În perioada 13-15 septembrie 2012 a avut loc un eveniment ştiinţific de excepţie, organizat de Grupul de cercetare din cadrul Universităţii din Viena în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cu tema „Recodificarea dreptului privat în Europa Centrală şi de Est între nevoia de reformă şi tradiţie”. Cu acest prilej, grupul de la Viena a sărbătorit 5 ani de existenţă a Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Dreptul European şi Reforma Dreptului Privat.
La acest eveniment au participat, în calitate de cercetători, membrii grupului de cercetare de la Viena, coordonaţi de dl. Prof. univ. dr. Rudolf Welser, în următoarea componenţă, Prof. univ. dr. Christiane Wendehorst, Universitatea din Viena; Prof.univ.dr. Brigitta Zöchling-Jud, Universitatea din Viena; Prof. univ. dr. Tatjana Josipovic – Universitatea din Zagreb; Michalek Nikolaus, Dr., Preşedintele Uniunii Juriştilor din Austria, fost ministru al justiţiei din Austria; Prof. univ. dr. Lajos Vekas – Universitatea ”Eötvös Lorand” Budapesta; Prof. univ. dr. Jerzy Pisulinski – Universitatea Jagiellonski din Cracovia; Prof.univ.dr. Andrzey Maczynski – Universitatea Jagiellonski din Cracovia; Poczobut Jerzy, Prof.univ.dr., Universitatea din Varşovia, Polonia; Povlakić Meliha, Prof.univ.dr., Universitatea din Sarajevo, Bosnia-Herţegovina; Rabl Christian, Prof.univ.dr., Universitatea Salzburg, Austria; Hamza Gabor, Prof.univ.dr., Universitatea ”Eötvös Lorand” Budapesta; Rechberger Walter, Prof.univ.dr. şi Dr.H.C., Universitatea din Viena; Tattay Levente, Prof.univ.dr., Universitatea catolică Pazmany Budapesta, Ungaria; Ulusan Ilhan, Prof.univ.dr.,conducătorul Institutului de Drept Civil al Universităţii ”Kültür Üniversitesi”, Istambul, Turcia; Szalma Jozsef, Prof.univ.dr., Universitatea Novi Sad, Serbia, precum şi cadre didactice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în special de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, sub directa coordonare a domnului decan conf. univ. dr. Cristian Alunaru, respectiv Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Preşedintele Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Prof. univ. dr. Cristian Haiduc, prorector didactic al Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Conf. univ. dr. Rodica Biriş, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Lect. univ. dr. Daniel Berlingher, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Lect. univ. dr. Petru Ciacli, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Lect. univ. dr. Daniela Creţ, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Lect. univ. dr. Sorin Fildan, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Lect. univ. Dacian Gagea, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Lect. univ. dr. Ştefan Lucaciuc, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Lect. univ. dr. Georgeta Sabău, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Lect. univ. dr. Narcisa Stoicu, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad; Asist. univ. drd. Marta Ghilea,Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, Isabela Alic, Director General Administrativ al UVVG; Adriana Puşcaş, Director Economic al UVVG.
La lucrările în plen ale conferinţei a fost prezent un public larg, din rândul oficialităţilor locale, reprezentantul Ministerului de Justiţie, magistraţi, avocaţi, jurişti, cadre didactice universitare, oameni de cultură şi nu în ultimul rând, masteranzi şi studenţi din cadrul Elsa Arad şi Timişoara.
La lucrările conferinţei au luat cuvântul în plen cercetători de prim rang ai dreptului privat de la universităţi din Europa Centrală şi de Est : prof. dr. Lajos Vekas, Universitatea Eötvös Lorand, Budapesta, pe tema Recodificarea în Europa Centrală şi de Est între nevoia de reformă şi tradiţie ; conf. univ. dr. Cristian Alunaru, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, pe tema Recodificarea dreptului civil din România între tradiţie şi necesitatea reformei; prof. univ. dr. Tatjana Josipovic, Universitatea din Zagreb, pe tema Influenţa Dreptului european asupra reformei dreptului civil din Croaţia ; prof. dr. hab. Jerzy Pisulinski, Universitatea Jagiellonski, Cracovia , pe tema Teoria generală a obligaţiilor în noul Cod civil polonez – între tradiţie şi modelele europene ; prof. dr. hab. Andrezej Maczynski, Universitatea Cracovia pe tema Recodificarea dreptului internaţional privat în Polonia între tradiţie şi europenizare; prof.univ.dr.. Christiane Wendehorst, LL.M., Universitatea din Viena, Membră a Consiliului de conducere şi Trezorier al Institutului European de Drept (ELI), pe tema Despre codificarea dreptului european al contractelor. prof.univ.dr. Verginia Vedinaş, Universitatea Bucureşti, pe tema Consideraţii privind recodificarea dreptului privat în România; lect. univ. dr. Lucaciuc Ştefan, Universitatea de Vest “ Vasile Goldiş” din Arad, Preşedintele Tribunalului Arad, lect. univ. dr. Fildan Sorin, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, pe tema Efectul translativ al partajului în Noul Cod civil român – abandonarea unei ficţiuni juridice şi revenirea la o soluţie realistă.
