ARAD. Perioada pandemiei i-a impulsionat pe producătorii arădeni să găsească noi și noi mijloace prin care să vină mai aproape de clienți. Mulți au ales varianta transportului la domiciliu, o dată sau de două ori pe săptămână, însă pentru cei din județ, în mod deosebit, asta însemna o creștere a cheltuielilor. După ce s-au organizat în mai multe grupuri pe rețelele de socializare, producătorii din Arad au venit cu o variantă nouă pentru ca produsele lor să ajungă la cumpărători. Un sistem de vânzare în baza unei comenzi prealabile, cu punct de ridicare în municipiu. Practic, în fiecare sâmbătă, în parcarea situată vis-a-vis de patinoarul din Arad, se adună producătorii care au primit comenzi în săptămână în curs, iar arădenii vin și își ridică produsele.
Ce înseamnă REKO?
„Roade din Arad reprezintă o inițiativă lansată de un grup de producători din Arad și împrejurimi prin intermediul căreia ne propunem crearea unei rețele de vânzare directă și consum echitabil pentru hrană produsă local. Tipul de vânzare este REKO și a fost înființat în Finlanda, reprezintând o alternativă de vânzare directă pe bază de precomandă pentru un grup de producători cu valori similare.
Acest tip de vânzare oferă oportunitatea de a cumpăra o varietate de produse locale, proaspete, și naturale din confortul propriei case, sprijinind în același timp producătorii din aceasta comunitate. Comenzile se plasează comentând la postarea producătorului. Consumatorii care doresc să participe la dezvoltarea acestei comunități solicită înscrierea pe acest grup, pe baza unei recomandări sau a unei invitații, fiind ulterior acceptați de către administratorii grupului. Producătorii care doresc participarea în acest sistem ne pot contacta la email roadedinarad@gmail.com”, explică Irina, omul din spatele acestui concept adus și în Arad.
Așadar, producătorii pe de o parte și potențialii cumpărători pe de altă parte se înscriu într-un grup deschis pe rețelele de socializare, grup ce poartă numele „Roade din Arad” – https://www.facebook.com/groups/225188459824676 , iar acolo vor vedea în fiecare săptămână ce produse își vor putea precomanda pentru a le ridica în weekend.
Reguli de urmat
Și pentru ca activitatea grupului și cea de vânzare-cumpărare să se desfășoare fără prea multe probleme, există și câțiva pași ce trebuie urmați de toți cei implicați: *producătorii participanți sunt locali și pot vinde doar ceea ce au produs/cultivat/crescut; *numai producătorii aprobați în grup pot posta o ofertă; *datele și intervalul orar pentru distribuții se stabilesc periodic (în funcție și de sezon), iar data limită de comandă pentru produsele din acest grup este indicată de către fiecare producător în parte, pentru fiecare dată de livrare; *producătorii creează postări cu propriile produse însoțite de gramaj, prețuri și imagini reprezentative, specificând modalitatea de plată și data până la care se poate plasa comanda; *consumatorii încep să plaseze comenzi sub formă de comentarii în postările active dedicate distribuției următoare, înainte de data limită de plasare a comenzilor, indicată de fiecare producător; *consumatorii ar trebui să evite să pună întrebări în secțiunea de comentarii, dar sunt bineveniți să contacteze producătorul în privat pentru orice informații suplimentare *sunt permise doar ofertele de vânzare. Fără postări conversaționale pentru a păstra o vizibilitate ridicată asupra ofertelor de vânzări; *procesul se reia înainte cu minim câteva zile înainte de fiecare distribuție; *administratorii au dreptul de a elimina membrii care nu respectă regulile grupului Roade din Arad.
Idee pornită de la Cluj
Irina ne-a povestit că de aproximativ un an de zile livrează produsele sale – unturi din semințe și nuci, siropuri, îndulcitori naturali, în Cluj în cadrul unui grup de producători locali, unde a intrat în contact cu sistemul de vânzare directă REKO.
„Am decis să implementăm și în Arad acest sistem și am creat grupul de Facebook – Roade din Arad, unde am adunat producători locali din Arad și împrejurimi. Roade din Arad are livrările în fiecare sâmbătă, între 10-11, în parcarea de vis a vis de patinoar. Avantajul pentru clienți este că își pot face cumpărăturile pentru o săptămână de la diverși producători, simplu și rapid de pe telefon, de acasă, de la muncă etc. Pot cumpăra de la pâine, lapte, ouă, iaurt, suc natural, miere, nuci, alune, bere, până la decorațiuni, cadouri, săpunuri și creme naturale și le ridică pe toate din același loc. Avantajele pentru producători sunt că își gestionează mult mai bine comenzile, sunt mai organizați, știu ce vânzări/încasări au pentru acea zi și cel mai important, salvează timpul care l-ar fi alocat pentru fiecare livrare în parte”, a punctat Irina.
Trimite articolul
XSa le spuna FALCĂ cum sa își vândă produsele, după ce au fost desființate piețele din Arad. Piața Mare … PA … La Falcă îi pute cu țăranii care fac 5 lei. Lui si găstii pline de spagă din jurul lui nu le plac ,,SĂRAKI”
-
La pietele din arad vind doar intermediarii!Taranii tai n u mai egzista de mult!
-
nu am vazut in piete lidl,kaufland,peny etc…si astia sint intermdiari si presupun ca mergi sa cumperi de pe la ei,comentariul tau e perfect pentru pseudonimul ales,apropo,de ce nu te faci intermediar?faci si tu un ban usor…si vei avea surpriza sa descoperi in piete-atitea cite au mai ramas-si tarani producatori
-
-
tu in care oras traiesti de nu ai piete in arad ?
-
Ăștia de comentează aiurea pe aici sunt aia care zic ca simt miros de bălegar vara, cu alte cuvinte vor sa nu mai simtă dar sa mănânce sănătos. Desființand țăranii, automat va tăiați craca de sub voi
Încercați pe cât posibil să cumpărați alimente de la producători locali, din magazine de cartier, câte mai sunt, in felul acesta îi sprijinim pe comercianții arădeni, care luptă cu Lidl, Kaufland, etc. pentru supraviețuire. Acești oameni merită să fie ajutați prin faptul că le cumpărăm produsele pe care le vând.
Corupția autoritatilor locale…
Cumparator
Buna treaba !