Trataţi ca la carte. Asta li se întâmplă românilor care aleg să-şi petreacă vacanţele în estul Ungariei, la graniţa cu România, iar faptul îşi are, desigur, explicaţiile sale. Oamenii de afaceri şi autorităţile locale din Ungaria ştiu că dacă vând ceva cu grijă şi ambalat frumos vor vinde mult şi bine, iar românii s-au dovedit a fi cumpărători destoinici. 80% dintre cei care aleg să-şi petreacă week-endul la Gyula sunt românii! 80% din turistii de aici sunt români. Mai ales arădeni şi timişoreni. Ca atare, ofertele curg pentru aceştia. Românii au şansa să viziteze cetatea din secolul XV (cea mai bine conservată cetate medievală din Europa), să meargă la ştrandul de aici (18 bazine, zeci de saune noi, restaurante) sau să guste din delicatesele maghiare (călcând de pildă în “Cofetăria de 100 de ani”, aflată în proprietatea Primăriei, dar dată în concesiune întreprinzătorilor). Iar maghiairii fac tot ce pot pentru turiştii români.
Faptul este recunoscut chiar de primarul din Gyula, Perjesi Klara, care susţine că “suntem foarte atenţi cu românii pentru că sunt la apropierea graniţei iar numărul celor care ne vizitează oraşul este foarte mare. După aderarea României la UE, numărul turiştilor români a crescut foarte mult. Pot să vă spun că românii reprezintă, în prezent, peste 80% dintre turiştii străini care vin la noi”. Şi nu doar primăria s-a gândit la arădenii şi timişorenii care vin aici, ci mai toate unităţile de cazare de aici (nouă hoteluri şi 357 de apartamente şi pensiuni a căror închiriere porneşte chiar de la 11 euro pe noapte).
Potrivit statisticilor, la începutul anilor 2000, aproximativ patru milioane de români tranzitau Ungaria, iar dintre aceştia peste 100.000 rămâneau cel puţin o noapte la hoteluri sau pensiuni. După aderarea României la UE, s-a dublat numărul românilor care au intrat în Ungaria. Peste 300.000 de români au ales să se cazeze cel puţin o noapte în Ungaria, în 2008. În pofida crizei economice, numărul oficial al românilor cazaţi măcar o noapte în Ungaria, a ajuns în 2009, de 7,78 de milioane. Datele sunt cuprinse şi în evidenţa celor de la Agenţia Naţională de Turism a Ungariei (Magyar Turiymus ZRT).
Totul e accesibil la graniţa cu România, până şi limba. “Avem materiale promoţionale în limba română, iar pagina web a oraşului este şi în variantă românească”, a prezentat una dintre ofertele pentru români Perjesi Klara, primarul din Gyula. Iar Primăria nu e singura care s-a gândit la această variantă. Sutele de unităţi de cazare din Gyula au oferte şi vorbitori de limbă română şi au preţuri de cazare mici (poate şi din cauza concurenţei uluitoare pentru un oraş aşa mic). Faptul a fost împrumutat chiar şi de responsabilii ştrandului de aici, care susţin că românii reprezintă, în unele zile, 90% dintre vizitatorii centrului de wellness. Ca atare, au oferte speciale pentru ei, cum ar fi week-end-urile nocturne.
Deşi Gyula este un oraş mult mai mic decât Aradul şi a pierdut şi capitala judeţului, aici se construieşte fără întrerupere pe partea de turism. Gyula are în momentul de faţă un hotel de patru stele, dar în această perioadă alte trei sunt puse pe picioare. Ştrandul este şi el în continuă modernizare. Totul, ca turiştii – români, în principal – să vină.
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!