Conferinţa s-a finalizat cu un workshop unde au fost suţinute, în două secţiuni distincte, următoarele teme:
Secţiunea 1. Tema: Dimensiuni europene ale recodificării dreptului privat, unde au fost moderatori prof.univ.dr. Christiane Wendehorst, Universitatea din Viena şi prof. univ. dr. Meliha Povlakic, Universitatea din Sarajevo. Au susţinut comunicări interesante conf. univ. dr. Cotuţiu Aurelia, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, pe tema Probleme controversate în Noul Cod de procedură civil lect. univ. dr. Fildan Sorin, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, cu tema Reglementarea autorităţii părinteşti în Noul Cod civil şi lect. univ. dr. Creţ Daniela, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, Instanţa de tutelă în reglementarea Noului Cod civil.
În cadrul secţiunii a 2-a, cu tema Concluzii privind recodificarea sistemelor naţionale de drept privat, moderată de:Prof. univ. dr. Rudolf Welser, Universitatea din Viena şi de conf. univ. dr. Cristian Alunaru; Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, au susţinut comunicări lect. univ. dr. Stoicu Narcisa Mihaela, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, pe tema Logodna între tradiţie şi actualitate în dreptul românesc; lect. univ. dr. Berlingher Daniel Remus, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, pe tema Aspecte de drept internaţional privat în Noul Cod civil român; lect. univ. dr. Sabău Georgeta Valeria, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, pe tema Contractul de transport în lumina dispoziţiilor Noului Cod civil.
Menirea asumată de membrii Grupului de cercetare de la Viena şi a cadrelor didactice de la Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost de a găsi căi şi alternative de comunicare între sistemele de drept naţionale ale statelor participate şi dreptul european, în contextul în care statele Uniunii Europene sunt angajate pe direcţia federalizării şi a edificării dreptului european unic.
De asemenea, conţinutul dezbaterilor s-a concentrat pe teme ale căror concluzii s-au axat pe identificarea evoluţiei predilecte a aquis-ului comunitar, a făuririi unui sistem de drept european unitar, menit să materializeze valorile şi principiile pe care a fost făurită Uniunea Europeană. Membrii grupului de la Viena au convenit ca lucrările conferinţei de la Arad să fie publicate în limba germană sub egida Universităţii vieneze în colaborare cu cea arădeană.
Concluzionând, reprezentanţii universităţilor participante la Conferinţă au oferit garanţii că porţile instituţiilor de la care provin sunt deschise pentru toţi tinerii cercetători şi cadrele didactice ale Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Astfel, de pildă, în anul 2013 în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” se va organiza Şcoala de vară de studii avansate, cu participarea Grupului de cercetători de la Viena. În luna noiembrie 2012, conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, reprezentată prin doamna Rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, va participa la deschiderea festivă a Conferinţei „Garanţii pentru credite în Europa”, organizată sub egida Grupului de cercetare de la Viena, conferinţă unde decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul UVVG, conf. univ. dr. Cristian Alunaru, va susţine o comunicare în materie.
Prof. univ. dr. Christiane Wendehorst, Universitatea din Viena, reprezentanta Institului European de Drept de la Bruxelles, va intermedia accesul cadrelor didactice din universitatea noastră, în special a celor de la Facultatea de Ştiinţe Juridice, la acest important organism european.
Prof. univ. dr. Ulusan Ilhan, directorul Institutului de Drept Civil al Universităţii ”Kültür Üniversitesi”, Istambul, Turcia, a lansat invitaţia către cadrele didactice ale Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad de a participa, în octombrie 2012, la o Conferinţă internaţională şi a propus conducerii universităţii să încheie un protocol de colaborare cu universitatea noastră. De asemenea, prof. univ. dr. Tatjana Josipovic, Universitatea din Zagreb – Croaţia, prof. univ. dr. Lajos Vekas – Universitatea ”Eötvös Lorand” Budapesta – Ungaria, Szalma Jozsef, prof.univ.dr. la Universitatea Novi Sad – Serbia, au apreciat că este necesară intensificarea colaborării dintre instituţiile academice participante la Conferinţă, în sensul de a găsi soluţii practice pentru implementarea ideilor, principiilor şi propunerilor inovatoare identificate în cadrul lucrărilor Conferinţei internaţionale desfăşurate la UVVG din Arad.
În ultima zi a Conferinţei, conform hotărârii senatului universitar, a fost acordat titlul de dr. Honoris Causa eminentului jurist austriac Rudolf Welser, fost decan al Facultăţii de Drept din Viena şi ministru al justiţiei. Cercetătorii prezenţi au apreciat strategia şi practicile statuate în sfera managementului UVVG de a pune în valoare opera şi activitatea creatoare ale unor personalităţi celebre din domeniul dreptului, care au dobândit o recunoaştere ce depăşeşte graniţele naţionale, subliniind meritele excepţionale ale acestora. Din cele peste 100 de titluri de dr. Honoris Causa, acordate de senatul universitar, un număr important au revenit unor personalităţi din sfera dreptului. Participanţii la Conferinţa internaţională au apreciat cu entuziasm această politică a conducerii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi au subliniat necesitatea continuării ei, implicit în cadrul parteneriatelor existente în universităţile de unde provin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!