ARAD. Sala Ferdinand a Palatului Administrativ a găzduit, vineri după masă, o ședință festivă de comemorare a 30 de ani de la revoluția anticomunistă din decembrie 1989. Au fost prezenţi atât consilierii locali municipali, cât şi consilierii judeţeni, conducerea municipiului Arad, dar şi a judeţului, politicieni, oameni din administraţia locală, reprezentanţi ai cultelor religioase, revoluţionari, urmaşi ai celor căzuţi la revoluţie, dar şi simpli cetăţeni.
„Datorăm celor care ne-au precedat recunoştinţa pentru crezul lor, pentru eroismul lor. De aceea bucuria noastră parcă este umbrită, dar ştim că şi cei care nu au apucat să vadă momentele pe care le petrecem sărbătorind evenimente din trecut, acolo unde au părtăşie cu veşnicia, desigur că îşi găsesc lumina călăuzitoare care să fie benefică şi pentru noi, să urmăm drumul lor. ” – a spus, în discursul său, ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului.
Apoi a luat cuvântul Doina Nan, mama revoluţionarului Mihăiţă Mada, erou al Revoluţiei române: „Suntem împreună pentru a omagia jertfa celor 24 de eroi care s-au jertfit pentru ca noi să fim astăzi liberi, să vorbim liber, să votăm liber, să fim români în ţara noastră. Nu avem voie să-i uităm pe cei care s-au sacrificat pentru noi, pe cei care – zic eu – astăzi sunt îngeri printre noi. Ei au căzut la datorie ca noi să trăim în democraţie. Spune-mi, Doamne, unde pot să îmi găsesc copilul? Să-l strâng în braţe şi să-l sărut, căci crunt mi-a fost mie destinul: s-a dus de lângă mine, dar el n-a vrut. Era decembrie şi era rece când a plecat de acasă copilul meu, pe la orele zece. A plecat de acasă hotărât că Aradul de duşmani trebuie apărat. Dar în acea noapte el nu s-a gândit că de acei duşmani el va fi omorât.”
„Mulți ne-am întrebat, adeseori, în acești treizeci de ani, dacă România se îndreaptă înspre direcția potrivită, dacă eroii revoluției au liniște, și dacă criminalii au răspuns pentru crimele lor. După trei decenii sunt încă întrebări deschise, iar asta, în sine, pune un diagnostic societății noastre: schimbarea s-a produs, dar efectele sale încă nu satisfac pe deplin, la nivelul individului, al cetățeanului român care aștepta o transformare profundă. Așa se explică faptul că astăzi România are o diaspora largă, că mulți dintre cunoscuții noștri au ales să își construiască viitorul departe de casă. Libertatea i-a determinat pe foarte mulți dintre noi să plece din țară. Nu să îi întoarcă spatele, ci să își caute altundeva rostul. Marea provocare a următorilor ani va fi să le demonstrăm celor plecați că există speranță de mai bine și acasă!” – a spus Iustin cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, în şedinţa festivă de vineri.
„Acum 30 de ani, românii au ieșit în acel decembrie ‘89 în stradă pentru că se săturaseră de frig, foame, comunism… Și este adevărat! Dar eu cred că, dincolo de toate acestea, a existat în sufletul fiecărui român un ideal: libertatea de a gândi, de a vorbi, de a avea propriile opțiuni… Nu-mi plac vorbele pompoase dar lipsite de conținut. Îmi plac, în schimb, oamenii hotărâți, care știu ce vor… Cum au fost cei care au avut curajul să iasă în stradă în acel istoric decembrie! Tocmai de aceea eu mă voi limita la a vă spune că dacă nu erau ei atunci în stradă, nu eram noi aici. (…) Ca arădean, oriunde mă va duce viața, voi afirma cu tărie două adevăruri istorice: 1.În 1918 Aradul a fost orașul Marii Uniri. 2.În decembrie 1989, Aradul a fost al doilea oraș, după Timișoara, care s-a ridicat împotriva dictaturii, când aceasta nu căzuse încă!” – a subliniat primarul interimar al municipiului Arad, Călin Bibarţ.
A urmat, la cuvânt, Valentin Voicilă, liderul Revoluţiei din decembrie 1989 de la Arad, primul lider al administraţiei Aradului: El a vorbit despre adevăr, despre rugăciune, despre servicii secrete, despre „lovitură de stat”, despre revoluţionari impostori, despre armată, despre diversiune, despre relaţia Timişoara-Arad şi, nu în ultimul rând, despre rezoluţia adoptată deunăzi în Parlamentul European.
„Vreau să vă spun că trăiţi într-un oraş extraordinar. Bucuraţi-vă! Este un oraş minunat al României: oraşul Arad. Ne-am chinuit 30 de ani cu orgoliile clujenilor, cu orgoliile celor de la Lugoj, cu orgoliile bucureştenilor care nu puteau accepta că Aradul a ieşit după Timişoara, în data de 20 seara, în grupuri, pe stradă şi în 21, dimineaţa, a ieşit după ce Orologeria, la ora 7.39, s-a ridicat… Strungul, Vagoanele, Tricoul Roşu, IMAIA ş.a.m.d. Aş vrea să vă imaginaţi ce am simţit noi, care am ieşit în stradă înainte să se spargă mitingul lui Ceauşescu la Bucureşti, înainte să fie huiduit Ceauşescu la Bucureşti, în data de 21 decembrie, la orele 12.30. Noi eram în stradă şi ne organizam. Nu ştiam ce va fi. Acum e simplu, acum avem curaj toţi. Ştiţi ce momente trăiam atunci, în stradă? Îngrozitoare!” – a mărturisit Valentin Voicilă.
Fostul edil al Aradului, europarlamentarul Gheorghe Falcă a evidenţiat că „România a suferit cel mai mult după revoluţie. Zece ani România a mers în jos. De aceea, astăzi avem obligaţia să ridicăm această naţiune. Avem obligaţia ca, în momentul în care constatăm că Europa îşi produce schimbări majore, să ne producem şi noi schimbări majore – începând cu noi, cu sistemul de educaţie, cu sistemul de sănătate, să creăm economie în ţara noastră ca ai noştri români să nu mai bată drumurile altor ţări. Astăzi am venit de la Strasbourg şi am aterizat pe aeroportul din Budapesta. De la Budapesta încoace… şir de maşini de români! Se întorc de sărbători acasă. Cum facem să avem sărbătoare mare, să stea toţi acasă?” – a încheiat Gheorghe Falcă.
Şedinţa festivă de vineri s-a încheiat cu decernarea unor medalii. Pentru merite deosebite în Revoluţia din 1989 de la Arad, Consiliul Local Municipal şi Consiliul Judeţean au acordat cu ocazia aniversării a 30 de ani a Revoluţiei distincţii urmaşilor celor decedaţi şi reprezentanţilor organizaţiilor de revoluţionari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!