avut în vedere că, în lipsa unei astfel de prevederi, numărul societăților comerciale de contabilitate/expertiză contabilă ar putea fi mai mare. Astfel, se prezumă că, în prezent, numărul agenților economici care sunt pe piață este mai mic decât numărul agenților economici care ar fi intrat în absența reglementării, afectând concurența pe piață», afirmație care nu are însă, la bază, o cercetare în acest sens. În realitate, concluzia nu se justifică, legislația actuală neobstrucționând accesul pe piața serviciilor niciunei persoane, impunând doar condiția obținerii calificării de expert contabil/contabil autorizat”, mai transmite CECCAR.
Punct de vedere legal
În cele din urmă, contabilii spun că vor elabora un punct de vedere „pe care îl vom transmite Consiliului Concurenței în sensul susținerii obligației ca societățile de contabilitate/expertiză contabilă să fie deținute și administrate majoritar de membri CECCAR”.
Trimite articolul
XHa ha ha….se duce naibii afacerea cu contabilii …..
-
In primul rand nu-i nici o afacere .
In al doilea , ,, rationamentul ” ( idiot al ) Consiliului Concurentei e aplicabil oricarei profesii liberale .Hai sa lasam la liber profesii gen notar public , avocat , arhitect , medic , topograf , etc. Tu ai avea incredere sa apelezi la ,, serviciile ” unui astfel de ,,specialist ” ?
Calitatea de membru al unui corp profesional iti ofera o garantie al unui nivel , fie el si minimal , de calitate a serviciului prestat .-
Probabil faci parte din cei care citesc si nu inteleg ce citesc! Vor sa reglementeze componenta actionariatului unei firme de contabilitate. Dar daca asa ai inteles din propunere, da-mi voie sa am indoieli in privinta modului profesional in care ai citit (ca studiat e mult spus) codul fiscal
-
N-am nimic impotriva comentariului tau , dar te rog sa-mi spui si mie care-s articolele din codul fiscal nominalizate explicit ) legate de subiectul dicutiei si pe care nu le-am citit la modul profesional , ca-s dornic sa-mi imbunatatesc cunostintele .
-
-
bine ar face daca ar desfinta CECCAR , oricum cu calificarea lor sau nu sunt destui prosti mai mult decat prevede legea si acolo, CECCAR iti ia banii pe taxe si cam atat, cursuri destul de nivel mediu, doua pe an si o gramada de taxe, de aia am renuntat prefer sa lucrez ca si angajat la fiecare firma cat prestez pe luna , fara sa le mai dau si astora taxa si comision din incasare pe langa impozitul de la stat.
-
Nu trebuie desfiintat. Un for profesional ca ceccar este necesar pentru asigurarea calitatii in aceasta profesie. Daca ceva ar trebui schimbat ar fi organul de conducere. Cred ca ceccar detine pe langa cele mai multe carnete de membru ceccar si cele mai multe carnete de membru de partid-PCR (partidul comunist roman – pt cei mai verzi ca uscaturile stiu). Cum naiba sa inteleaga capitalismul un absolvent de Stefan Gheorghiu ( scoala de partid si de stat- tot pentru verzi)? Cei cu origine sanatosa trebuie sa inteleg faptul ca in capitalism nu merge cu pumnul in gura si nu vine militianul cu pulanul daca nu te confirmezi! Dar ceva de pe vremea aia libse potriveste: daca nu sti te invatam, daca nu poti te ajutam iar daca nu vrei te obligam! Acum sunt la step 3 ( pe rusa nu stiu)