Posturile la serviciul de ambulanţă s-au blocat din 2009. De atunci au plecat mulţi angajaţi ai serviciului iar munca lor a fost preluată de cei rămaşi. Nu a mai putut fi angajat nimeni pentru că legea nu permite. Asta a însemnat ore suplimentare, peste ore suplimentare.
Doi șoferi pe o ambulanță
Cel mai mare incovenient pentru serviciu îl reprezintă lipsa șoferilor. Momentan există 90 de șoferi de ambulanță angajați în cadrul servicului, iar „noi mai avem nevoie de încă 30 de șoferi pentru a atinge cifra de 120 de șoferi, câți avem nevoie să funcționăm la parametrii normali, la nivelul întregului județ. Șoferii, în marea majoritate, au plecat. Nimeni din factorii implicați nu e neapărat vinovat, deoarece majoritatea lor au atins limita pentru pensionare. Posturile, însă, au rămas automat blocate”, ne spune doctorul Roberto Schill, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Arad.
Calculul hârtiei arată însă care e situaţia în realitate. Pentru cele 47 de mașini existente în parcul auto, ar trebui teoretic să fie asiguraţi 2 şoferi, luând în cacul şi perioada concediilor, pentru ca acestea să fie disponibile non-stop.Un calcul frumos demonstrat deocamdată doar în teorie.
Acum patru luni, situație similară
În vară, când am mai consemnat situaţia de la ambulanţă, serviciul avea nevoie de doar 20 de șoferi pentru a funcționa la capacitate maximă și se aștepta în cursul lunii respective (iunie) ca Ministerul Sănătății să deblocheze câteva posturi. De atunci până acum nu s-a schimbat decât necesarul de şoferi: Ambulanţa are nevoie de încă 10 șoferi în plus faţă de cei 20 din trecut.
Probleme anul viitor
În ceea ce privește numărul de asistenți aici situaţia e la fel de dezastruoasă. Se lucrează în acest moment cu 82 de asistenți, iar numărul necesar este de 106 la nivelul întregului județ. „Ministerul Sănătăți face demersuri pentru deblocarea unor posturi la nivel național, nu știu care va fi rezultatul însă așteptăm. Acest an ne descurcăm cum ne-am descurcat și până acum. O problemă va fi dacă nici în cursul anului viitor posturile nu se vor debloca. Trebuie să fim realiști când vorbim despre așa ceva”, concluzionează Schill. În aceste circumstanțe este clar că de cele mai multe ori asistenții și șoferii sunt cei care simt cu adevărat problemele pe care le crează o lege ce nu poate fi schimbată în timp util.
Medici suficienți
Conform celor relatate de șeful ambulanței, când vorbim de situația medicilor angajați în cadrul serviciului situația e cât se poate de normală, posturile fiind toate ocupate. „La nivelul județului dispunem de 15 medici și nu mai avem nevoie, deoarece acesta este și numărul maxim necesar pentru serviciu. Un singur medic începe în această lună cursul pentru medicina de urgență în timp ce toți ceilalți au urmat deja cursul”, a încheiat Schill.
„Va fi problenă serioasă dacă nici în cursul anului viitor posturile nu se vor debloca” ROBERTO SCHILL
valentin.goran@informmedia.ro
Cate un infarct pe zi cu Ambulanta
Citiți principiile noastre de moderare aici!