ARAD. Revoluția Română, de care ne despart exact trei decenii, va fi în centrul atenției în cele trei zile ale festivalului de film documentar. „Prima ediție a festivalului One World Romania la Arad va prezenta spectatorilor atât filme realizate în prima jumătate a anilor ‘90, sub imperiul necesității de a organiza haosul post-revoluționar și de a da glas speranțelor oamenilor în legătură cu viitorul, cât și operele unor cineaști care, la mulți ani de la căderea comunismului, au simțit nevoia să privească înapoi”, spun organizatorii evenimentului.
Discuții și coproducții
Programul festivalului începe pe 6 decembrie, de la ora 11, în sala mică a Cinematografului Arta, aflată la etajul clădirii de pe Alecsandri. Acolo va fi proiectată pelicula „Oamenii dreptății” (2019), urmată de o discuție cu un judecător și un tânăr avocat, eveniment organizat în colaborare cu LiderJust și Kondrad Adenauer Stiftung. Tot acolo, de la ora 14, va fi proiectat și filmul austriac „Gardul de la frontieră”, în regia lui Nikolaus Geyrhalter, ce va fi precedat de o discuție cu Gabriela Leu, coordonator de comunicare la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați.
De la ora 19, festivalul se mută în Sala Mare, acolo unde timp de zece minute vor fi proiectate secvențe din „Jurnalul liber” (România, 1990, Colectiv Sahia), urmate de pelicula „Druga strana svega” (Cealaltă parte a tuturor lucrurilor), coproducție Serbia-Franța-Quatar-Germania-Ungaria, în regia lui Mila Turajlic.
Despre Revoluție
Sâmbătă, pe 7 decembrie, vom avea parte de un program cu documentare despre Revoluție. De la ora 15:30 vor fi proiectate filmele scurte „Zece minute cu clasa muncitoare”, în regia lui Florin Iepan (1994), „De Crăciun ne-am luat rația de libertate”, în regia lui Cornel Mihalache și Cătălina Fernoagă (1990), „Protecția cui?”, în regia Adei Pistiner (1992), „Jurnalul liber” (1990, Colectiv Sahia) și „Desprinderea”, în regia lui Ștefan Comănescu (1990). Ora 17:30 va veni cu pelicula franco-română „Après le silence – Ce qui n est pas dit n existe pas?” (După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?), iar de la ora 20 va fi proiectat filmul regizat de Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile și Sorin Ilieșiu în 1991, „Piața Universității – România”.
Trei filme, în încheiere
Duminică, în ultima zi, ne vom putea bucura de trei filme, unul est-german, unul croat și unul româno-sârb. „Witer adé” (Adio, iarnă!), în regia lui Helke Misselwitz (Germania de Est, 1989), va deschide programul ultimei zile de One World Romania la Arad, de la ora 16, în sala mică de proiecții a Cinematografului Arta. După-amiază, la ora 18:30, festivalul se-ntoarce în sala mare, cu filmul croat „Srbenka”, regizat de Nebojša Slijepčević, în 2018. „Ivana cea Groaznică”, în regia Ivanei Mladenović, o coproducție România-Serbia lansată anul acesta, va încheia festivalul One World Romania la Arad, pe 8 decembrie, de la ora 20, în sala mare a Cinematografului Arta.
Organizatorii festivalului
Intrarea la proiecțiile și evenimentele din cadrul festivalului va fi gratuită, în limita locurilor disponibile în cele două săli de proiecție. Organizator al evenimentului este Asociația One World Romania, proiectul fiind cofinanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se bucură de parteneri precum Agenția ONU pentru Refugiați în România, Goethe Institut, The Ratiu Family Foundation, Ratiu Democracy Centre, Konrad Adenauer Stiftung, sau asociația Citizenit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!