În timp ce liderii arădeni ai partidelor de la guvernare spun că decizia PE poate fi interpretată şi ca un cec în alb pentru Guvern, cei din opoziţie sunt de părere că nu este cazul că PDL şi Boc nu au motive să scoată din aceasta capital electoral.
Dorel Căprar, preşedinte PSD Arad
„Nu cred că este cazul ca Traian Băsescu, Emil Boc şi PDL să se umfle în pene şi să-şi aroge merite pe care nu le au. Dacă nu erau ei la putere, România nu ar fi fost în situaţia de a nu se integra la termenul stabilit.Decizia este una normală şi a fost întârziată doar de aberaţiile practicate de Guvern în sfera administrativă.Sper că acestea nu vor influenţa decizia Consiliului Europei, iar faptul că nu s-a mai întâmplat ca acesta să hotărască invers decât Parlamentul European mă face să fiu optimist”.
Ioan Cristina, preşedinte PNL Arad
„Sincer, am fost revoltat de semnalele care indicau că în cazul României vor fi luate în considerare şi criterii politice, lucru care ar fi fost o premieră, în sens negativ, evident. Văd că Parlamentul European a decis în mod corect şi sper că la fel va face şi Consiliul Europei. Nu cred că Băsescu şi Boc ar putea să mai crească în sondaje în urma acestui succes, pentru că nu este al lor, ci al României, fiind vorba despre aderarea României, nu a Guvernului. Dacă s-ar fi votat admiterea lui Băsescu şi Boc, cred că înafară de votul Elenei Băsescu toate celelalte ar fi fost contra”
Bognar Levente, preşedinte UDMR Arad
„Este un act de normalitate, pe care îl primim cu bucurie. Aceasta va face şi mai strânsă conlucrarea transfrontalieră, prin care noi şi până acum ne-am situat în spaţiul european, însă de acum vom putea spune că facem paşi importanţi spre integrarea reală în Uniunea Europeană, nu doar pe hîrtie. Sunt convins că şi decizia finală va fi favorabilă”.
Gheorghe Seculici, preşedinte PDL Arad
„Partidul Democrat Liberal, filiala Arad, salută decizia Parlamentului European şi îşi exprimă convingerea că şi Consiliul Europei va parafa aderarea României la Spaţiul Schengen.Deasemenea, ne bucurăm că PDL Arad şi-a exprimat direct votul pentru aderarea României, fiind singurul partid partid arădean care a reuşit performanţa de a câştiga un mandat de europarlamentar.Adversarii noştri spun că în luarea deciziei privind aderarea la Schengen nu se iau în considerare criterii de ordin politic, ci doar cele tehnice, aşa că Guvernul nu are niciun merit. Aşa este, sunt luate în calcul doar criteriile tehnice şi este foarte bine aşa, însă cârcotaşii trebuie să recunoască, vrând, nevrând, că nu în sarcina lor a fost realizarea acelor elemente de ordin tehnic, ci a fost meritul Guvernului Evident că pentru liberalo-socialişti este enervantă asocierea aderării de facto a României la spaţiul european cu Guvernul Boc şi cu PDL, principalul partid de guvernământ.Au toate motivele să se teamă că, şi prin acestea, românii încep să perceapă la modul just sacrificiile de imagine pe care premierul Emil Boc şi PDL le-au acceptat, luând măsuri nepopulare, dureroase, dar imperios necesare pentru salvarea ţării de la colaps”.
Spaţiul Schengen
Cuprinde,în prezent, 25 de membri: 22 de state UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Slovacă şi Slovenia) şi trei ţări asociate non-UE (Norvegia, Islanda şi Elveţia). Liechtenstein ar trebui să devină în curând a patra ţară asociată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!