ARAD. În cadrul proiectului „Voluntari pentru cultură”, catedra de Limba și lieratura română a Liceului Pedagogic „Dimitrie Țichindeal” – prof. Tudor Dragomir și prof. Lia Faur – a organizat, astăzi, o întâlnire a elevilor școlii cu actrița Mariana Buruiană.
Evenimentul, desfășurat în sala festivă, a început cu o scurtă prezentare a invitatei, care a fost făcută de prof. Tudor Dragomir, cel care i-a fost coleg, timp de opt ani, începând din clasa a V-a (la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”).
Doar câteva repere
Mariana Buruiană s-a născut pe 11 iulie 1955 în Arad. A urmat cursurile Liceului nr. 2 Arad, azi Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, iar apoi a absolvit I.A.T.C. București, secția actorie.
După ce a terminat studiile a fost repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde s-a făcut remarcată, și, după trei ani, s-a transferat, prin concurs, la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra ” din București.
Aici a debutat cu piesa „Cum se numeau cei patru Beatles?”. A jucat numeroase roluri importante, a susținut turnee în țară și străinătate și a câștigat câteva premii. În 1995 a demisionat de la Teatrul Bulandra pentru a se duce să joace în spectacolul „Danaidele” de Eschil, în regia lui Silviu Purcărete.
În film a debutat în anul I de facultate în „Patima” unde a interpretat-o pe Sabina. A jucat apoi în „Lumini și umbre” în 1981, serial ce a adus-o în sufletul publicului larg, iar prin rolul din „Domnișoara Christina” (din 1992) a cunoscut consacrarea definitivă.
După 1989 a început să se apropie mai mult de Hristos și, din cauza decepțiilor prin care a trecut, s-a retras, pentru o perioadă, la o biserică din Capitală.
Întâi a fost poezia
Vădit emoționată de întâlnirea cu elevii, Mariana Buruiană și-a amintit cum, pe când era liceană în clasa a X-a a recitat, în fața unei săli pline, întâia poezie: „Floare albastră” de Mihai Eminescu. A făcut apoi o scurtă „privire” spre cariera sa concluzionând că „talent înseamnă să zbori și să dai altora ceea ce ai în suflet”. Și a încheiat citind o poezie din proapătul său volum de versuri mărturisind că a fost prima poezie pe care a scris-o (imediat după ce a recitat din Eminescu – în 1972) dar a „păstrat-o cu sfințenie”.
S-a continuat cu un dialog, actrița vorbindu-le elevilor despre rolurile preferate dar și cât de important este Dumnezeu: „Dumnezeu este hrană. Dumnezeu este important pentru că întotdeauna vă dă iubirea de care aveți nevoie. Voi dați cu o mână, el vă dă cu o sută. Dar trebuie să-l găsiți”.
Mariana Buruiană a încheiat întâlnirea cu elevi de la Țichindeal recitând o poezie. Și tot din Eminescu: „Cu mâine zilele-ţi adaogi, Cu ieri viaţa ta o scazi/Şi ai cu toate astea-n faţă/De-a pururi ziua cea de azi”.
Roluri și cărți
Mariana Buruiană a mai interpretat peste 20 de roluri la Teatrul Radio, peste 30 pe scenele teatrale din țară și teatru tv. A jucat în 12 filme și seriale tv. A tradus 5 cărți. A scris o carte de mărturisiri „Taina mărturisirii” și, recent, o carte de poezii – „Chemarea luminii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!