ARAD. Moartea e o afacere. Și e o afacere bună pentru că e inevitabilă. Oricât de sinistră este această afirmație, au fost și sunt oameni care au știut să facă bani din acest dat al ființei umane. Și întotdeauna sunt oameni dispuși să plătească pentru ca trecerea către o altă lume sau, dacă vreți, spre neființă să respecte toate canoanele societății, ale bisericii, indiferent care ar fi aceste și dacă cred sau nu în ele.
Totul începe de la locul de veci pe care arădenii și-l rezervă într-unul din cimitirele orașului. Patru dintre ale aparțin municipalității, prin Gospodărirea Comunală, celelalte parohiilor. Fiecare stăpân are regulile lui pe care viitorii „clienți” le respectă. Toate presupun o taxă de închiriere pe care arădenii o plătesc atâta vreme cât sunt în viață pentru a fi siguri că în momentul în care nu mai sunt și-au asigurat un loc sub pământ. Potrivit datelor Gospodăririi Comunale (în ceea ce privește statisticele pentru cimitirile pe care le administrează) cele mai multe cereri au fost și sunt încă pentru cimitirul Eternitatea, cel de la UTA, chiar dacă în acest moment este declarat închis. Toate cele 50 000 locuri sunt ocupate, fie că sunt doar închiriate sau au fost deja făcute înmormântări pe respectivele locuri. Anual se mai eliberează 200-300 de locuri, după ce trec cei 7 ani obligatorii și nimeni nu mai îngrijește mormântul, un alt om poate fi îngropat acolo. Pe piața on line,un loc la „Eternitatea” se vinde cu peste 200 de euro.
Tot închis este și cimitirul din Aradul Nou, strada Tabacovici care are doar 800 de locuri. Singurele unde teoretic se mai pot închiria locuri de veci sunt cimitirul Pomenirea și cel din cartierul Gai. Cel mai generos ca suprafață este Pomenirea cu o capacitate de 60 000 locuri din care circa 20 000 sunt ocupate, dar arădeni evită să- l aleagă ca loc de veci
Taxe pe 7 ani
Sumele care trebuie plătite pentru siguranța locului de veci nu sunt însă foarte mari. Contra sumei de 200 lei (150 pensionari) este păstrat locul pentru șapte ani iar pentru 25 de ani se plătește 500 lei. O suprafață de 2 /70 revine celui care plătește. „La fiecare 7 ani cei care au deja un loc într-unul din cimitirele administrate de noi, trebuie să vină să plătească pentru a nu-l pierde. Dacă nu se vor prezenta la administrația cimitirelor pentru a face plata există riscul ca locul respectiv să fie dat
altcuiva” a precizat directorul GCA, Adrian Păcurar. O dată plătit, locul respectiv trebuie îngrijit. Cei de la administrație au în grijă aleile,mormintele fiind responsabilitatea celui care le-a închiriat sau a familiei celui decedat. Pentru viitor, conducerea GCA își propune să reangajeze personal care să se poată ocupa, contra cost, de aceste morminte.
Statistica morții
Lunar în aceste cimitire sunt îngropați 50-60 de arădeni. Cele mai multe decese sunt însă în preajma Paștelui Morților și 1 Noiembrie. Inexplicabil, numărul celor care mor în lunile respective crește și de șase, șapte ori.
Indiferent însă dacă există sau nu există un loc rezervat fiecare va fi îngropat undeva, într-un cimitir. Chiar și cei fără casă și familie, acei oameni ai străzii își găsesc un loc sub pământ. Dar ființa umană vrea să decidă și asupra acestui ultim drum al efemerei sale existențe, asupra locului în care va dormi somnul de veci. Și cineva va fi dispus permanent să-l vândă.
Taxă auto aduce lumina
Una din problemele cimitirelor arădene este lipsa iluminatului. Conducerea GCA a decis ca pentru a rezolva situația să investească banii obținuți din taxa auto (5 lei per zi pentru persoanele fizice și 30 lei pentru cele juridice) pentru introducerea iluminatului pe aleile principale. Și tot la capitolul proiecte de viitor municipalitatea are în vedere construirea de noi capele, cele 7 capele (cu tot cu cele ale bisericilor) fiind insuficiente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!