V-aţi gândit vreodată cât de nesănătos este să intrăm încălţaţi în casă? V-aţi gândit vreodată câte bacterii, microbi, virusuri băgăm în propria noastră casă doar pe tălpile încălţămintelor? Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au făcut un experiment în acest sens, iar concluzia este clară: descălţaţi-vă la intrarea în casă! Ioan Petruşel, medic de laborator, s-a ocupat de acest experiment şi a anunţat că printre riscurile la care ne expunem este chiar infectarea cu bacteria care cauzează tuberculoza. „Riscul mare poate fi un bacil Koch (n.r. bacilul care cauzează tuberculoza) pe care l-am luat dintr-un scuipat pe care un om l-a aruncat pe stradă. Din cauza aceasta trebuie să lăsăm papucii afară”, explică medicul. Iar bacilul prezentat mai sus este doar unul dintr-o listă lungă pe care îi putem căra cu noi în casă cu ajutorul papucilor.
Pe tălpile pantofilor se găsesc substanţe care ne pot îmbolnăvi, de la chimicale luate de pe stradă, până la microbi şi bacterii fecale ori pesticide luate din iarbă, mai spun medicii. Iar arădenii au încercat să găsească vinovaţii, dar şi modul în care putem să ne ferim de posibilele probleme venite de pe talpa pantofilor. „Toate străzile sunt pline cu murdărie de câini”, a punctat foarte la obiect un arădean. Un altul a spus că nici nu concepe să intre încălţat în casă. „Musai, mi se pare de bun simţ să mă descalţ. Mă descalţ de fiecare dată, pentru că sunt microbi pe talpa piciorului”, a spus un alt locuitor al oraşului nostru.
Şi analizele
Medicii de la DSP au dorit să afle exact ce riscăm dacă intrăm încălţaţi în casă, aşa că au realizat un experiment în acest sens. Aceştia au recoltat probe de pe suprafaţa de contact a tălpii pantofului pe care le-au însămânţat în medii specifice. După două zile probele au fost citite, iar rezultatele nu sunt dintre cele mai bune: „Am identificat diferite enterobacteriacee, stafilococi nepatogeni, cum ar fi epidermidisul, diferiţi granpozitivi sporulaţi din aer, bacterii coliforme”, a apus Cornel Magyar, medic în cadrul DSP. Acesta a mai spus că, dacă bacteriile ajung în bucătărie, atunci probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească este foarte mare.
Sfatul medicului
Medicii au venit şi cu sfaturi privind modul în care ne putem proteja de mizeria de pe tălpile încălţămintelor. „Sunt măsuri universale pe care trebuie să le respectăm. Îmi povesteau părinţii mei că într-o fermă, cu mulţi ani în urmă, un neamţ care lucra la Sântana, după ce îşi termina treaba în grajd, mergea la baie, se dezbrăca, făcea un duş şi de-abia după aceea intra în contact cu familia sau intra în casă”, a spus Ioan Petruşel. Acesta a fost completat de colegul lui, Cornel Magyar, care a declarat că „măsurile de igienă trebuie adoptate şi oamenii trebuie să devină conştienţi că microbii pot reprezenta un risc, atât pentru ei, dar mai ales pentru copii”.
Probleme ca la Argeş?
Medicii au mai anunţat că unul dintre microbii de pe tălpile pantofilor pot cauza afecţiuni ca cele ale copiilor din Argeş. „În contextul actual, al epidemiei de la Piteşti, unul dintre microbii patogeni care intervin în patologie este Escherichia coli, prescurtată E. Coli. Este un microb care produce o toxină deosebită care afectează funcţia renală”, a mai punctat Petruşel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!