ARAD. Consiliul Local Municipal a aprobat, în şedinţa ordinară de miercuri, 24 aprilie, un proiect de hotărâre „privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 510/2019 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind aprobarea documentației de atribuire a serviciului public de administrare, întreținere și exploatare a zonelor de parcare cu plată din Municipiul Arad, a parcărilor de reședință și ridicări vehicule către SC Recons SA Arad, cu modificările și completările ulterioare”.
În fapt, a fost completat Regulamentul serviciului de administrare a parcărilor cu plată amenajate pe domeniul public și privat al municipiului Arad. Cea mai importantă dintre modificări prevede:
„Beneficiază de gratuitate pentru ocuparea locurilor din parcările cu plată adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap, pentru un singur autoturism, în condiţiile afişării la loc vizibil a legitimaţiei de parcare gratuită eliberată de Serviciul Parcări şi Ridicări Vehicule, persoanele cu dizabilităţi, încadrate în grad de handicap.”
Precizările vicelui Faur
Imediat după vot, viceprimarul Lazăr Faur a ţinut să facă câteva precizări, dat fiind că s-a ocupat îndeaproape de acest subiect:
„Practic, începând cu data de 20 mai, de când această hotărâre modificată va intra în vigoare, se va mai putea parca gratuit de către persoanele deţinătoare de legitimaţii pentru dizabilităţi doar pe locurile albastre. Deci, terminăm în acest fel cu exagerarea care a apărut în oraşul nostru, când mai mult de jumătate din parcările de pe centru erau blocate toată ziua de aşa-zisele persoane cu dizabilităţi care erau bine-mersi la serviciu şi parcau de la 8 la 4 peste tot prin oraş. În al doilea rând, rog încă o dată Reconsul să verifice dacă este respectată acea proporţie de 4% din parcările publice marcate cu însemnele pentru handicap, deşi eu ştiu că există, dar să verificaţi încă o dată şi, dacă sunt necesare, adăugări de parcări albastre, să fie întreprins acest lucru. Şi a treia precizare: în perioada până când intră în vigoare această modificare, respectiv 20 mai, Reconsul va merge să informeze şi, preventiv, va aşeza pe parbrizul maşinilor cu legitimaţii o înştiinţare că de la data de 20 mai nu se mai poate parca gratuit.”
„Pe drumul corect, în limitele legii”
A urmat la microfon primarul Călin Bibarţ care a făcut, la rându-i, următoarea precizare „mai mult pentru public”:
„În acordarea certificatelor de dizabilităţi Primăria nu are nicio implicare. Nu suntem nici într-o comisie, nu ne întreabă nimeni, nu avem niciun cuvânt de spus. Unele nici nu sunt din Arad, sunt din alte localităţi… Şi atunci cu atât mai mult încercăm, atât cât putem, să punem lucrurile pe drumul cel corect. Legea e foarte cuprinzătoare şi, în cadrul ei, încercăm să ne pliem astfel încât să nu mai avem lucrurile chiar ieşite de pe făgaşul normal.”
Mai multe locuri?
Ulterior precizărilor celor doi edili, alesul USR Codrin Vlad a subliniat că „dacă tot se face această prevedere, poate ar trebui mărit un pic numărul de locuri pentru persoane cu handicap, cel puţin în faţa anumitor instituţii – de exemplu în faţa Policlinicii de la Ziridava, unde merg oameni la control.”
Viceprimarul Faur a răspuns:
„Să ştiţi că este în curs de elaborare un nou regulament de parcare în ansamblul său care va fi adoptat şi va intra în vigoare când expiră contractul Reconsului – cred că în septembrie anul acesta – iar în acel regulament chiar se propune să fie mărite cu 50%… Dacă Consiliul Local va considera la vot, se va întâmpla exact ce spuneţi dumneavoastră.”
Fără şmecherii
La rândul său, consilierul local Cristian Galea a punctat:
„Eu cred că hotărârea este una bună dar, în speţă, problema persoanelor cu dizabilităţi nu se rezolvă pentru că aceste parcări sunt pentru ele şi vor sfârşi aceste locuri de parcare marcate cu albastru să fie ocupate tot de cei care vin mai devreme şi persoanele cu dizabilităţi nu vor avea unde să parcheze. Cred că, totuşi, va trebui să stăm şi să avem o discuţie pe acest subiect, să vedem cum o rezolvăm până la urmă.”
