Fiecare praznic, fiecare sărbătoare din calendarul nostru bisericesc, ne oferă, mai presus de toate, momente de înălţare duhovnicească, de întâlnire cu sacrul. Hramul bisericii este un prilej de rugăciune, de bucurie, de împlinire şi continuare a tradiţiilor româneşti şi de reîntâlinre, laolaltă a tuturor fiilor bisericii pe această veche vatră strămoşească.
Firiteazul (Feheregyhay, Feyereghyhaz, Filleregyhaz, Alba Ecclesia = Biserica albă) cu un trecut destul de îndepărtat cu urme armeologice din epocile bronzului şi a fierului a rămas peste secole păstrător al credinţei ortodoxe şi al tradiţiilor şi obiceiurilor, repuse în valoare la diferite evenimente din viaţa comunităţii şi cu precădere de hramul bisericii.
În ziua de hram, de dimineaţă, după slujbele Utreniei şi Sfintei Liturghii a ur-mat Parastasul pentru ctitorii, slujitorii şi ostenitorii sfântului locaş de-a lungul timpului, în prezenţa pr. Marius Ardelean de la parohia vecină, Fiscut şi a credincioşilor prezenţi într-un număr mare. Tradiţionala tavă de colivă, este rezultatutl contribuţiilor tuturor credincioşilor din parohie.
După masă, pe la orele 16, la hotarele localităţii, d-na primar Emilia Brăneţ şi tinerii călare s-au cu trăsuri l-au întâmpinat pe Întâi stătătorul Eparhiei Aradului, Dr. TIMOTEI SEVICIU, protopopul Aradului pr. prof. Nicu Breda şi pe oficialităţile judeţene, d-l Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean, d-l cons. jud. Popa Emil şi pr. Ciurlea de la parohia Conop. Pe urmă alaiul a fost întâmpinat la uşa bisericii de preoţii prezenţi în frunte cu preotul paroh, Liviu Pamfiloiu, cu pâine şi cu sare. A urmat înconjurarea bisericii şi slujba Vecerniei. În cuvântul său, preotul paroh, printre altele a mulţumit IPS Timotei pentru prezenţa sa, an de an în parohia Firiteaz de hram, cât şi celor ce au contribuit la pregătirile de sărbătoare.
În fiecare an, de hram biserica se îmbracă în haine de sărbătoare, se înnoieşte graţie dărniciei credincioşilor, dar şi a colaborării fructuoase cu autorităţile locale. Astfel s-a reuşit montarea încălzirii cu calorifere, pe lemne cu sprijinul Primăriei comunei Şagu şi a Consiliului Judeţean Arad, a două strane noi graţie dărniciei fam. Susan Ionel şi Dina, şi înnoirea bâtelor la douăsprezece prapori prin contribuţia fam. Iancu Danu, Susan Ionel, Munteanu Dacian, Petrescu Reluţi, Samorean Doru şi Vasi Mircea.
După terminarea slujbei, în curtea bisericii s-a pregătit o agapă pentru toţi credincioşii prezenţi de către fam. Marinescu şi Moldovan. La masa pregătită pentru oficialiţăţi au contribuit fam. Chifan, Alexandri, Susan, Pop şi Heredea.
De la orele 18 a urmat un spectacol folcloric cu participarea soliştilor Ionuţ Langa şi Daniela Cidaş şi a formaţiilor de dansuri din Firiteaz, Şagu, Secusigiu şi Păuliş. Seara s-a încheiat cu tradiţionalul Bal al Rugii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!