Comuna arădeană Covăsînț, care are în componență singurul sat cu același nume, este cunoscută ca având cele mai multe palate țigănești pe cap de locuitor din județul Arad. Este și una dintre comunele în care mulți localnici s-au învăţat de-a lungul timpului să primească ajutoare de la stat fără să facă nimic în schimb. Lucrurile au început să se schimbe de câțiva ani, pentru că legile s-au înăsprit, iar acordarea venitului minim garantat este condiționată de prestarea unui anumit număr de ore de muncă în folosul comunității și de căutarea unui loc de muncă stabil.
Au refuzat munca
Majoritatea beneficiarilor venitului minim garantat au refuzat să muncească la solicitarea Primăriei Covăsînț și au preferat ca edilii să le suspende sau să le înceteze acordarea ajutoarelor. Așa se face că de la câteva sute de beneficiari de ajutoare acordate înainte de 2010, doar 38 mai sunt în plată. Dar ceea ce poate o să vă surprindă este că numai 12 sunt de etnie romă, toți la vârste înaintate, la care nu mai trebuie să presteze muncă în folosul comunității, tinerii refuzând categoric să accepte condițiile legale. În afară de faptul că nu pot refuza orele de muncă stabilite de autoritățile locale, beneficiarii trebuie să se prezinte o dată la trei luni la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă în vederea căutării unui loc de muncă stabil.
Au plecat din țară
Fără sprijinul primit degeaba de la stat, mulți dintre localnici, majoritatea romi, au preferat să părăsească plaiurile mioritice. S-au stabilit mai ales în Spania, Franța și Germania, iar palatele ocupate altădată de familii numeroase sunt acum goale.
Primarul comunei, Marius Oneț, spune că cel puțin 90 la sută dintre palatele și vilele de lux ridicate de romi în ultimii 20 de ani sunt nelocuite. În cele câteva care nu au fost părăsite de proprietari locuiesc bătrâni, care ocupă cel mult una sau două încăperi, pentru că iarna le-ar fi foarte greu să încălzească spații atât de vaste.
Fără turnulețe
Pentru că reputația adusă de numeroasele palate cu turnulețe nu a fost una bună, autoritățile locale au încercat de-a lungul timpului să-i convingă pe romi să renunțe la această modă. Iar faptul că proprietarii sunt plecați în Occident, unde au văzut că turnulețele pe case nu sunt apreciate, i-a făcut pe unii să accepte. Primarul spune că a primit deja câteva solicitări de la proprietari pentru avizarea lucrărilor de modificare a acoperișurilor, urmând să fie demolate turnulețele. ”Pentru a ne asigura că nu vor mai apărea astfel de construcții, vom lua și noi măsuri. În acest an vom aproba Planul Urbanistic General, care va impune o serie de condiții și limitări, iar turnulețele nu vor mai fi acceptate”, a adăugat primarul.
Mai puține ajutoare
Primarii din tot județul au luat măsuri după ce beneficiarii venitului minim garantat au refuzat să presteze muncile la care erau chemați. Astfel, în acest moment, în județ, sunt în plată în jur de 2.800 de beneficiari, jumătate din câți erau în 2011. Ei încasează lunar aproape 700.000 de lei de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în timp ce în primul semestru al anului, ajutoarele sociale plătite au însumat 4.156.428 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!