Afirmaţii grele făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor în scurta sa vizită arădeană. Roberta Anastase s-a întâlnit pentru câteva zeci de minute la Arad cu mai marii oraşului şi câţiva dintre parlamentarii PD-L (Marius Gondor, Riviş Tipei şi Adrian Niţu), ocazie cu care, potrivit declaraţiilor ulterioare are oficialului bucureştean, a discutat despre pregătirea sesiunii extraordinare şi a sesiunii normale care începe la 1 septembrie, despre legislaţie şi modificări ale legislaţiei, dar evident şi despre teme politice şi chestiuni legate de partid.
Încă din primele cuvinte adresate presei, Roberta Anastase a precizat că PD-L este un partid care trebuie să se întoarcă la “un concept care nouă ne-a adus succes şi de care se pare că ne-am îndepărtat, conceptul partidului comunităţii”. Roberta Anastase a lăsat să se înţeleagă că s-a făcut o greşeală că s-a pus accentul doar pe guvernare şi s-au uitat de omul simplu: “Noi, de fiecare dată, atunci când am fost la guvernare, practic ne-am concentrat toate energiile pe guvernare (…). La nivel politic, însă, lucrările trebuie privite diferite şi practic abordarea trebuie să fie legată de oameni. Şi să existe un echilibru între ceea ce înseamnă o viziune de ansambul de la nivel macro, legată de cifre reci, seci, şi adeseori neplăcute, şi cea de a doua realitate, cea legată de comunităţi, de nevoile comunităţii (…) Aici trebuie găsit un echilibru pe care l-am pierdut, focalizându-ne, cum e firesc, pe guvernare. (…) E foarte important, însă, să nu uiţi să le explici. De multe ori, noi am uitat să facem acest lucru”. Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că soluţia din 2001, de reformare a partidului, este cea bună şi că în cadrul conducerii partidului trebuie să se facă auzită vocea liderilor politici din teritoriu, care au legătura cu oamenii.
Guvernul, în chingi pe 1 septembrie
Despre schimbarea Guvernului, oficialul s-a ferit, însă, să facă afirmaţii radicale, susţinând doar că la celebra întâlnire de la Snagov s-a decis că pe 1 septembrie va avea loc o analiză “nu pe declaraţii politice, ci pe cifre şi date. Avem nişte miniştri care şi-au asumat lucruri concrete, vorbim de restructurare, organizare a anumitor domenii. Vorbim de cifre şi date la 1 septembrie iar în funcţie de acestea partidul va decide”.
Să faci opoziţie, floare la ureche
Roberta Anastase a mai susţinut că “a face opoziţie într-o perioadă de criză e chiar uşor. E ca şi cum stai sub un pom cu fructe şi aştepţi să îţi pice voturile” şi că e trist că, deşi Opoziţia vrea să dărâme Guvernul, nu ştie ce va face a doua zi, cu ce vor veni să schimbe situaţia. A mai susţinut că Opoziţia are două variante: să facă opoziţie distructivă, sau să accepte dialogul “şi cred că până la urmă este datoria PDL de a iniţia acest dialog”. În viziunea preşedintelui Camerei Deputaţilor, “Opoziţia mai trebuie să înţeleagă că există o anumită limită, că această limită e legată de interesele României. E până la urmă o chestiune raţională: nu te baţi cu interesele românilor”. A mai spus că trebuie să “existe un dialog consistent pe proiectele de dreapta, căci nu cred că vreo perioadă de criză sau postcriză poate fi gestionată printr-o politică de stânga, care prin esenţa ei este o politică demagogică, bazată pe un stat cvasiexistenţial, care acum îşi dovedeşte eşecul”.
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!