Viceprimarul Faur a răspuns şi de această dată:
„Am dispus ca fiecare maşină parcată pe locurile albastre în continuare, să fie verificată de către Poliţia Locală şi de către reprezentanţii Recons, ca toată lumea să respecte regulile şi să beneficieze de aceste parcări exact oamenii cărora le sunt destinate. Deci, vor fi verificări după 20, pe fiecare loc de parcare albastru. Şi dacă vom constata că sunt insuficiente – tocmai de aceea, cum vorbirăm mai înainte –, cu ocazia adoptării noului regulament, putem să mărim locurile albastre. Dar doar acolo trebuie să fie maşini parcate gratuit, nu peste tot în oraş şi să ajungem la astfel de exagerări.”
Sancţiunile
A intervenit şi alesul USR, Florin Stana, opinând:
„Şi acolo unde cineva parchează neîndreptăţit ar trebui să existe o sancţiune serioasă.”
Vicele Faur a explicat:
„În acest moment, sancţiunea este identică cazurilor când parchezi fără să plăteşti; mă refer la locurile care nu sunt albastre, la locurile care până acum puteau să fie folosite gratuit.”
Florin Stana a revenit:
„Eu mă refer la cei care parchează pe locurile albastre fără să beneficieze de acest drept.”
„Îi ridicăm maşina” – a răspuns alesul PNL, Ioan Găman, preşedinte de şedinţă.
Alte completări
CLM a mai decis, de asemenea că „beneficiază de gratuitate pentru ocuparea locurilor din parcările cu plată, pentru un singur autoturism, în condiţiile afişării la loc vizibil a legitimaţiei de parcare gratuită eliberată de Serviciul Parcări şi Ridicări Vehicule, veteranii de război precum şi văduvele acestora, beneficiarii Decretului-Lege 118/1990, republicat, inclusiv soţia/soţul şi copiii acestora.” Totodată, Regulamentul serviciului de administrare a parcărilor tip Fast Park din municipiul Arad a fost completat cu o nouă (şi esenţială) interdicţie: „ocuparea unui loc în parcarea de tip Fast Park fără contract de închiriere”.
Trimite articolul
XOkkkk,si eu ca cetatean avand acel card de parcare gratuit,mergand cu masina si gasind un loc de parcare albastru nu gasesc fiindca sunt ocupate de “acei bizoni” dar mergand gasesc un loc de parcare cu plata,nu am voie sa parchez?ca nu e loc albastru?mi se ridica masina ca nu am avut loc pe parcarea albastra?cu ce sunt de vina daca alti neavand card au parcat si eu ca am card nu am loc ci doar pe cea cu plata
-
Plătești și parchezi unde vrei, asta zice primarul
-
Si e corect?daca eu am card sa platesc pt un loc de parcare pe care legea imi permite sa il am gratis?
-
Ce e corect în țara asta?
-
Nu aveți nevoie să plătiți parcarea este gratuită în toată Uniunea Europeană dar “no” cu ai noștrii nu ai cum ei sunt mai “ocoși” ! Este LEGE și nici o hotărâre de consiliu local nu poate bate o LEGE niciodată,dacă aveți legitimație puteți parca liniștit în continuare ! Sănătate!
-
-
Când vine din județ, sau din altă parte, un om cu dizabilități unde parchează?
Poate parca acolo cu dovada plasată în loc vizibil?
Intodeauna tratam efectul,in loc sa tratam cauza.De ce nu se verifica legalitatea acelor legitimtii pentru persoane cu dizabilitati ?
-
Pentru că majoritatea sunt ale milițienilor și rudelor sau ale “jmekerilor” care nu au bani de platit parcarea da’ au bemweu :))) oraș de toată jena (conducerea)
-
Aveți dreptate, e păcat că oamenii cu dizabilități să sufere din cauza unor pseudohandicapați!
da-ți cu ei de pământ pe unde îi găsiți DOAMNE AJUTĂ, dar grija mare la tentativa juridică de poliție locală sau adevărul# gardienii publici complet varză indolenți nesimțiți și aroganți de la A-Z .. ridică bariera de pe domeniul public cu camere pe ei, tot de ei plantate, i-și plantează propriile mașini și leșină dacă le pun la loc… REVOLUȚIA ESTE LA POLIȚIA LOCALĂ ###
Utilizarea unui certificat de handicap reprezinta uz de fals o infractiune pedepsita de codul penal. Cate infractiuni de uz de fals au fost trimise in judecata / sanctionate? Sau ne intereseaza doar campania electorala ? Coruptia la nivel pandemic care permite unui avocat raios sa aiba 5 permise de persoana cu dizabilitate pe fiecare din cele 5 masini ale sale nu este investigata?
