Zona Macea-Curtici este renumită pentru culturile de roșii gustoase, iar în această perioadă localnicii care au sere sau solarii lucrează cât e ziua de lungă pentru ca tomatele să ajungă cât mai repede în piețe. În timp ce afară termometrele arată temperaturi modeste, în solarii acestea ajung la 25 sau chiar 30 de grade. Când e frig, localnicii pun pe foc, pentru a menține temperatura necesară plantelor să se dezvolte rapid, iar mulți dintre ei au deja pătlăgele verzi, care se vor coace în câteva săptămâni.
”Clienții noștri ne întreabă deja când avem roșii, pentru că cele din magazin nu au gust, sunt apă chioară. Ale noastre sunt dulci și aromate și de 30 de ani ducem la piețe în Arad, unde ne caută clienții vechi”, spune doamna Ana, din Curtici, care are un solariu pe 700 de metri pătrați de grădină.
La mijlocul lunii mai, când primele roșii din solariile măcenilor și curticenilor ajung pe tarabe, prețul va fi mai ridicat, dar ușor sub cel din magazine, care fac mare concurență localnicilor.
”Importul din Turcia îi omoară pe cultivatorii noștri, care sunt nevoiți să dea roșiile ieftin, deși calitatea lor nu se compară cu cea din import”, spune fostul primar din Macea, Ioan Mercea.
Ajutor inaccesibil
Statul oferă, începând din acest an, un ajutor de 3.000 de euro în fiecare an cultivatorilor de roșii care au solarii sau sere. Condițiile sunt însă prea aspre și, chiar dacă în județul Arad există mii de solarii, mai ales în zonele Curtici, Macea, Seleuș și Socodor, îi numeri pe degete în fiecare comună cei care vor primi bani.
La Macea sunt 50 de producători care cultivă în spații închise, dar numai patru și-au depus dosare pentru a obține banii.
”Am solicitat și eu dar am aflat că nu mă încadrez în condiții. Trebuie să ai minimum 1.000 de metri pătrați de seră sau solariu pentru a primi banii, dar sunt și alte cerințe pe care foarte puțini le pot îndeplini. Eu am un solariu de 570 de metri pătrați în grădină și am vrut să mai construiesc unul pentru a beneficia de ajutorul de la stat, dar totuși nu merită investiția”, spune Florin Marița, din Macea.
Trei din 200
Și producătorii din Curtici sunt dezamăgiți că nu pot primi bani de la stat. Aici există 200 de solarii sau sere din care tomatele ajung în piețe, dar numai trei localnici au depus cereri pentru cei 3.000 de euro.
”Puțini au sere atât de mari. Vă dați seama că aici grădinile au 1200 de metri pătrați, nu ai cum să pui un solariu de 1.000 de metri pătrați doar pentru roșii dacă mai vrei să cultivi și altceva. În plus, o altă condiție este să se cultive iarna și producția să fie vândută până în luna mai inclusiv. Asta înseamnă cheltuieli imense cu încălzirea solariilor, dacă vrei ca în lunile de iarnă să ai producție”, spune primarul orașului Curtici, Bogdan Ban.
La Direcția Agricolă au fost depuse pentru tot județul doar 198 de cereri de ajutor de la stat, deși sunt mii de solarii și sere în județ, marea majoritate prea mici pentru a se încadra în condițiile impuse.
”Dacă Ministerul Agriculturii voia să ne ajute cu adevărat, nu să-și facă imagine, nu existau condiții atât de aspre”, spune un alt cultivator din Curtici.
Statul oferă 40 de milioane de euro
Ministrul Agriculturii, Petru Daea, declara că scopul acestei finanțări de 3.000 de euro este de a-i încuraja pe români să producă și să vândă roșii inclusiv iarna, pentru a se reduce importurile în afara sezonului.
România produce anual circa 700.000 de tone de roșii, dar mai importă 70.000 de tone, pentru că producția locală nu acoperă necesarul de consum. Suma totală pusă la dispoziția cultivatorilor pentru a produce roșii timpurii este de 40 de milioane de euro în acest an.
Pentru a beneficia de aceşti bani, producătorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de cel puţin două kilograme pe metrul pătrat şi să-şi valorifice producţiile în extrasezon, respectiv în perioadele ianuarie-mai şi 1 noiembrie – 20 decembrie inclusiv.
Vă dați seama că aici grădinile au 1200 de metri pătrați, nu ai cum să pui un solariu de 1.000 de metri pătrați doar pentru roșii” – Bogdan Ban
Citiți principiile noastre de moderare aici!