ARAD. Sute de arădeni, mai mulți decât sperau chiar şi organizatorii, au poposit duminică seara la Centrul de Vizitare Ceala al Parcului Natural Lunca Mureșului, pentru a urmări documentarul „România Sălbatică”, cel mai spectaculos film despre natura din țara noastră (după cum a fost prezentat de cei care au făcut posibil acest eveniment). A fost nevoie de mai multe scaune decât cele 200 puse de organizatori în pădure, pentru că arădenii s-au arătat interesați de documentarul despre fauna și flora din România care nu e la îndemâna oricui. Și au avut parte probabil de exact ce s-au așteptat: imagini și povești din România aproape imposibil de văzut ca simplu cetățean, cu păsări, popândăi, urși bruni, vulpi și desigur râși, sau mai exact cu acel râs care s-a apropiat atât de mult de camera de filmat încât a devenit emblema filmului celor doi documentariști: Dan Dinu și Cosmin Dumitrache.
Cu Dan Dinu despre film
La proiecția specială din Arad, singura realizată până acum în pădure, adică exact în natura despre care vorbeau cei doi autori ai lung-metrajului, a fost prezent unul dintre regizori – Dan Dinu, care a vorbit despre documentar înainte de proiecție, pe scurt, nu însă înaintea primarului Călin Bibarț, invitat în calitatea sa oficială și ca susținător al evenimentului, dar care a preferat să vorbească despre silvicultorul din el. În scurta sa intervenție, edilul a amintit și de țânțarii care au fost prezenți în număr chiar mai mare decât cinefilii, explicând că această prezență e garanția că încă suntem protectori cu natura și că nu am corupt-o definitiv.
Importanța sălbăticiei
În fapt, aceasta a fost și firul roșul al documentarului „România Sălbatică”, încercarea de a deschide ochii tuturor românilor și nu numai în privința importanței naturii sălbatice în care țara noastră e încă foarte bogată și importanța efortului pe care ar trebui să-l facem cu toții pentru a o păstra așa. Exemplul dureros din film, cel al zimbrului, readus cu greu din rezervație să populeze pădurile din România, după momentul la care acest animal fusese pe cale de extincție, a fost concludent în acest sens.
Imediat după finalul filmului, regizorul Dan Dinu a evocat momente și întâmplări petrecute de-a lungul celor 10 ani de muncă din spatele producției, a răspuns zecilor de întrebări interesante venite de la publicul tânăr prezent la Ceala și a continuat mai apoi dialogul cu împătimiții filmului și ai naturii timp de o oră, la adăpostul serii și al pădurii, până când ecranul gonflabil pe care a fost proiectat documentarul a dispărut din peisaj cu tot cu râsul emblematic, iar natura a pus definitiv stăpânire pe locul de desfășurare al evenimentului.
Uluitoarea poveste din spatele filmului
Istoria din spatele filmului s-a dovedit a fi aproape la fel de spectaculoasă ca și filmul în sine: un documentar care a pornit de la buget zero, care și-a scris istoria în zeci de ore petrecute în pădure, pe munți, în corturi în sălbăticie, încercând să surprindă viața animalelor de aici, dar a ajuns în ultimele șase luni să fie pe buzele tuturor. A fost proiectat la TIFF, a reînviat orchestra de film din România (Bucharest Film Orchestra), a devenit probabil filmul care a acordat cel mai mare spațiu muzicii de film, va avea cel mai probabil „urmări” (se dorește a se realiza și un film despre cum s-a făcut documentarul România Sălbatică), a venit cu o serie de premiere, se vrea să străbată lumea pentru a prezenta sălbăticia din România și le-a permis celor doi autori să viseze deja la un documentar, tot atât de lung, despre Delta Dunării.
Până în acest moment, „România Sălbatică” a fost cel mai urmărit film anul acesta la Transilvania International Film Festival (TIFF), unde a obținut premiul publicului, a ajuns să fie proiectat în cele mai importante orașe din România și va intra în cinematografele de aici.
Despre Luncă și CitiZenit
Prezent și el la eveniment, Fulviu Moga, directorul R.N.P. Romsilva – Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului R.A., a precizat faptul că se bucură „că am reușit, alături de Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură și Asociația CitiZenit, să le oferim arădenilor interesați acest spectaculos documentar, proiectat în premieră într-un parc național” și a încercat să atragă atenția celor prezenți spre frumusețile din Lunca Mureșului.
Tinerii de la CitiZenit au fost cei care au coordonat întreaga proiecție, imprimând – așa cum numai ei par să știe – aerul boem-relaxant care a făcut din proiecția documentarului una cu totul specială.
În cinematografe
Cei care au ratat șansa de a vedea cum arată în fapt România care nu e accesibilă tuturor, cea adevărată, cea spectaculoasă, scăpată de intervenția haotică a oamenilor și populată doar de superbe animale în căutare de hrană și împerechere, o vor putea face mergând la cinematografe, filmul prinzând de când a devenit „vedetă” distribuție în cinematografele naționale și internaționale.
Foarte pe scurt despre film
Naratorul documentarului este bine-cunoscutul actor Adrian Titieni, care te plimbă pe parcursul a două ore, cu vocea lui caldă, dintr-o poveste în alta. Coloana sonoră este compusă special pentru orchestră și este creată de Alexei Țurcan. Înregistrarea a fost realizată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară, dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor scrise de Corina Cioplea. Piesa principală a filmului România Sălbatică este interpretată de Mădălina Pavel, Dan Dinu povestind la Arad și cum s-a ajuns aici. Echipa de producție a fost 100% autohtonă și a adus aproape „oameni faini și dedicați” iar, așa cum am precizat, proiectul a pornit cu buget zero, dar cu toată dragostea pentru natură.
Trimite articolul
XAdevărat, trăim într-o Românie sălbatică care a scăpat de sub controlul oamenilor, și e sub controlul total al hienelor și al șacalilor politici.
Si salbaticii din Romania isi lasa urmele in natura ori de cate ori ies la iarba verde