Cand un loc “albastru ” este ocupat de un “bizon” probabil locul sau de parcare este ocupat de un “bizon” posesor de fituica albastra .
Mega acțiune de ridicări abuzive astăzi în Arad. Știe cineva de ce? E legal să se ridice un vehicul oprit în zona de acțiune a indicatorului OPRIREA INTERZISĂ dar nu blochează trecerea vehiculelor pe lângă? Vreau să precizez că nu sunt afectat de acest lucru dar i-am văzut astazi. I-am întrebat dacă e legal și au spus că ei pot dispune această măsură. Dacă as putea as atașa 3 poze cu astfel de mașini surprinse în traficul arădean.
-
pana nu castiga unul in instanta nu scapam de jegurile astea, la lebada au pus oprire interzisa desi 1 la mie o ia la dreapta
-
Au nevoie de bani pentru campanie !
Pentru ca această măsură, de bun simț dealtfel, să aibă efecte până la capăt, ar trebui verificate toate acele abonamente pentru persoanele cu dizabilități și în ce condiții au fost ele acordate. Astfel se va vedea dacă persoanele respective au beneficiat legal de ele sau nu.
-
“AR TREBUI VERIFICATE”…de catre cine….?
De nemernicii care folosesc documentele persoanelor cu handicap ne mai scapa doar Dumnezeu…parca se vorbeste in Biblie depre cel care cere osanda…singura speranta!!!!
posibil ca toti au handicap ca nu mai vor sa munceasca, nu se opreste spaga de la medici, se pune plata la parcare pentru asa zisii handicapati, pana sa scapa de ilegalitati mai e mult
O sa parchez in fata primariei daca nu gasesc loc albastru….sa vedem daca HCML e legala///sper sa fie respinsa de prefectura!! O hotarare fara minte … a la Lazar…de ce nu se tine cont de nr. de beneficiari…bineînțeles proporțional…iar cei falși trimiși in instanta asa se face…!!
-
Citiți pe card ce drepturi vă conferă acesta.
-
Eu stiu..tu te bagi in seama degeaba!
-
intodeauna noi care avem dinallea vom fi acolo inpotriva vostra
eu am 5 handicapati cu acte
nu va puneti cu noi
“Domnu” Faur vă jucați cu focul acuma în prag de alegeri , acel card garantează un loc de parcare Gratuit atât timp cât este obținut legal și este în termen se valabilitate . Ar trebui să vă revizuiți atitudinea și să vă faceți util în adevăratul sens al cuvântului !
foarte bine, prea multi care nu aveau nici o dizabilitate foloseau acest beneficiu. daca tineti bine minte recent, din 250 de masini numarate pe strada 111 aveau legitimatie de handicap, nu mi se pare corect aceasta chestie
Unii isi cauta un bunic handicapat, care nu a mai iesit din casa de 3ani si iau “parcare libera” pe numele sau. Clar – ocuparea locului pentru handicapati sa fie pemisa exclusiv cand acesta este prezen in (la) masina. Daca nu, atuncui plata + amenda, daca ocupa loc marcat cu albastru. Altfel, intra in functiune toate pilele + bizonii.
Pe de alta parte, in strainatate, in zonele centrale se permite parcarea cu ora (ceas indicator din carton). De ce nu se introduce aceasta si in Arad ?
-
Hahahahaha…pentru ca e nevoie de CONSTIINTA, RESPECT, BUN SIMT…
Dupa cum vezi concitadinii nostri sunt inventivi cand e vorba de frauda-furt-inselaciune…crezi ca va fi cineva care va pozitiona corect ceasul indicator de carton de “buna voie si nesilit de nimeni”….?
Sarind peste ilegalitatea hotararii CLM, e trist ca sunt incapabili sa rezolve problema simpla a verificarii legitimatiilor si a modului de utilizare al lor, preferand sa loveasca exact in persoanele cu handicap, singurele victime reale ale unui razboi care nici nu e al lor.
Vedet ca sunteti pe langa Lege. Aveti grija !!!
Alo, Asociatii de protectie a persoanelor cu dizabilitati, contestati in termenul legal. Prefectura deja stie ca nu este legala Hotararea dar se pare ca nu are de gand sa-l suspende. Fratia PSD-PNL i-si face treaba.
Am si io o întrebare, doctorul ce a dat aceste certificate false nu trebuie luat la răspundere????
-
Chiar că eşti lud. Dacă e fals înseamnă că a falsificat cineva talonul, nu că l-a dat un doctor. O bancnotă de 100 falsă n-a fost scoasă de guvernatorul BNR. În plus, nu este un doctor, este o comisie. La care te prezinţi cu f multe documente în original.