A stat 14 ani în închisoare pentru trafic de droguri, a fost eliberat, iar acum a fost condamnat din nou, de data aceasta la peste 10 ani de închisoare tot pentru trafic de droguri. Este vorba despre Copil Roman Gheorghe, sau „Romi Copil” cum este cunoscut în Arad. În februarie 2016, Romi Copil a fost reţinut, iar apoi arestat preventiv pentru trafic de droguri. La momentul reţinerii sale, Romi Copil era în libertate de doi ani. În anul 2014, a fost eliberat din închisoare unde a executat 14 din cei 19 ani şi 4 luni la care a fost condamnat pentru trafic de droguri. Avea 31 ani când a fost încarcerat şi a fost eliberat la vârsta de 45 ani. În luna februarie 2017, adică la un an de zile după arestarea preventivă, Romi Copil a fost condamnat a doua oară pentru trafic de droguri. Tribunalul Timiş a hotărât să-l condamne la peste 10 ani de închisoare. Hotărârea instanţei timişene nu este definitivă, ea a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.
„Condamnă pe inculpatul Copil Gheorghe Roman la 5 ani plus 2.089 zile de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de trafic de droguri de mare risc (3 acte materiale). Deduce din pedeapsa principală aplicată inculpatului durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu începând cu data de 10.02 2016 şi până în data de 12.10.2016”, se arată în soluţia Tribunalului Timiş.
Pe lângă pedeapsa principală, instanţa a decis şi aplicarea unei pedepse complementare, şi anume interzicerea drepturilor prevăzute de Codul Penal, art. 66 alin. 1 lit. a) – dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; lit. b) – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. h) – dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme pe o durată de 3 ani. Pedeapsa complementară se va executa în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c) Cod penal, adică după executarea pedepsei închisorii.
Droguri confiscate
După aplicarea pedepsei, instanţa a dispus confiscarea drogurilor provenite de la Romi Copil care au rămas în urma analizelor fizico-chimice de laborator. Este vorba – potrivit Tribunalului Timiş – despre trei comprimate care conţin Morfină Sulfat, 0,71 grame pulbere alb-murdară care conţine 3,4 grame – Metilendioximetamfetamină (MDMA) şi şapte comprimate care conţin 3,4 grame – Metilendioximetamfetamină (MDMA).
De la ceilalţi inculpaţi – pentru că alături de Romi Copil au mai fost condamnate patru persoane (Metea Ştefănescu Mihnea, Dobreanu Jean Antoniu, Ieneşel Cristian Gabriel şi Merce Narcis Raul) pentru trafic ilicit de droguri de risc şi mare risc în formă continuată, deţinerea de droguri de risc în vederea consumului propriu şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată. Tribunalul Timiş a hotărât ca cei patru să fie condamnaţi la 3 ani de închisoare, 10 luni de închisoare cu suspendare, 6 luni de închisoare şi 1 an şi 5 luni de închisoare. De la Metea Ştefănescu Mihnea, Tribunalul Timiş a dispus confiscarea a
„1,84 grame cannabis, 2,33 grame cannabis şi 2,21 grame pulbere care conţin Metilendioximetamfetamină (MDMA); patru comprimate care conţin MDMA şi 1,31 grame pulbere care conţine MDMA. Confiscă drogurile şi bunurile rămase în urma analizelor de laborator, urmarea activităţii ilicite a inculpatului Ieneşel Cristian Gabriel, respectiv 87,1 grame fragmente de plante de cannabis alcătuite din frunzuliţe în care s-a pus în evidenţă THC”.
Reţeaua lui Romi Copil
„La data de 10 februarie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara și Arad au efectuat un număr de 41 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Arad, Timiş şi Caraş Severin în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe raza judeţelor Arad şi Timiş a acţionat o grupare care a avut ca principală preocupare infracţională traficul de droguri de risc și de mare risc şi efectuarea de operațiuni ilicite cu produse psihoactive”, s-a specificat la acea dată într-un comunicat de presă al DIICOT Timișoara. Potrivit anchetatorilor, Romi Copil şi ceilalţi inculpaţi au distribuit cocaină, cannabis, comprimate ecstasy și produse cu efecte psihoactive. Pentru distribuirea drogurilor pe piaţă, procurorii au susţinut că Romi Copil şi ceilalţi inculpaţi au cooptat intermediari.
Câţi ani va sta după gratii
Dacă şi Curtea de Apel Timişoara va menţine sentinţa Tribunalului Timiş în ceea ce-l priveşte pe Romi Copil, atunci la cei 5 ani şi 2.089 de zile primiţi acum se vor adăuga şi cei cinci ani rămaşi neexecutaţi din pedeapsa anterioară. Acest lucru înseamnă că pe lângă cei 14 ani de închisoare, Romi Copil – fiind în stare de recidivă – va mai avea de executat 10 ani şi jumătate (5 ani + 2.089 de zile) şi cei 5 ani şi 4 luni rămaşi din pedeapsa anterioară, adică 16 ani după gratii. În total, 30 de ani după gratii…
Citiți principiile noastre de moderare aici!