120 ore. Atât a trecut de la „potopul” care a lovit judeţul Arad. Iar răbdarea oamenilor năpăstuiţi de soartă a ajuns la limită. De parcă nu ar ajunge faptul că cei mai mulţi au fost nevoiţi să-şi repare acoperişurile distruse ori să-şi vadă agoniseala de-o viaţă distrusă în „urgia de 20 minute”, cei de la ENEL îi tratează cu dispreţ. Pe ei, dar şi pe primarii comunelor care încearcă să le sară în ajutor. Disperaţi, oamenii nu mai găsesc nici măcar puterea să strige după ajutor. Tot ce le-a mai rămas este să se roage, ca bunul Dumnezeu să facă o minune…
În speranţa că absenţa din peisaj a celor de la ENEL va lua sfârşit, am încercat să vedem situaţia la zi, luând legătura cu primarii din şase comune grav afectate de furtuna de duminică, 17 septembrie.
Bârzava: „Mi-a închis telefonul în nas”
Jumătate din Slatina de Mureş şi, parţial, Lalaşinţ şi Dumbrăviţa sunt încă în beznă în comuna Bârzava. Peste 200 de gospodării. „De 10 ani sunt primar în Bârzava, dar atâta lipsă de respect din partea celor de la ENEL nu am văzut. Încercând să ajut oamenii, am apelat Deranjamentele, iar răspunsul primit mi-a lăsat un gust amar: La primărie aveţi curent, să reclame cei care nu au. Şi mi-a închis telefonul în nas. După 30 minute de aşteptare, în care am ascultat muzică” – ne-a povestit primarul Gabriel Faur.
Vărădia de Mureş: „O mare nesimţire”
Pâlcuri de case din Juliţa, Nicolae Bălcescu şi Lupeşti aşteaptă să se facă lumină în comuna Vărădia de Mureş. Peste 30 de gospodării. Melania Crina Miculiţ, primarul comunei, vorbeşte despre „nesimţirea ENEL” cu durere în suflet: „Vai de capul lor, bieţii oameni. La cinci zile de la furtună stau tot la lumina lumânării. Nu reprezintă o prioritate pentru cei de la ENEL. Mi-au spus asta în faţă. Întâi repară reţelele de înaltă tensiune, apoi cele medii şi, în final, când o da Dumnezeu, ajung şi la necăjiţii de la sate”.
Săvârşin: „Oamenii sunt disperaţi”
Satul Pârneşti şi, parţial, Căprioara şi Temeseşti sunt fără curent electric în comuna Săvârşin. Peste 200 de gospodării. „Oamenii sunt disperaţi, nimeni nu le poate da un termen când vor avea lumină” – ne spune primarul Ioan Vodicean. Care este dezamăgit de modul de intervenţie a celor de la ENEL, ce par depăşiţi de situaţie.
Petriş: Un sat fără lumină
Chiar dacă încercările noastre de a lua legătura cu Irina Onescu, primarul comunei Petriş, s-au dovedit a fi zadarnice, din cele spuse de vecinul primar de Săvârşin, edilul era pe teren, în satele izolate, unde nu există semnal la telefonul mobil. Primarul Ioan Vodicean (Săvârşin) ne-a confirmat că, la cinci zile de la furtună, satul Roşia Nouă este tot fără curent electric.
Dezna: „500 familii în beznă”
Trei străzi în Dezna, satele Slatina de Criş, Neagra, Buhani şi Laz din comuna Dezna nu au curent electric de cinci zile. Ceva mai mult de 500 de gospodării. Situaţia este dramatică, ne spune primarul localităţii, Ovidiu Neaga: „Am 500 familii în beznă. Situaţia este de nedescris. Sincer, nu cred că vor avea curent până luni, adică după o săptămână. Numai în Dezna mai sunt de ridicat de la pământ 5 stâlpi de curent”.
Moneasa: „ENEL e stat în stat”
100 de gospodării din comuna Moneasa stau în întuneric. De joi, cei din staţiune au curent, dar 20% din locuitori aşteaptă o minune. „Mă cert în fiecare zi cu cei de la ENEL. Ei sunt stat în stat. Nu răspund în faţa nimănui. E bătaie de joc. Nu am ce să le spun oamenilor din comună, care vin şi se plâng de situaţie. La cinci zile de la furtună, cei de la ENEL nu s-au apucat nici măcar să înlocuiască stâlpii rupţi” – şi-a vărsat năduful primarul Ioan Nuţu Herbei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!