Puţini ar putea bănui că undeva, în vârf de deal, pe coclaurile neasfaltate ale Lipovei, pe strada Horia, poate fi văzută în toată splendoarea ei grădina lu’ nea Ică, un pasionat cultivator de legume.
„Şcolit” la Geneva
Alexandru Bibarţ a fost mecanic agricol la fosta Staţiune de cercetare şi producţie pomicolă Lipova, mândria horticulturii arădene de dinainte de 1989. Aici a prins pasiunea pentru truda roditoare a pământului. Ieşit la pensie, şi-a transformat grădina casei în lot experimental, obţinând recorduri locale la multe legume.
„Culeg frecvent roşii de 800-900 de grame şi chiar peste 1 kilogram. Vin vecinii şi cunoscuţii să le dau sămânţă, dar toţi se miră că la ei nu se fac aşa de mari. N-am niciun secret, doar muncă pasionată, apă din belşug şi îngrăşământ natural. E drept că am fost şi în străinătate pentru schimb de experienţă, la Geneva, dar nu folosesc de acolo decât unele lucrări ce se aplică la plante. Nu pun chimicale, ca ei, şi nu folosesc decât soiuri autohtone. La roşii, de exemplu, cultiv un vechi soi din zona Văii Mureşului, rezistent şi nepretenţios, cu fructe mari şi foarte gustoase. Ar trebui preluat de cercetătorii în domeniu şi brevetat ca produs românesc, Roşia Lipovană” – ne spune nea Ică, pasionatul cultivator de legume.
Rezultate peste media obişnuită obţine lipovanul şi la alte culturi, cum ar fi ardei, vinete, ceapă, fasole, fructe de toate felurile, porumb, ş.a. Dintre urmaşi, fiica Liliana i-a moştenit pasiunea pentru natură, fiind profesoară de biologie, iar împreună cu cei doi fii îl ajută pe gospodarul familiei la munca din grădină.
Iată cum, prin pasiune şi pricepere, dar desigur cu multă muncă, o familie de români îşi asigură necesarul de legume şi fructe, hrană naturală, sănătoasă şi gustoasă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!