ARAD. Luni, la ora 11,00, la Monumentul Eroilor din faţa Palatului Administrativ, s-a desfăşurat ceremonia oficială. Ca de obicei, slujba de pomenire a martirilor- parastasul- a fost oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului. Şi, tot ca de obicei, Înalt Prea Sfinţia Sa a vorbit despre rostul sacrificiului eroilor neamului, în general ,al celor care au pierit în decembrie 1989, în special. Dar, în acelaşi timp, în context universal. „Istoria lumii cere şi jertfe, pentru că orice lucru frumos nu se înfăptuieşte uşor”. Mai ales, pacea şi între oameni buna voire.
„Dumnezeu a avut o lucrare”
„Vreau să cred că Dumnezeu a avut o lucrare cu eroii noştri, că i-a chemat la el pentru ca noi să trăim în liberate, în democraţie”, a continuat ideea ÎPS Timotei Seviciu doamna Doina Nan, preşedintele Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi- ARUD. „Vreau să cred că aşa va fi”, a spus mama de erou, adresându-se celorlalte două mame care şi-au pierdut copiii în revoluţie, prezente la ceremonie. Acest „vreau să cred că aşa va fi” ilustrează stadiul în care se află, după 25 de ani, îndeplinirea idealurilor celor care s-au jertfit. Cel puţin din punctul de vedere al mamelor de eroi martiri. „Eroii nu mor niciodată”, a spus Doina Nan, adăugând, însă, că „Mi-aşi dori ca după ei să nu mai urmeze alţii”, pentru ca să nu mai existe mame care să renunţe, pentru toată viaţa, la împodobitul bradului de Crăciun. Pentru că de Crăciun au suferit cea mai mare durere pe care o poate suferi un părinte.
Depuneri de coroane
Au depus coroane reprezentanţi ai administraţiei, organizaţiilor neguvernamentale, asociaţiilor de revoluţionari, celor două Universităţi, Garnizoanei, veteranilor, partidelor politice. O ceremonie simplă, decentă, fără niciun fel de incidente sau discuţii în contradictoriu. Ceremonialul religios şi depunerea de coroane s-au repetat, ulterior, la celelalte „repere” ale revoluţiei arădene, respectiv sediul IPJ, Garnizoană şi Făt Frumos. Conform tradiţiei, marţi, 23 decembrie, la ora 12,00 , la monumentul de la piciorul Podului Decebal, va fi comemorat Toth Sandor, venit în Arad, în zilele revoluţiei, cu ajutoare, ucis de către trăgători necunoscuţi.
Tot mai puţini
Numărul participanţilor la comemorare a fost şi acum în scădere faţă de anul trecut. A ajuns la circa o treime din totalul celor care sunt revoluţionari cu certificat. Bătrâneţea, bolile şi altele necazuri i-au împiedicat să se deplaseze. Şi totuşi, din cei „o sută de mii de oameni cuminţi” despre care vorbeşte Voicilă în poemul său, mai participă, an de an, circa 0,1 %. Oare, de ce ?
Citiți principiile noastre de moderare aici!