Punct final la cea de a doua ediţie a Festivalului paradaicilor de la Macea, organizat de Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Primăria Macea, Consiliul Local Macea şi Universitatea de Vest Vasile Goldis.
Aproximativ 2.000 de persoane au participat, sâmbătă şi duminică, la festivalul organizat la castelul din Macea.
Organizatorii au prezentat standuri cu diverse soiuri de tomate şi alte legume, dar şi o gamă variată de produse tradiţionale din judetul Arad, cum ar fi ţuica de Chisindia, salamul de Nădlac, plăcinta întinsă de Turnu, găluştele slovăceşti şi vinurile din Podgoria Aradului. Oferta casei a cuprins şi demostraţii de fierbere a bulionului, mai mulţi producători fierbând bulionul la faţa locului, sub privirile curioşilor.
Roşile de Macea, în top
După evaluarea produselor, o comisie i-a premiat pe cei mai merituoşi participanţi: roşiile de Macea au fost cele mai apreciate.
„Mă bucur că festivalul a ajuns la cea de a doua ediţie, lucru care mă face să cred că el s-a înscris deja în suita manifestărilor tradiţionale de pe raza judeţului Arad”, a declarat preotul Tudor Budeanu, preşedintele Asociaţiei pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural – principalul organizator al evenimentului. „Anul acesta festivalul nostru, al măcenilor, a fost mai bine organizat, am avut expozanţi din alte judeţe, nu doar din Arad. Am avut şi oaspeţi din Ungaria, din localitatea Elek – a fost la noi chiar primarul, însoţit de o delegaţie –, care au pregătit un delicios gulaş din creste de cocoş. De asemenea, am avut oaspeţi şi din Franţa”, a declarat Ioan Ardelean, unul dintre cei care au pus bazele festivalului.
Muzică pe măsură
Festivalul s-a terminat cu cântec, joc şi voie bună, în compania celor de la Rapsozii Zărandului, Gabi Bârsăuan, Dan Onica, Fraţii Roşu, Sonor Band, Blassito Bar şi a ansamblurilor „Podgorenii” din Covăsânţ, „Păstrătorii tradiţiei” din Pecica şi a dansatorilor de la Şofronea.
JA-A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!