ARAD. Administrația Bazinală de Apă Mureș a prezentat, în ședința lunară a Colegiului Prefectural, rezultatul verificărilor efectuate în luna mai pe cursurile de apă, pe timpul cărora s-a urmărit modul în care acestea au fost salubrizate, realizarea și întreținerea șanțurilor, dar și a rigolelor în localități, pentru asigurarea scurgerii apelor mari.
În Bazinul Hidrografic Mureș au fost verificate 7 unități administrativ-teritoriale (UAT) și 6 cursuri de apă, iar în Bazinul Hidrografic Crișuri alte 7 UAT-uri și 8 cursuri de apă. În bazinul Mureș, este vorba despre localitățile Bata (Râul Mureș, Valea Mare Țela, Valea Suliniș și Valea Fiac), Ususău (Râul Mureș, Valea Mare Ususău), Birchiș (Râul Mureș, Valea Somonița și acumularea permanentă Somonița), Pecica (Râul Mureș), Nădlac (Râul Mureș), Șeitin (Râul Mureș) și Semlac (Râul Mureș), iar în Bazinul Hidrografic Crișuri, Pâncota (Valea Bighiu Sodom), Hălmagiu (Crișul Alb – mal drept, Valea Hălmăgel, Valea Bănești), Hălmăgel (Valea Hălmăgel), Târnova (Valea Mare), Sebiș (Valea Sebiș), Moneasa (Valea Moneasa) și Dezna (Valea Dezna), cu satele aparținătoare.
Cursuri strangulate
Pe perioada verificărilor s-au constatat în special aglomerări de material lemnos, pe mai multe cursuri de apă. Astfel, la Pecica, pe malul drept al Mureșului, la o distanță de circa 200 metri aval de podul rutier Pecica – Sânpetru German, atât pe mal, cât și în albie, a fost constatată prezența unor arbori căzuți, fără a se putea estima cantitatea.
În comuna Moneasa, la pilele podului peste Valea Moneasa, DJ 792B, la intrarea în localitatea Rănușa, au fost constatate depozitări de arbori dezrădăcinați, părți de arbori, vegetație ierboasă impregnată cu pământ (aproximativ 5 metri cubi). O situație similară s-a înregistrat și la Dezna, în albia Văii Dezna, unde au fost consemnate depozite de material lemnos, care, prin angrenare, pot să obtureze secțiunea de scurgere a apelor mari. Acestea sunt localizate pe raza localității Buhani, în spatele imobilului cu nr. 106, precum și amonte și aval de acesta, pe o lungime de aproximativ 300 m. De asemenea, la intrarea în localitatea Dezna dinspre localitatea Buhani, există o acumulare de arbori dezrădăcinați, părți de arbori, vegetație ierboasă impregnată cu pământ, în cantitate de aproximativ 12 metri cubi.
Și la Sebiș, la pilele podului pietonal peste Valea Sebiș, de pe Bulevardul Republicii 74, au fost constatate depozitări de material lemnos de aproximativ 1 metru cub.
Măsuri de remediere
Comisia care a efectuat verificările a trasat următoarelor măsuri pentru remedierea deficiențelor: salubrizarea malul drept al Mureșului, în zona aval de podul rutier Pecica – Sânpetru German, de depozitările de deșeuri (PET); ridicarea materialelor lemnoase depuse la pilele podului peste Valea Moneasa, DJ 792B, la intrare în localitatea Rănușa, în cantitate de aproximativ 5 mc; ridicarea materialelor lemnoase depuse la pilele podului pietonal de pe B-dul Republicii 74. Sarcinile trasate cad în grija autorităților locale din Pecica, Sebiș și Moneasa.
Mai puține deșeuri, mai mult lemn
Potrivit raportului întocmit în urma activității de control, ”an de an se poate observa o îmbunătățire a stării de salubrizarea a cursurilor de apă, o diminuare a cantității de deșeuri depozite pe malurile și albiile cursurilor de apă, însă există în continuare cantități semnificative de material lemnos pe unele cursuri de apă, care pot pune probleme la apele mari.”
Comisie mixtă
Acțiunele de control au fost desfășurate de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai următoarelor instituții: Instituția Prefectului – Județ Arad; Administrația Bazinală de Apă Mureș – Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad; Administrația Bazinală de Apă Crișuri – Sistem Hidrotehnic Independent CrișAlb; Garda Forestiera Arad; Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Arad.
Trimite articolul
XNu pe cris e marea problema ,ci pe vaile din sate care sant pline de resturi de la baietii isteti care pot vinde doar busteni !!