Roșiile au fost aclimatizate de curticeanul care și-a descoperit pasiunea în urmă cu șase ani. Soiurile de tomate aduse de pe tot globul pot fi gustate direct din serele arădeanului Mircea Tunaru din Curtici. De la roșii negre, roșii gogoșar sau ananas, galbene sau albe, unele cu denumiri exotice, altele cu forme ciudate, toate sunt acum aproape coapte. Semințele prețioase sunt aduse de fratele cultivatorului, marinar cu experiență, de prin țările prin care cel din urmă a umblat. Acum ele fac deliciul românilor, care se minunează în primă fază, iar apoi nu se mai opresc din mâncat. Mircea a fost mecanic de locomotivă, acum pensionar, şi și-a descoperit pasiunea pentru cultivatul roșiilor în urmă cu șase ani. A început cu semințe autohtone, apoi, treptat, treptat, a descoperit soiuri inedite, pe care ulterior a reușit să le aclimatizeze.
În restaurante de lux
În Curtici, arădeanul nu este singurul care cultivă tomate, însă cu siguranță ineditul pe care îl oferă prin varietatea roșilor prezintă un avantaj mare, deoarece cei mai mulți cultivatori din Curtici preferă să cultive roșiile autohtone. În această vară, arădeanul speră să obțină peste o tonă de roșii exotice. Și dacă sunt unice, este normal ca și prețul să fie mare. Un kilogram din aceste roșii ajunge la 10 lei, însă cumpărătorii nu lipsesc. „S-au obișnuit să încerce și soiuri noi, chiar dacă prețul este puțin mai mare. Producția, uneori, este vândută direct de acasă”, ne spune Mircea. Totuși, chiar dacă afacerea pare să prindă contur, pensionarul are un of… Cultivatorul și-ar dori ca roșiile lui, atât de gustoase și colorate, să ajungă în resturantele de lux.
Citiți principiile noastre de moderare aici!